«Χάθηκε η σεζόν, τουλάχιστον να λάβουμε τα μέτρα μας για την επόμενη χρονιά». Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος των Καταστημάτων Εστίασης του Αιγίου και προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας, κ. Στράτος Βαρδάκης σε σχέση με την επέλαση μεδουσών στην περιοχή της Αιγιάλειας. Δυστυχώς η περιοχή κατακλύστηκε σχεδόν όλο το καλοκαίρι από πληθυσμούς μεδουσών με αποτέλεσμα να χτυπηθεί ένα είδος τουρισμού που έδινε οικονομική ανάσα, αυτό της ενοικίασης σπιτιών για όλη την καλοκαιρινή σεζόν.
Πληροφορίες από κατόχους σκαφών που έκαναν αυτοψία το περασμένο Σαββατοκύριακο, ανέφεραν ότι οι περισσότερες παραλίες από τον Πλάτανο μέχρι και το Λαμπίρι είχαν κατακλυστεί από τσούχτρες.
«Κάποτε ολόκληρες οικογένειες αλλά και απλοί τουρίστες έρχονταν στην περιοχή μας και νοίκιαζαν ένα ακίνητο για να περάσουν το καλοκαίρι. Τώρα αυτό σταμάτησε. Υπάρχει επιφύλαξη ότι θα εγκλωβιστούν στην περιοχή και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο. Ουσιαστικά δεν υπήρξε για εμάς σεζόν φέτος το καλοκαίρι. Εκτός από κάποια τριήμερα, όπου η κίνηση ήταν αυξημένη, τίποτα άλλο δεν μας βοήθησε» αναφέρει ο κ. Βαρδάκης.
Ο ίδιος καθημερινά εισπράττει την αγωνία των συναδέλφων του, που βλέπουν τους τζίρους τους καθηλωμένους και μια καλοκαιρινή σεζόν που εισέρρευσαν ελάχιστα χρήματα σε σχέση με εκείνα που προσδοκούσαν. Και όλα αυτά ενώ οι φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις είναι διπλάσιες σε σχέση με μια διετία πριν.
«Πρέπει να αναλάβουμε από τώρα δράση για την επόμενη χρονιά. Σκοπεύουμε μετά το τέλος της σεζόν να συγκεντρωθούμε όλοι οι επαγγελματίες του τομέα της εστίασης και να ζητήσουμε τόσο από την Περιφέρεια όσο και από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού να λάβουν μέτρα. Δεν είναι δυνατόν να χαθεί και η επόμενη χρονιά» σημειώνει ο κ. Βαρδάκης.
Εξηγεί ότι θα πρέπει να χαραχτεί συγκεκριμένη στρατηγική για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οσοι στηρίχθηκαν σε κωμικές φήμες που έφθασαν στα αυτιά των επαγγελματιών, ότι ρίχτηκαν πληθυσμοί δελφινιών στον Κορινθιακό αλλά και τις θάλασσες του Αιγίου, διαψεύστηκαν οικτρά.
Κατά τον κ. Βαρδάκη, δεν χωρούν ημίμετρα που καμία σχέση δεν έχουνε με τις πραγματικές εκφάνσεις του φαινομένου, το οποίο έχει προκαλέσει οικονομική αιμορραγία στους επαγγελματίες αλλά και κοινωνική αναστάτωση στους παραθεριστές, που δεν γνωρίζουν εάν μπορούν να μπουν ή όχι για μπάνιο.