Μια νέα μελέτη με θέμα τα κοινωνικά δίκτυα, μας αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την κυριαρχία του βασιλιά των social media, του Facebook. Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα λοιπόν, οι χρήστες του Facebook φαίνεται να ανεβάζουν διαρκώς ανεβάζουν νέες ενημερώσεις της κατάστασης στην σελίδα του προφίλ τους, με το κοινωνικό δίκτυο να έχει φτάσει να λαμβάνει κάθε ώρα πάνω από 17 εκατομμύρια posts.

Το πρακτορείο Popcorn, με έδρα το Βανκούβερ, κυκλοφόρησε ένα infographic στο blog του απεικονίζοντας λεπτομερώς τις δράσεις των μειζόνων κοινωνικών δικτύων κάθε 60 δευτερόλεπτα. Με περισσότερους από 800 εκατομμύρια χρήστες στο Facebook, δημοσιεύονται πάνω από μισό εκατομμύριο σχόλια κάθε λεπτό. Πάνω από 290.000 ενημερώσεις κατάστασης δημοσιεύονται στα προφίλ και σχεδόν 140.000 φωτογραφίες μεταφορτώνονται ανά λεπτό. Με αυτόν τον ρυθμό, θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά μεταφόρτωσης φωτογραφιών στο Facebook για να ισούνται με τον αριθμό των φωτογραφιών που αποθηκεύονται στα φωτογραφικά αρχεία της Νέας Υόρκης. Είναι σαφές, λοιπόν ότι το κοινό του Facebook δεν έχει κανένα πρόβλημα να δημιουργεί γιγαντιαίες ποσότητες υλικού για το κοινωνικό δίκτυο.

Σχετικά με το αντίπαλο κοινωνικό δίκτυο, το Twitter, η εταιρεία βλέπει περίπου 120.000 tweets να γίνονται κάθε λεπτό. Ωστόσο, στο Twitter παρατηρούμε μόνο ένα κλάσμα των μεταφορτώσεων φωτογραφίας κάθε λεπτό της ώρας, δηλαδή περίπου το 1% του συνόλου των φωτογραφιών που ανεβαίνουν στο Facebook.

Το «φωτογραφικό» κοινωνικό δίκτυο, Flickr, παρουσιάζει τον αριθμό των 3.500 φωτογραφιών κάθε λεπτό και το Instagram περίπου 1.350 φωτογραφίες κάθε εξήντα δευτερόλεπτα.

Τώρα σχετικά με τις υπηρεσίες δήλωσης τοποθεσίας, FourSquare, οι χρήστες κάνουν check-in σε κάτι περισσότερο από 2.000 θέσεις κάθε λεπτό. Στη δημοφιλές blogging δίκτυο Tumblr, έχουμε περίπου 1.000 θέσεις ανά λεπτό και 300 reblogs. Τέλος, η μελέτη δείχνει για το Yelp περίπου 20 νέα σχόλια κάθε λεπτό και από 120 νέες φωτογραφίες κάθε ώρα. Αν και δεν αναφέρεται στην συγκεκριμένη μελέτη οι χρήστες του YouTube, φορτώνουν περίπου 48 ώρες βίντεο κάθε λεπτό.

Η εκτόξευση ρυθμού αναρτήσεων και μεταφόρτωσης, οφείλεται και κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην διάδοση των λεγόμενων έξυπνων κινητών. Άλλωστε και τα ίδια τα δίκτυα έχουν αρχίσει και ανασχεδιάζουν τις εφαρμογές για τα κινητά ώστε να διευκολύνουν αυτήν την χρήση. Μάλιστα έχουν αρχίσει να αυτοματοποιούνται και ορισμένες υπηρεσίες όπως το Sportfy που μπορείτε να το ρυθμίσετε να αναρτά αυτόματα το τι ακούτε.

Δώρα Καλογεροπούλου