
Η ITB Berlin, σε συνεργασία με τη Diversity Tourism και την A3M Global Monitoring, παρουσίασε την πρώτη διεθνή έρευνα που αποτυπώνει τις πραγματικές εμπειρίες και αντιλήψεις ασφάλειας των LGBTQ+ ταξιδιωτών
Ο Καναδάς και η Ισπανία αναδεικνύονται στους πιο φιλόξενους προορισμούς
Η ασφάλεια των LGBTQ+ ταξιδιωτών αποτελεί έναν παράγοντα με αυξανόμενη σημασία στον παγκόσμιο τουρισμό.
Η ITB Berlin, κορυφαία διεθνής έκθεση τουρισμού, παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας πρωτοποριακής έρευνας που διεξήχθη από τον Δεκέμβριο 2024 έως τον Απρίλιο 2025, σε συνεργασία με τη Diversity Tourism και την A3M Global Monitoring.
Η έρευνα βασίστηκε σε 123 απαντήσεις μελών της queer κοινότητας και συνοδεύτηκε από εις βάθος συνεντεύξεις με ειδικούς του τουριστικού κλάδου.
Τα αποτελέσματα σκιαγραφούν ένα πολύπλοκο τοπίο. O Καναδάς και η Ισπανία θεωρούνται οι πιο ασφαλείς και κοινωνικά αποδεκτοί προορισμοί, με το 100% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως εκεί τα LGBTQ+ άτομα αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Η δημόσια έκφραση στοργής θεωρείται απολύτως αποδεκτή, ειδικά στην Ισπανία (90%) και σε σημαντικό βαθμό στον Καναδά (71%).
Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά περιοχή. Μόλις το ένα τρίτο των συμμετεχόντων θεωρεί ότι μπορούν να εκδηλωθούν ελεύθερα ως queer ζευγάρια και να περιμένουν φιλική στάση από τις αρχές. Η έρευνα υπογραμμίζει τον βαθύ διχασμό μεταξύ προοδευτικών πόλεων και συντηρητικών περιοχών.
Η Γερμανία, αν και διαθέτει προηγμένο νομικό πλαίσιο, αξιολογείται με επιφυλακτικότητα. Λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι αισθάνονται κοινωνικά αποδεκτοί στον δημόσιο χώρο ή ότι αντιμετωπίζονται ισότιμα από τις αρχές.
Σημαντική διαφοροποίηση εντοπίζεται και εντός της LGBTQ+ κοινότητας: τρανς και ίντερσεξ άτομα δηλώνουν συχνότερα ότι βιώνουν διακρίσεις και αισθάνονται λιγότερο ασφαλή σε σύγκριση με γκέι άντρες.
Οι συνεντεύξεις με ειδικούς επιβεβαίωσαν τις αποκλίσεις ανά γεωγραφική ζώνη. Στη Νότια Αμερική (Βραζιλία, Χιλή, Περού), η κοινωνική ανοχή στις τουριστικές περιοχές είναι υψηλή παρά τους νομικούς περιορισμούς. Στην Κίνα και στο Ντουμπάι, η προσέγγιση των αρχών είναι συχνά διακριτική, αρκεί να τηρούνται μη προκλητικές συμπεριφορές.
Η A3M παρουσίασε παράλληλα τον Παγκόσμιο Χάρτη Επικινδυνότητας LGBTQ+ 2025, καταγράφοντας θετικές εξελίξεις όπως:
● Η αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στη Δομινίκα και τη Ναμίμπια
● Η νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων στην Ταϊλάνδη
● Η ενίσχυση των δικαιωμάτων τρανς, ίντερσεξ και non-binary ατόμων στη Γερμανία με τον Νόμο Αυτοπροσδιορισμού
Αντίθετα, αυστηρότερα μέτρα κατά της LGBTQ+ κοινότητας θεσπίστηκαν σε Ιράκ, Μάλι, Τζόρτζια (ΗΠΑ) και Τρινιντάντ και Τομπάγκο.
Στο πλαίσιο των ευρημάτων, η A3M ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο ασφάλειας για queer ταξιδιώτες, με σκοπό τη συγκέντρωση εμπειριών, δεδομένων και συστάσεων για την ενίσχυση της ορατότητας, της ασφάλειας και του σεβασμού παγκοσμίως.
Όπως σημειώνει η έρευνα: «Η ασφάλεια δεν είναι μόνο νομικό δικαίωμα – είναι και προσωπική εμπειρία». Η συστηματική καταγραφή δεδομένων και η διεθνής συνεργασία αποτελούν το κλειδί για έναν πραγματικά ασφαλή και συμπεριληπτικό LGBTQ+ τουρισμό.