Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ξενοδόχους της Τουρκίας η κατάρρευση του Γερμανού τουρ οπερείτορ FTI.

Ενώ η θερινή περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, οι ξενοδόχοι ανησυχούν περισσότερο για τις πιθανές επιπτώσεις στον χειμερινό τουρισμό. Η ικανότητα του FTI για χειμερινό τουρισμό είναι σημαντική, με 1,5 εκατομμύριο πιθανούς επισκέπτες. Για να μετριαστεί αυτή η απώλεια, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με άλλους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες.

Το Υπουργείο Τουρισμού και τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου εργάζονται για να αποτρέψουν την εκτροπή περίπου 400.000 καλοκαιρινών κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω FTI σε άλλους προορισμούς. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες να καλυφθεί το κενό που αφήνει η FTI για τη χειμερινή περίοδο.

Ο Erkan Yağcı , Πρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (TÜROFED), τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ικανότητας χειμερινού τουρισμού που έφερνε η FTI στην Τουρκία. «Είναι σημαντικό να καλυφθεί το κενό που αφήνει η FTI. Άλλοι αερομεταφορείς πρέπει να ενισχύσουν, ιδιαίτερα με τις δυνατότητες πτήσεων και τις δικές τους αεροπορικές εταιρείες», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Αλικαρνασσού (BODER) Ömer Faruk Dengiz , ο οποίος δήλωσε ότι 90-95 χιλιάδες τουρίστες αναμένονταν να έρθουν στην Αλικαρνασσό από τη Γερμανία φέτος, αλλά αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί μετά την αφερεγγυότητα της FTI, είπε: «Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν εκείνοι που θέλουμε να έρθουν και συνεχίζουμε να προσφέρουμε εναλλακτικές. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ζημιά άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ».

Ο Dengiz πρόσθεσε, «Η Αλικαρνασσός έχει ένα πολύ ευρύ φάσμα προορισμών. Μπορείτε να έρθετε στην Αλικαρνασσό από σχεδόν 50 χώρες με πτήση 3 ωρών. Νομίζουμε ότι θα κλείσουμε αυτό το χάσμα από την Κεντρική Ευρώπη, τη Σαουδική Αραβία και την Αγγλία. Πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει πολύ μεγάλο κενό».

Η ακριβής οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από την πτώχευση της FTI είναι ακόμη ασαφής. Για σύγκριση, η κατάρρευση της Thomas Cook, του δεύτερου μεγαλύτερου tour operator της Ευρώπης, άφησε χρέος 350 εκατομμυρίων ευρώ στον τουρκικό τουρισμό. Το συνολικό χρέος της FTI υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ, με συγκεκριμένα ποσά να οφείλονται σε ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Ισπανία.

Στην Ελλάδα, 7.500 τουρίστες επηρεάστηκαν, ενώ στην Ισπανία, ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι περίπου 5% των αναμενόμενων εσόδων. Αυτό δείχνει ότι ενώ η κατάσταση είναι σοβαρή, μπορεί να μην είναι τόσο καταστροφική όσο η κατάρρευση του Thomas Cook.

Οι τουριστικές αρχές της Τουρκίας και οι ηγέτες του κλάδου εργάζονται επιμελώς για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την αφερεγγυότητα της FTI. Οι προσπάθειές τους στοχεύουν στη διασφάλιση της συνέχειας της τουριστικής εισροής και στην προστασία του τουριστικού τομέα της χώρας από σημαντικές απώλειες.

Σχετικά με το θέμα, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι είπε, «Έχουμε δημιουργήσει γραφείο κρίσης στο υπουργείο μας. Καταρχάς, η επιστροφή περισσότερων από 25 χιλιάδων προσκεκλημένων της FTI που παραθέριζαν στη χώρα μας οργανώθηκε χωρίς θυματοποίηση και σε μεγάλο βαθμό χωρίς προβλήματα».

«Ολοκληρώσαμε τις συναντήσεις μας με τους διαχειριστές κορυφαίων tour operators στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του διοικητικού συμβουλίου που έχει ανατεθεί στην εταιρεία και των τουριστών που ενδιαφέρονται για αυτές τις κρατήσεις. Εμείς, ως υπουργείο και TGA, έχουμε επίσης ξεκινήσει μια εντατική και μακροπρόθεσμη εκστρατεία προώθησης εκτός από τις τρέχουσες εκστρατείες μας σε όλη τη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μελλοντικών κρατήσεων των επισκεπτών της FTI στην Τουρκία γίνεται και στην Τουρκία. Τρίτον, στελέχη της εταιρείας δηλώνουν προφορικά ότι οι απαιτήσεις τους από επιχειρήσεις στην Τουρκία είναι πολύ υψηλότερες από τις οφειλές τους προς τις επιχειρήσεις. Η διαδικασία συμφωνίας για το θέμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ως αποτέλεσμα, προβλέπουμε ότι θα κλείσουμε τη διαδικασία με πολύ μικρές απώλειες στην Τουρκία λόγω του γεγονότος ότι οι ταξιδιωτικές διαδικασίες των επισκεπτών που έπεσαν στην κρίση κατά τις διακοπές πραγματοποιήθηκαν ομαλά σε σύγκριση με άλλες χώρες και τον θετικό αντίκτυπο του νέου την εκστρατεία που ξεκινήσαμε με τουριστικούς πράκτορες». πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο Mehmet İşler , Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Καταλυμάτων Αιγαίου (ETİK) και Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (TÜROFED), δήλωσε: «Ο τουρκικός τουρισμός έχει γνωρίσει παρόμοιες χρεοκοπίες στο παρελθόν. Μία από τις εταιρείες που χρεοκόπησαν ήταν η First Choice. Πρόσφατα, η χρεοκοπία της Thomas Cook έβλαψε σημαντικά τον κλάδο μας. Τώρα, το FTI βρίσκεται στο επίκεντρο για τον ίδιο λόγο. Η FTI έχει χρέη περίπου 25-30 εκατ. ευρώ στην τουρκική αγορά. Με την κατάθεση πτώχευσης ιδρύθηκε γραφείο κρίσης υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ξεκίνησε ειδική επιχείρηση για να διασφαλιστεί ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Τουρκία δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Πρωταρχικός στόχος ήταν οι επισκέπτες που επισκέπτονταν την Τουρκία να κάνουν τις διακοπές τους χωρίς προβλήματα και να επιστρέψουν στις χώρες τους χωρίς καμία ταλαιπωρία. Το τι θα καλύψει η ασφαλιστική διαδικασία δεν είναι ακόμη σαφές. Ωστόσο, η διαδικασία αντιμετωπίζεται χωρίς πανικό.

Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε την κρίση με ελάχιστες απώλειες, χωρίς να μειώσουμε τις κρατήσεις ή να προκαλέσουμε ζημιές. Μπορώ να πω ότι αυτή η διαχείριση της κρίσης διεξήχθη επαγγελματικά και με επιτυχία χωρίς καμία απώλεια σε αριθμούς ή φήμη.

Ο κλάδος δεν υπέφερε και δεν παρέκκλινε από τους στόχους του. Ως κάποιος εντός του κλάδου, ο Υπουργός έλαβε προληπτικά μέτρα χωρίς καν να τα ζητήσουμε. Έγινε οδηγός του κλάδου. Γίναμε όλοι μάρτυρες πόσο γρήγορα ένας υπουργός από τον κλάδο μπορούσε να λάβει μέτρα κατά των στιγμιαίων εξελίξεων, αποτρέποντας μια μεγάλη κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη φήμη, τη φήμη και την εικόνα της χώρας μας και να δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα σχετικά με τους στόχους μας».

«Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει επιπλέον εμπιστοσύνη μεταξύ μας ως επαγγελματίες του τουρισμού. Δεν θέλουμε να συμβούν τέτοια περιστατικά, αλλά τώρα, υπάρχει τουρκικός τουρισμός που είναι ανθεκτικός στις κρίσεις και μπορεί να δείξει αμέσως τη στάση του με αυτή την ανθεκτικότητα. Επικεφαλής του τουρκικού τουρισμού είναι κάποιος από τον κλάδο. Αυτή η εμπιστοσύνη παρέχει μια κινητήρια δύναμη στους επαγγελματίες του τουρισμού να εργαστούν σκληρότερα και να θέσουν μεγαλύτερους στόχους. Ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους, ιδιαίτερα τον Υπουργό, που με την προνοητικότητα και τη στενή παρακολούθηση της κατάστασης απέτρεψε την κρίση FTI να πλήξει τον κλάδο», είπε.