Σύνταξη tourismtoday.gr

Η ανοδική τάση στον τουρισμό αναμένεται να συνεχιστεί το 2024 και οι τουρίστες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή θα διατηρήσουν ή θα αυξήσουν τον ταξιδιωτικό προϋπολογισμό τους (65%), σύμφωνα με έκθεση του Ipsos.

Η έκθεση για λογαριασμό της Hyatt προσδιορίζει τις βασικές τάσεις που επηρεάζουν τα σχέδια για τις καλοκαιρινές διακοπές των Ευρωπαίων.
Η πρώτη τάση δείχνει ότι οι ταξιδιώτες σκοπεύουν να συνεχίσουν να ξοδεύουν τα ίδια φέτος.

Πόσα θα ξοδέψουν σε ταξίδια οι Ευρωπαίοι το 2024

Παρά τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, οι περισσότεροι ταξιδιώτες από Ευρώπη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), θα διατηρήσουν ή θα αυξήσουν τον προϋπολογισμό για αποδράσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

  • Πάνω από τους μισούς ταξιδιώτες από τα ΗΑΕ σχεδιάζουν ακόμη και να ξοδέψουν περισσότερα.
  • Στην Ευρώπη, το 62% στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 73% στη Γερμανία, το 62% στην Ισπανία και το 52% στη Γαλλία προβλέπουν ότι θα διατηρήσουν ή θα αυξήσουν τις ταξιδιωτικές τους δαπάνες.
  • Επιπλέον, για το 8%, το 2024 θα είναι η χρονιά του «ταξιδίου μιας ζωής».

Καθοριστικοί παράγοντες σε ταξιδιωτικές αποφάσεις

  • Οι καιρικές συνθήκες, κατατάσσονται δεύτερες σε σημασία (50%) για τους τουρίστες και είναι καθοριστικός παράγοντας στις ταξιδιωτικές αποφάσεις.
  • Ξεπερνούν τόσο το κόστος μεταφοράς (42%) όσο και το εύρος των εμπειριών που προσφέρονται στον προορισμό (επίσης 42%).
  • Παρά τον αβέβαιο καιρό του καλοκαιριού, σχεδόν ένας στους τρεις (61%) Γερμανούς  θεωρούν τον καιρό σημαντικό όταν επιλέγουν έναν ταξιδιωτικό προορισμό, σε σύγκριση με το 45% των Γάλλων, το 47% των Βρετανών και το 48% των Ισπανών και των τουριστών από ΗΑΕ.

Αποδράσεις για διάλειμμα από την καθημερινότητα

Η τρίτη τάση υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιθυμία για ένα διάλειμμα από την πολυάσχολη καθημερινή επαγγελματική ζωή.

  • Ενώ ορισμένοι ταξιδιώτες αναζητούν την περιπέτεια φέτος, η πλειονότητα (42%) προτιμά να κάνει ένα διάλειμμα και να χαλαρώσει.
  • Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους Γάλλους (45%), τους Βρετανούς (41%) και τους Γερμανούς (52%) ταξιδιώτες, που θεωρούν τη χαλάρωση πρωταρχικό τους κίνητρο για ταξίδια.

Tα εσωτερικά ταξίδια σημαντική τάση το 2024

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της τοπικής ταξιδιωτικής αγοράς, με τα εσωτερικά ταξίδια να είναι μια σημαντική τάση το 2024.

  • Σημαντικοί τρεις στους τέσσερις (73%) Ισπανούς ταξιδιώτες προγραμματίζουν ταξίδια αναψυχής στη χώρα τους, μια τάση που παρατηρείται παρόμοια στη Γαλλία (75%) και μεταξύ των ταξιδιωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο (73%), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (68%) και στη Γερμανία (63%).
  • Ταυτόχρονα, το 42% στην περιοχή θεωρεί το κόστος μεταφοράς σημαντικό αποφασιστικό παράγοντα, μαζί με το κόστος διαμονής, που απασχολεί ιδιαίτερα τους Ισπανούς ταξιδιώτες (61%).

Εκτός από το ενδιαφέρον για ταξίδια εσωτερικού, πάνω από τους μισούς (55%) σχεδιάζουν αποδράσεις στο εξωτερικό, με το 35% να σκοπεύει να επισκεφτεί έναν νέο προορισμό.

Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί ταξιδιώτες ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξερεύνηση νέων προορισμών, με 43% και 42%, αντίστοιχα.