του Χάρη Ντιγριντάκη
Οριακά ανοδικά κινούνται αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας προς την Ελλάδα για το 2018, συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ταυτόχρονα επανέρχεται η αγορά της Τουρκίας, της Τυνησίας και της Αιγύπτου μολονότι απαγορεύονται οι πτήσεις από την Αγγλία προς Σαρμ Ελ Σέιχ.

Στις παραπάνω διαπιστώσεις προέβη μιλώντας στον ΕΤ της Κυριακής ο κ. Νοέλ Ιωσηφίδης ο πρόεδρος της Ένωσης των Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ).

Όπως τονίζει ο κυπριακής καταγωγής κ. Ιωσηφίδης τo 63% των Βρετανών ταξιδιωτών προτίθεται να ταξιδέψει το 2018 στην Ευρώπη, παρά τη σύγχυση που επικρατεί σε σχέση με τις συνέπειες του Brexit στα ταξίδια.

Ο Πρόεδρος της ΑΒΤΑ σημειώνει πως η Ελλάδα οφείλει να προσεγγίσει Βρετανούς υψηλότερου Βαλαντίου αφού οι πτήσεις μέσω low Cost Carriers οδεύουν σε φθηνότερα καταλύματα και σε κατοικίες τύπου Airbnb.

Συμπληρώνει ακόμη ότι το Brexit δεν φαίνεται να επηρεάζει τα ταξίδια των Βρετανών το 2018 αφού άλλωστε πριν λίγες ημέρες η λίρα ανατιμήθηκε έναντι του ευρώ.

Σημειώνει δε ότι σε έρευνα της ABTA διαπιστώνεται ότι 31% των Βρετανών σκοπεύει να ξοδέψει περισσότερα στις επόμενες διακοπές (έναντι 24% το 2016), το 14% λιγότερα και το 47% τα ίδια.

Οι Millennials τείνουν προς την κατεύθυνση να δαπανήσουν περισσότερα στις επόμενες διακοπές (το 39% στις ηλικίες 25-34 και το 34% στις ηλικίες 18-24).

Το 27% θέλει να αποκτήσει νέες εμπειρίες σε χώρα που δεν έχει επισκεφθεί ποτέ στο παρελθόν και το 32% επιθυμεί διακοπές σε ένα νέο resort ή μια νέα πόλη.

Ο κ. Ιωσηφίδης τονίζει ότι το 2017 κλείνει με άνοδο ύψους 8% στις αφίξεις από Μ. Βρετανία η οποία δεν συνοδεύτηκε με αντίστοιχη ανέλιξη στα έσοδα.

Πρόσθεσε δε ότι οι πτήσεις είχαν υψηλή πληρότητα. Τα city break (μερίδιο 51%), οι διακοπές παραλίας (47%) αλλά και στην εξοχή βρίσκονται στην κορυφή του είδους των διακοπών που θα προτιμήσουν οι Βρετανοί το 2018, ενώ οι διακοπές all inclusive αναμένεται να συνεχίσουν να αποτελούν δημοφιλή επιλογή για τους Βρετανούς το 2018 (23%), σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης ταξιδιωτικών τάσεων 2018 που δημοσιοποίησε η Ένωση Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ΑΒΤΑ), πρόσφατα και εν όψει της World Travel Market 2017 που ανοίγει αύριο τις πύλες της στο Λονδίνο.

Όπως καταγράφεται στην έκθεση οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των Βρετανών για το 2018 είναι οι ακόλουθοι: 1. Ηνωμένο Βασίλειο | 66%, 2. Ευρώπη | 63%, 3. Β. Αμερική | 16%, 4. Ασία | 10%, 5. Ν. Αμερική | 6%, 6. Αυστραλία/ Ν. Ζηλανδία | 6%, 7. Αφρική | 5%, 8. Αρκτική/ Ανταρκτική | 1%

Πως κινήθηκε το 2017

Εν τω μεταξύ, αύξηση 3% σημείωσε ο αριθμός των Βρετανών που ταξίδεψαν στο εξωτερικό κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα ανοδική ήταν και η πορεία των δαπανών τους στο εξωτερικό με αύξηση 5% (24,3 δις λίρες).

Οι Βρετανοί παραθεριστές που αναζητούν ένα διάλειμμα στο μέσον της χρονιάς, είναι πιο πιθανό να πετάξουν στις ΗΠΑ, το Μαρόκο και την Τουρκία αντί των hot προορισμών της ΕΕ, καθώς η τιμή της λίρας καταποντίστηκε εναντίον του ευρώ μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Οι ειδικοί ταξιδιών ισχυρίζονται ότι η αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Brexit προκάλεσε τη μετατόπιση των ταξιδιωτικών συνηθειών των Βρετανών.

Παράλληλα, οι κρατήσεις για διεθνείς πτήσεις σε προορισμούς μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με τον περυσινό Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της μεγαλύτερης ηλεκτρονικής ταξιδιωτικής εταιρείας στην Ευρώπη, eDreams ODIGEO.

Όπως διαπιστώνεται οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κορυφαίος προορισμός για μακρινά ταξίδια φέτος μεταξύ των Βρετανών, με κρατήσεις 27%. Μεταξύ των πέντε κορυφαίων προορισμών ήταν η Τουρκία, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Ισραήλ.

Επίσης, στοιχεία από την εταιρεία ForwardKeys κατέδειξαν ότι οι μεγάλης διάρκειας κρατήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά το μέσον του έτους ήταν 7% περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Ως εκ τούτου τα ταξίδια στην Ευρώπη αυξήθηκαν μόνο κατά 5,1%.

Ο διευθύνων σύμβουλος Olivier Jager της ForwardKeys δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μείωση της αξίας της στερλίνας αλλά και τα ρεπορτάζ των μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με την αύξηση του τουρισμού σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν κάνει τους προορισμούς μακρινών προορισμών να φαίνονται σχετικά πιο ελκυστικοί για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ακόμα συμπλήρωσε ότι : “Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αξίζουν μια ιδιαίτερη αναφορά καθώς προσελκύουν ένα σχετικά υψηλό ποσοστό εξερχόμενων ταξιδιών.”

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία για τις τάσεις πτήσεων από lastminute.com έδειξαν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία επιστρέφουν δυναμικά στις προτιμήσεις των Λονδρέζων.

Ο πιο προτιμώμενος τρόπος κράτησης διακοπών στο εξωτερικό παραμένει η ταξιδιωτική εταιρία ή το ταξιδιωτικό γραφείο (45%).

Ειδικότερα, τα ταξίδια στην Αττάλεια της Τουρκίας αναρριχήθηκαν ποσοστιαία κατά 80% σε σχέση με πέρυσι ενώ η Κέρκυρα θεωρήθηκε ως ο κορυφαίος προορισμός για τους Βρετανούς ταξιδιώτες στην Ελλάδα.

Τέλος ένας αγαπημένος προορισμός για τους Βρετανούς, η γαλλική Βρετάνη φαίνεται πως ήδη δέχεται τις επιπτώσεις του Brexit καθώς μειωμένο εμφανίζεται το ποσοστό των Βρετανών επισκεπτών αντιπροσωπεύοντας το 29% των ξένων επισκεπτών, όπως προκύπτει από την έκθεση της Περιφερειακής Επιτροπής Τουρισμού (RTC) της διοικητικής περιοχής της Γαλλίας.