
του Χάρη Ντιγριντάκη
Έτος ορόσημο για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αναμένεται να αποτελέσει το 2020. Και τούτο διότι θα τεθούν τα θεμέλια για την ανάπτυξη του δικτύου 5G αφού στο λυκόφως της χρονιάς πρόκειται να δημοπρατηθεί το απαραίτητο φάσμα συχνοτήτων στα 3,5 GHz.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνει και μια multiband δημοπρασία με το σύνολο των φασμάτων που βρίσκονται σε δημοπράτηση (ανανέωση του 2,1 GHz και των 1.500 MHz) συν του βασικού φάσματος για το 5G.
Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή των 700 MHz θα διατεθεί, βάσει του σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Η καθυστέρηση οφείλεται στην ανάγκη ολοκλήρωσης της απελευθέρωσης συχνοτήτων από την ψηφιακή τηλεόραση.
Στόχος της πολιτείας πάντως είναι η ανάπτυξη των δικτύων να ξεκινήσει σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοπράτηση των αδειών, προκειμένου σε ορισμένα σημεία να υπάρχει λειτουργικό δίκτυο ει δυνατόν το 2021.
Υπογραμμίζεται ότι την τελευταία 5ετία υλοποιούνται επενδύσεις σε Δίκτυα Νέας Γενιάς σε κινητή (4G, 4G+) και σταθερή (οπτικές ίνες), αναπτύσσοντας υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Επιπρόσθετα μέσα στο 2020 αναμένεται να προχωρήσουν και σημαντικοί διαγωνισμοί τεχνολογίας με κυριότερο αυτόν για τις νέες ταυτότητες που ξεκίνησε παραμονές των Χριστουγέννων με πρόσκληση σε 26 διεθνείς ομίλους.
Φέτος αναμένεται να ξετυλιχθεί και ο σχεδιασμός για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του δημοσίου και εξίσου σημαντικά έργα τεχνολογίας στο Δημόσιο.
Τέλος, το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει το έργο “ΣΥΖΕΥΞΙΣ II” που έχει ως κύριο αντικείμενο την παροχή αναβαθμισμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για τρία συνεχόμενα έτη.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να συνδεθούν 34.000 κτήρια φορέων του δημοσίου, με τις δημόσιες υπηρεσίες να μπορούν πλέον να επικοινωνούν μεταξύ τους με ταχύτητες σύνδεσης έως 1 Gbps και με χαμηλότερο κόστος, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στο επιχειρηματικό κομμάτι ενδιαφέρον παρουσιάζει η σπουδή της VODAFONE για τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας Κεραιών που θα αγοράσει κεραίες στην Ελλάδα, ενώ θα τοποθετήσει και νέες.
Αυτοί που γνωρίζουν κάνουν λόγω για το μεγαλύτερο στοίχημα του γκρουπ το οποίο μπορεί να φέρει ζεστό χρήμα μέσω της μεταπώλησης μέρους της εταιρείας (Tower Company) se Funds.
Σημειώνεται εδώ ότι σε αυτή την εξίσωση εκτιμάται ότι θα εμπλακεί και η κοινή τεχνική εταιρεία που διαθέτει η Vodafone με την WIND, Ειδικότερα από την παρουσίαση της μητρικής Vodafone προς τους αναλυτές πριν λίγες ημέρες προκύπτει πως μέσα στον Μάιο θα αρχίσει η λειτουργία της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης πύργων κεραιών κινητής, στην οποία θα ενταχθούν περίπου 2.300 κεραίες από την Ελλάδα, και δεκάδες χιλιάδες από χώρες της Ευρώπης.
Μετά το ναυάγιο πώλησης της WIND όπου οι βασικοί μέτοχοι Golden Tree Asset Management (GTAM) και Cyrus Capital Partners, δεν έμειναν ικανοποιημένοι από το ύψος των προσφορών που εδέχθησαν, νέες σκέψεις δημιουργούνται για επιχειρούμενη εκ νέου πώληση της εταιρείας σε βραχύ χρονικό διάστημα.
Αιτία τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας στα οποία η αναρρίχηση των μεγεθών του EBITDA γεννά δεύτερες σκέψεις για την επόμενη ημέρα της WIND.
Υπενθυμίζεται πως ενδιαφέρον για τη Wind Ελλάς εκδηλώθηκε από επενδυτικούς κολοσσούς του μεγέθους των Providence Equity Partners, Warburg Pincus και BC Partners, αλλά και της Apollo
Εν τω μεταξύ εντός Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet από την εταιρεία Alter Ego Mass Media του Ομίλου Μαρινάκη, με βάση την προεργασία που μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει οι δύο πλευρές.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως η διαδικασία βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, έπειτα από μια περίοδο κατά την οποία είχε καταγραφεί μικρή πρόοδος, λόγω της προτεραιότητας που είδε δοθεί από την Alter Ego στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Mega Channel.
Μετά την εξαγορά της Forthnet γνώστες της αγοράς σημειώνουν ότι ο όμιλος Μαρινάκη δύσκολα θα ενδιαφερθεί να αναπτύξει το πολυδάπανο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών επιχειρώντας την πώληση του διατηρώντας έντονα την προσοχή του στην δημιουργία υπεραξιών στο κομμάτι της NOVA.
Προς την Κοινωνία του Gigabit ο ΟΤΕ
Η δημιουργία 3 νέων θυγατρικών αποτελεί σημαντικό στόχο του Ομίλου ΟΤΕ στη φετινή χρήση, Με λήξαν το θέμα της νέας Συλλογικής Σύμβασης ο Οργανισμός έχει στο μικροσκόπιο του τη δημοπρασία του φάσματος για το 5G που είναι προ των πυλών.
Ο Όμιλος ΟΤΕ σχεδιάζει να επενδύσει δυναμικά και για την ανάπτυξη δικτύου κινητής 5ης γενιάς ως προϋπόθεση για την Κοινωνία του Gigabit.
Ήδη η COSMOTE έχει υλοποιήσει το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Δήμο Ζωγράφου, πετυχαίνοντας live ταχύτητες πάνω από 12Gbps.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τα τελευταία τρία χρόνια, η COSMOTE έχει αυξήσει τη μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet κατά 45% και τη χωρητικότητα κατά 65%, ενώ είναι μακράν Νο1 σε πληθυσμιακή κάλυψη 4G στην Ελλάδα με 98%, αλλά και 4G+ με 96%.
Οι επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ υπερβαίνουν το 60% του συνόλου των επενδύσεων του κλάδου στην Ελλάδα, ξεπερνώντας την περασμένη εξαετία τα 2 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Χάρη στις επενδύσεις αυτές, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα, το COSMOTE Fiber, που επιτρέπει σε πάνω από το 50% του πληθυσμού της χώρας να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες 100Mbps και άνω.