Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προέτρεψε τις κυβερνήσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή (AME) να εφαρμόσουν εναλλακτικές λύσεις στην καραντίνα κατά την άφιξη που θα επιτρέψουν στις οικονομίες να ξεκινήσουν εκ νέου αποφεύγοντας την εισαγωγή κρουσμάτων COVID-19.

Τα μέτρα καραντίνας που επιβάλλονται από την κυβέρνηση σε 36 χώρες σε ολόκληρη την Αφρική και τη Μέση Ανατολήαντιπροσωπεύουν το 40% όλων των μέτρων καραντίνας παγκοσμίως. Με πάνω από το 80% των ταξιδιωτών που δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν όταν απαιτείται καραντίνα, ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων είναι ότι οι χώρες παραμένουν κλειδωμένες ακόμη και αν τα σύνορά τους είναι ανοιχτά.

«Είναι κρίσιμο οι κυβερνήσεις της AME να εφαρμόσουν εναλλακτικές λύσεις. Η περιοχή βρίσκεται ουσιαστικά σε πλήρη παύση με το κλείσιμο του τουρισμού. Αυτό είναι επιζήμιο σε μια περιοχή όπου 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την αεροπορία για τα προς το ζην τους”, δήλωσε ο κ. Μωάμεθ Αλμπάκρι, Αντιπρόεδρος της ΙΑΤΑ για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Η IATA προτείνει μια στρώση μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά την εκκίνηση της αεροπορίας, επικεντρωμένη σε δύο τομείς:

  • Μείωση του κινδύνου εισαγόμενων περιπτώσεων μέσω ταξιδιωτών
  • Αποθάρρυνση συμπτωματικών επιβατών από το ταξίδι με αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν ευελιξία σε επιβάτες που πρέπει να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους.
  • Μέτρα μετριασμού του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, όπως ο έλεγχος της υγείας από τις κυβερνήσεις με τη μορφή δηλώσεων υγείας.
  • Δοκιμές COVID-19 για ταξιδιώτες από χώρες που θεωρούνται «υψηλότερου κινδύνου» όταν είναι διαθέσιμες σε κλίμακα ακριβείς και γρήγορες δοκιμές.
  • Αντιμετώπιση του κινδύνου σε περιπτώσεις όπου ένα μολυσμένο άτομο ταξιδεύει
  • Μείωση του κινδύνου μετάδοσης κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού με την εφαρμογή των οδηγιών απογείωσης που δημοσιεύονται από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
  • Ανίχνευση επαφών για την αποτελεσματική απομόνωση κάθε ταξιδιώτη που μπορεί να γίνει συμπτωματικός και μολυσματικός μετά την άφιξη.
  • Μείωση του κινδύνου μετάδοσης στον προορισμό μέσω συνολικών κυβερνητικών μέτρων για την καταπολέμηση του ιού.

«Η εφαρμογή μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης πρέπει να δώσει στις κυβερνήσεις την εμπιστοσύνη να ανοίξουν σύνορα χωρίς καραντίνα και στους επιβάτες την εμπιστοσύνη να πετάξουν», δήλωσε ο κ. Αλμπάκρι.