Οι εικόνες του κατεστραμένου Antonov AN-225 αποτελούν πλέον μια ανεξίτηλη ανάμνηση για τους λάτρεις της αεροπορίας σε όλο τον κόσμο.

Την έκταση της καταστροφής που υπέστη το μεγαλύτερο και βαρύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το Antonov An-225 Mriya, αποκαλύπτουν εικόνες από το αεροδρόμιο του Χοστομέλ στην Ουκρανία.

Το αεροπλάνο καταστράφηκε εν μέσω των μαχών μεταξύ των δυνάμεων εισβολής του ρωσικού στρατού και των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του αεροδρομίου, κοντά στο Κίεβο.

To γιγαντιαίο αεροπλάνο είχε σχεδιαστεί ειδικά για τη μεταφορά του σοβιετκού διαστημικού λεωφορείου Buran στη «ράχη» του. Έκανε την παρθενική του πτήση το 1988 και τέθηκε σε υπηρεσία το 1989. Το θηριώδες αεροπλάνο, με άνοιγμα φτερών 84 μέτρα, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη της ιστορίας, ικανό να μεταφέρει φορτίο 390 τόνων. Κατασκευάστηκε μόνο ένα.

“Το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ”, έγραψε στο Twitter η εταιρεία Antonov, αναφερόμενη στο παρατσούκλι του αεροπλάνου “Mriya“, που σημαίνει όνειρο στα ουκρανικά. Η αλληλεγγύη ξεχύθηκε από κάθε γωνιά του κόσμου.

Μπορεί όμως το AN-225 να πετάξει ποτέ ξανά;

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα απαιτείται καταρχάς η εκτίμηση των ζημιών που υπέστη το αεροσκάφος.

Η κατάσταση του αεροπλάνου δεν άφηνε αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα επισκευής του.”Το ρύγχος του αεροπλάνου καταστράφηκε εντελώς, φαίνεται ότι έπεσε θύμα άμεσου χτυπήματος πυροβολικού”, αναφέρει ο Κοτόβιο. “Επιπλέον, υπήρχαν εκτεταμένες ζημιές στις πτέρυγες και σε ορισμένες από τις μηχανές.

Το τμήμα της ουράς γλίτωσε από μεγάλα χτυπήματα και έχει μερικές τρύπες που προκλήθηκαν είτε από θραύσματα είτε από σφαίρες.
Αν δεν υπήρχε το άμεσο χτύπημα στο ρύγχος, το ΑΝ-225 θα μπορούσε να επισκευαστεί”, λέει, προσθέτοντας ότι η περιοχή γύρω από το αεροπλάνο ήταν γεμάτη από χρησιμοποιημένα πυρομαχικά, εξουδετερωμένα ρωσικά τανκς και φορτηγά και κατεστραμμένα τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο Andrii Sovenko,  μηχανικός και ειδικός σε θέματα αεροπορίας με έδρα το Κίεβο, ο οποίος εργάζεται για την εταιρεία Antonov από το 1987 και έχει πετάξει με το AN-225 ως μέλος του τεχνικού πληρώματος, συνέταξε έναν λεπτομερή κατάλογο των ζημιών, εξετάζοντας έναν μεγάλο αριθμό βίντεο και φωτογραφιών από τα συντρίμμια (το προσωπικό της Antonov δεν επιτρέπεται ακόμη να επιστρέψει στο Hostomel λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια).

Επιβεβαιώνει ότι το κεντρικό τμήμα της ατράκτου και το ρύγχος του αεροπλάνου – συμπεριλαμβανομένου του πιλοτηρίου και των χώρων ανάπαυσης του πληρώματος – έχουν καταστραφεί, αλλά είναι τα συστήματα και ο εξοπλισμός του αεροπλάνου που υπέστησαν τις πιο κρίσιμες ζημιές.

“Η αποκατάστασή τους θα είναι η πιο δύσκολη”, σημειώνει. “Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα από τα διάφορα ηλεκτρικά συστήματα, οι αντλίες και τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στο AN-225 είναι όλα από τη δεκαετία του 1980.Απλώς δεν κατασκευάζονται πλέον, οπότε είναι απίθανο να μπορέσουν να αποκατασταθούν ακριβώς όπως ήταν”, συμπληρώνει.

Τα νέα δεν είναι μόνο άσχημα.Τμήματα των πτερύγων, συμπεριλαμβανομένων αεροδυναμικών επιφανειών όπως πτερύγια και πηδάλια, φαίνεται να έχουν υποστεί μικρές ζημιές και θα μπορούσαν να διασωθούν.
Οι περισσότεροι από τους έξι κινητήρες φαίνονται επίσης άθικτοι, και ολόκληρο το ουραίο τμήμα του αεροπλάνου επηρεάζεται μόνο από ζημιές από θραύσματα, αφήνοντάς το σε αποδεκτή κατάσταση.

Ο Sovenko, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο για την ιστορία της Antonov Airlines περιγράφοντας λεπτομερώς την εμπειρία του να πετάει με το Mriya, συμφωνεί ότι το αεροπλάνο στο Hostomel δεν μπορεί να επισκευαστεί.

“Είναι αδύνατο να μιλήσουμε για την επισκευή ή την αποκατάσταση αυτού του αεροσκάφους. Μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για την κατασκευή ενός άλλου Mriya, χρησιμοποιώντας μεμονωμένα εξαρτήματα που μπορούν να διασωθούν από τα συντρίμμια και συνδυάζοντάς τα με εκείνα που προορίζονταν, πίσω στη δεκαετία του 1980, για την κατασκευή ενός δεύτερου αεροσκάφους” υποστηρίζει ο ίδιος.