
Οι περισσότερες από τις ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν θέματα προσβασιμότητας λόγω αναπηρίας ή ηλικίας δεν καλύπτονται πλήρως είτε από τον τουριστικό κλάδο είτε από τον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα η προσβασιμότητα στα ταξίδια να μην θεωρείται δεδομένο για αυτούς.
Τούτο προκύπτει από την έκθεση της Amadeus με τίτλο “Το ταξίδι της ανακάλυψης: Προς μια προσπελάσιμη διαδρομή χωρίς αποκλεισμούς για όλους”. Σύμφωνα με τη μελέτη ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις μετακινήσεις παραμένουν οι ανακριβές ή ελλιπείς πληροφορίες αναφορικά με την προσβασιμότητα ενός προορισμού που είναι διαθέσιμες, σε συνδυασμό με την έλλειψη εξειδικευμένης εξυπηρέτησης των πελατών.
Η έκθεση καταδεικνύει επίσης το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες με θέματα προσβασιμότητας θεωρούν ότι οι ανάγκες τους θα πρέπει να πληρούνται ως τμήμα των βασικών υπηρεσιών και χωρίς επιπλέον κόστος. Παράλληλα, ο ρόλος της τεχνολογίας στην προσβασιμότητα στα ταξίδια γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός, με συγκεκριμένες εξελίξεις, όπως η αναγνώριση φωνής, που αρχίζει να θεωρείται πλέον συνήθης πρακτική.
Η μελέτη διαπιστώνει επίσης:
• Η συνολική ταξιδιωτική εμπειρία και ο τρόπος προσαρμογής της σε διαφορετικές ανάγκες βαθμολογείται με μόλις 6,2 στα 10.
• Το ταξίδι με αεροπλάνο είναι η προτιμώμενη μέθοδος μετακίνησης σε ποσοστό 35,9% μεταξύ των ερωτηθέντων.
• Οι λιγότερο ικανοποιητικοί τομείς όσον αφορά στην προσβασιμότητα είναι εκείνοι που σχετίζεται με τους σιδηροδρομικούς σταθμούς (4,9 στα 10) ενώ ο πιο ικανοποιητικός τομέας είναι η διαμονή (6,2 στα 10).
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η μετάβαση σε ένα προσβάσιμο περιβάλλον φιλικό προς το ταξίδι για όλους θα απαιτήσει τη βελτίωση πολλών πτυχών. Αυτές περιλαμβάνουν πιο αποτελεσματική επικοινωνία που διευκολύνει την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα και μια πιο ανταποκρινόμενη υπηρεσία με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό που γνωρίζει πώς να απευθυνθεί σε άτομα με διαφορετικές ανάγκες μετακίνησης.
Επιπλέον, το τυποποιημένο περιεχόμενο και οι υπηρεσίες θα αυξήσουν τη συνοχή σε ολόκληρη τη βιομηχανία εξασφαλίζοντας σαφήνεια στον τύπο των υπηρεσιών που θα μπορούσε να αναμένει ο κάθε πελάτης.
Τέλος, η έρευνα συνιστά περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την κάλυψη των προσδοκιών των ταξιδιωτών με ανάγκες προσβασιμότητας.
Υπογραμμίεζεται ότι η μελέτη, η οποία διεξήχθη από την ILUNION, μια εταιρεία συμβούλων που ανήκει στην ONCE, την Ισπανική Εθνική Οργάνωση των Τυφλών, διεξήχθη στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ινδία και περιελάμβανε περίπου 800 συνεντεύξεις με ταξιδιώτες με ανάγκες προσβασιμότητας καθώς και εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας , εκπροσώπους ιδιωτικού-δημόσιου τομέα και διεθνείς οργανισμούς. Η τμηματοποίηση των ταξιδιωτών για τη μελέτη βασίστηκε σε άτομα με ιδιαιτερότητες σε θέματα όρασης, με σωματικές αναπηρίες καθώς και μεγαλύτερης ηλικίας ταξιδιώτες (άνω των 65 ετών).