Σύνταξη: tourismtoday.gr

Συνεχής ανάκαμψη της επιβατικής αεροπορικής κίνησης σημειώθηκε τον Ιανουάριο 2024, με σταθερή αύξηση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe).

  • Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι άνθρωποι ταξίδεψαν μέσω των αεροδρομίων της Ευρώπης σε σύγκριση με πέρυσι, με αύξηση 7%.
  • Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης προήλθε από διεθνείς ταξιδιώτες, αυξημένο 8%, ενώ τα ταξίδια εσωτερικού αυξήθηκαν μόνο 2%.

Ο αριθμός των διεθνών επιβατών έφτασε στο ίδιο επίπεδο με πριν από την πανδημία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο μετά από πέντε χρόνια προκλήσεων.
Τον Ιανουάριο του 2024, ορισμένα αεροδρόμια είχαν υπερβεί τα επίπεδά τους του 2019 τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Η κίνηση αεροδρομίων φτάνει σε προπανδημικά επίπεδα τον Ιανουάριο καθώς τα διεθνή ταξίδια ανακάμπτουν

Το ACI Europe επισημαίνει ότι η αύξηση των επιβατών που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2024 σημαίνει ότι τα αεροδρόμια σχεδόν επανέρχονται στο πόσο απασχολημένοι ήταν πριν από την πανδημία. Είναι μόλις 3% κάτω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2019.

Ενώ τα διεθνή ταξίδια έχουν ανακάμψει πλήρως, τα εσωτερικά ταξίδια εξακολουθούν να υστερούν, κατά 13% σε σύγκριση με το 2019.

Αεροδρόμια με σημαντική ανάπτυξη

Τον περασμένο Ιανουάριο, τα αεροδρόμια της ΕΕ παρουσίασαν αύξηση 8% στην επιβατική κίνηση σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτά είναι στις χώρες:

  • Σλοβενία ​​(+29,8%)
  • Τσεχική Δημοκρατία (+28,9%)
  • Μάλτα (+22,6%)
  • Πολωνία (+18,9%)
  • Ουγγαρία (+16,6%)

Ωστόσο, ορισμένες χώρες, όπως η Σουηδία και η Ολλανδία, σημείωσαν πτώση στον αριθμό των επιβατών.

Ποια αεροδρόμια της ξεπέρασαν τα προπανδημικά επίπεδά τους τον Ιανουάριο του 2024

Παρά την πανδημία, αρκετά αεροδρόμια ξεπέρασαν τα προ πανδημίας τους επίπεδα, με τη Μάλτα, την Κύπρο και την Πολωνία να παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις.
Από την άλλη πλευρά, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Σλοβενία ​​παρέμειναν μακριά από την πλήρη ανάκαμψη.

Επιπλέον, τα μεγάλα αεροδρόμια σημείωσαν επίσης άνοδο 8,3% στην επιβατική κίνηση, λόγω της ισχυρής ζήτησης και της επιστροφής Κινέζων ταξιδιωτών.

  • Στο Λονδίνο το Χίθροου παρέμεινε το πιο πολυσύχναστο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, ακολουθούμενο από την Κωνσταντινούπολη.
  • Η Μαδρίτη αντικατέστησε το Άμστερνταμ στην τέταρτη θέση.
  • Η εντυπωσιακή ανάπτυξη του Φιουμιτσίνο της Ρώμης ενίσχυσε τη συνολική απόδοση των μεγάλων αεροδρομίων.

Οι προοπτικές τους επόμενους μήνες

“Κοιτάζοντας τους επόμενους μήνες, οι μακροοικονομικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα, με περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού και αύξηση των πραγματικών μισθών, τόνισε ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής του ACI Europe.

Σε συνδυασμό με τους καταναλωτές να δίνουν προτεραιότητα στις εμπειρίες και την αναψυχή, αυτό αναμένεται να υποστηρίξει τη συνεχή αύξηση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια, με αντίθετους ανέμους που εξακολουθούν να προέρχονται κυρίως από τις πιέσεις της προσφοράς και τους υψηλότερους ναύλους καθώς και από τη γεωπολιτική”.