
της Εύας Οικονομάκη
Άνοδο 12% σε επίπεδο ζήτησης καταγράφει η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα για τον Αύγουστο, το πιο θερμό μήνα του καλοκαιριού.
Ο κλάδος σημείωσε υψηλές επιδόσεις τον Ιούνιο, με την πληρότητα, τη ζήτηση και τα διαθέσιμα ακίνητα τύπου Airbnb να αυξάνονται σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, η Ελλάδα κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 6% περίπου σε ό,τι αφορά τις καταχωρίσεις καταλυμάτων, με τη ζήτηση να σημειώνει υψηλότερη αύξηση, πέριξ του 8% και την πληρότητα να κινείται οριακά ανοδικά.
Πανευρωπαϊκά
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον Ιούνιο η ζήτηση και η πληρότητα έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα.
Οι διανυκτερεύσεις σε επίπεδο ζήτησης ανήλθαν στα επίπεδα-ρεκόρ των 48,5 εκατ., με άνοδο 11,7% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι διαθέσιμες καταχωρίσεις ακινήτων αυξήθηκαν επίσης στο ιστορικό υψηλό των 4,05 εκατ. Η ζήτηση ενισχύθηκε τον Ιούνιο ταχύτερα από την προσφορά, με την πληρότητα να αυξάνεται κατά 3,6% σε ετήσια βάση και τη μέση τιμή ανά διανυκτέρευση να ενισχύεται σε ποσοστό 6% στα 163 ευρώ.
Αυτές οι τάσεις, όπως αναφέρει στο τελευταίο report της η εξειδικευμένη εταιρεία AirDNA, υποδηλώνουν ισχυρή δυναμική ενόψει του peak της σεζόν, εν μέρει λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για λιγότερο γνωστούς προορισμούς, με αιχμή την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη.
Ποιοι προορισμοί κερδίζουν πόντους
Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της AirDNA, οι κρατήσεις στα καταλύματα τύπου Airbnb σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εμφανίζονται ενισχυμένες σε ποσοστό 9,5% από τον Αύγουστο μέχρι το τέλος του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Όπως προαναφέρθηκε, οι λιγότερο γνωστοί προορισμοί της Ανατολικής Ευρώπης καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση ζήτησης. Το Κοσσυφοπέδιο και η Μολδαβία, που είχαν λιγότερες από 5.000 διανυκτερεύσεις για τον Αύγουστο πέρυσι τέτοια εποχή, τώρα καταγράφουν σχεδόν διπλάσια ζήτηση. Άλλες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Βόρειας Μακεδονίας, διαπιστώνουν αύξηση των κρατήσεων άνω του 30% σε ετήσια βάση.
Εκτός από την Ανατολική Ευρώπη, και οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες χάρη στο πιο ήπιο κλίμα και τις πιο προσιτές τιμές σε σχέση με τους δημοφιλείς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης. Η Εσθονία, η Λιθουανία και η Νορβηγία έχουν καταγράψει αύξηση των κρατήσεων του Αυγούστου κατά 20-30%. Αντίθετα, οι αγορές της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, σημειώνουν πιο μέτρια ετήσια αύξηση στο 10% ή και χαμηλότερα.
Από τις χώρες του Νότου ξεχωρίζει η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο συν 12% σε ετήσια βάση.