Η κυβέρνηση του Ηνμωμένου Βασιλείου έχει κληθεί να αναγνωρίσει τη σημασία της φιλοξενίας, του τουρισμού και των ταξιδιών στην ευρύτερη οικονομία.

Η έκκληση έγινε καθώς ο ταξιδιωτικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου παρουσίασε τη μεγαλύτερη αλλαγή στις εξαγωγές το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Οι ταξιδιωτικές εξαγωγές αντιπροσώπευαν τη μεγαλύτερη κατηγορία ανάπτυξης, σημειώνοντας αύξηση 700 εκατομμύρια £ κατά τους τρεις προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της UKHospitality, Kate Nicholls, χαιρέτισε τα στοιχεία για το ΑΕΠ, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ως «μια ένδειξη ότι αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος μιας μεγάλης σήραγγας για την ευρύτερη οικονομία, που ελπίζουμε ότι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και, στη συνέχεια, θα βελτιώσει την τύχη των επιχειρήσεων φιλοξενίας».

Είπε: «Αυτά τα στοιχεία καθιστούν επίσης σαφή τη σημασία των ταξιδιών και του τουρισμού ως εξαγωγικού προϊόντος, που ήταν η μοναδική μεγαλύτερη θετική αλλαγή σε αυτά τα δεδομένα.

«Ωστόσο, το ΑΕΠ της φιλοξενίας παρέμεινε σταθερό το πρώτο τρίμηνο και αυτό αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις κόστους που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο κλάδος. Πρέπει να δούμε την επιβάρυνση του κόστους για τον κλάδο να εξισορροπείται και να μειώνεται, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην επιχείρησή τους και να αναπτυχθούν.

«Η αξιοποίηση του δυναμικού της φιλοξενίας, του τουρισμού και των ταξιδιών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μπορεί πραγματικά να αποδώσει τις οικονομικές φιλοδοξίες του έθνους και είναι ζωτικής σημασίας η κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη στρατηγική σημασία του τομέα μας.

«Όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν για να δώσουν στις επιχειρήσεις την εμπιστοσύνη και το οικονομικό περιθώριο που χρειάζονται για να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους, κάτι που θα οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ενθαρρύνει την αναγέννηση των πόλεων και των πόλεων μας».

Η Abta έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι τα εξερχόμενα ταξίδια αποτελούν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.