Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα αναθεωρημένη καθοδήγηση σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών μαζί με κατευθυντήριες γραμμές για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα ενόψει της περιόδου αιχμής των καλοκαιρινών ταξιδιών.

Οι αναθεωρήσεις λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) από το 2016 και προσθέτουν νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα δικαιώματα των επιβατών σε περιόδους «μαζικής διαταραχής των ταξιδιών».

Η ΕΕ έχει δημοσιεύσει τακτικές «ερμηνευτικές κατευθυντήριες γραμμές» για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών από το 2016.

Η Επιτροπή σημείωσε ότι εκτός από τη διευκρίνιση αυτών των δικαιωμάτων, οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δικαιώματα που ισχύουν επίσης για τους επιβάτες στο ΗΒ, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στη νομοθεσία του ΗΒ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο Wopke Hoekstra, Ευρωπαίος Επίτροπος για τη δράση για το κλίμα που είναι υπεύθυνος για τις μεταφορές, δήλωσε: «Η ΕΕ είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο όπου οι επιβάτες προστατεύονται από ένα πλήρες σύνολο δικαιωμάτων.

«Με [αυτές] τις κατευθυντήριες γραμμές συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις εθνικές αρχές και τους μεταφορείς, ειδικά όταν πρόκειται για δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και με μειωμένη κινητικότητα».

Η δημοσίευση των κατευθυντήριων γραμμών ήρθε παράλληλα με τη δημοσίευση έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, η οποία υποδηλώνει ότι η πλειονότητα των καταναλωτών της ΕΕ αισθάνονται ότι δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση για τα δικαιώματα των επιβατών, αν και η ευαισθητοποίηση έχει αυξηθεί από μια έρευνα πριν από πέντε χρόνια.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ήταν πιο πιθανό να αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για τα δικαιώματα των επιβατών για σιδηροδρομικά ταξίδια (33%), ακολουθούμενοι από αεροπορικά (30%), πούλμαν (27%) και πλοία και πορθμεία (16%).

Ωστόσο, τρεις στους τέσσερις επιβάτες αεροπορικών μεταφορών (75%) δήλωσαν ότι είχαν λάβει πληροφορίες πριν από το ταξίδι για τα δικαιώματά τους.

Η ικανοποίηση από τον χειρισμό των «σημαντικών» διαταραχών ήταν επίσης υψηλότερη μεταξύ των επιβατών αεροπορικών μεταφορών με 66%, 12 μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το 2019, ακολουθούμενη από τους επιβάτες πλοίων και πορθμείων (53%), τους επιβάτες τρένων 52% και τους επιβάτες πούλμαν 50%.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 84% των ερωτηθέντων που ζήτησαν βοήθεια για άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα ήταν ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση.

Ωστόσο, διαπίστωσε ότι η χρήση μεμονωμένων εισιτηρίων για «πολυτροπικά» ταξίδια – μια περιοχή που η ΕΕ θέλει να ενθαρρύνει – παραμένει περιορισμένη στο 11%, αμετάβλητη το 2019, με τα ταξίδια σιδηροδρομικών πούλμαν τον πιο συνηθισμένο συνδυασμό και τον αεροπορικό σιδηρόδρομο τον δεύτερο πιο συνηθισμένο .

Το ένα τρίτο (32%) όσων χρησιμοποιούσαν ένα μόνο εισιτήριο για πολυτροπικά ταξίδια είχαν αντιμετωπίσει «προβλήματα», ενώ το 11% έχασε μια σύνδεση.

Η έρευνα διεξήχθη στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Ο Hoekstra σημείωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι «οι πολίτες δεν γνωρίζουν πάντα πλήρως τα δικαιώματά τους» και είπε: «Η Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο Νοέμβριο οι πάροχοι να ενημερώνουν τους επιβάτες για τα δικαιώματά τους και να αντιμετωπίζουν τα δικαιώματα για πολυτροπικά ταξίδια.

«Ζητώ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συμφωνήσουν γρήγορα σε αυτούς τους νέους κανόνες για τα πολυτροπικά ταξίδια».