Σε κανονικά επίπεδα και τάσεις επιστρέφουν τα ταξίδια, σύμφωνα με τον David Goodger, διευθύνοντα σύμβουλο για την Europe of Tourism Economics – της Oxford Economics.

Η Ελλάδα, όπως είπε ο Goodger, αναμένει αύξηση του διεθνούς τουρισμού κατά 40%, με την Κροατία και τη Βουλγαρία να ακολουθούν με 20% και 10% αντίστοιχα.

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής Ανθεκτικότητας και Καινοτομίας στο Σεράγεβο , ο Goodger σημείωσε: «Τα διεθνή ταξίδια ανέκαμψαν σχεδόν στο επίπεδο του 2019 το 2023 και αναμένουμε να φτάσουν εκεί το 2024. ”

«Εξετάζουμε μια αρκετά σταθερή αύξηση των εισοδημάτων και των δαπανών στις κύριες αγορές πηγών [και] ο πληθωρισμός τίθεται υπό έλεγχο.

Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι – κίνδυνοι επιτοκίων, εντάσεις στη Μέση Ανατολή, πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν» πρόσθεσε.

Ο Goodger προειδοποίησε: «Θα μπορούσαμε να δούμε τα επιτόκια να παραμένουν υψηλά και να συνεχίζεται η στασιμότητα. Υπάρχει ακόμη μια συμπίεση στους προϋπολογισμούς των πολιτών. Οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερα για το κόστος ζωής».

Ωστόσο, είπε: «Αναμένουμε να δούμε κάποια οικονομική ανάπτυξη και όταν εξετάζουμε τα ταξίδια, βλέπουμε ότι οι δαπάνες για αυτά έχουν προτεραιότητα.

«Στις προηγμένες οικονομίες, οι καταναλωτές ξοδεύουν κατά μέσο όρο περίπου το 8% του διακριτικού τους εισοδήματος σε ταξίδια αναψυχής. Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι φέτος θα μπορούσε να είναι πάνω από 8%.

«Οι αγορές πηγής που οδηγούν την ανάπτυξη στις διεθνείς διανυκτερεύσεις στην Ευρώπη είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο 10% και οι ΗΠΑ. Οι βασικές ανησυχίες είναι το κόστος διαμονής και το κόστος των πτήσεων. [Αλλά] αρχίζουμε να μιλάμε ξανά για «υπερτουρισμό». Οι επισκέπτες θέλουν να επιστρέψουν στα hotspots του τουρισμού και θα δούμε συνωστισμό».

Ο Goodger σημείωσε: «Βλέπουμε μια πιο αργή ανάκαμψη στις δαπάνες για ταξίδια αναψυχής στις αναπτυσσόμενες αγορές, αλλά αναμένουμε ανάκαμψη φέτος».

Ανέφερε ένα χάσμα στον όγκο των διεθνών ταξιδιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε σύγκριση με την αμέσως προ-πανδημική περίοδο «όταν υπήρχε ανάπτυξη κατά μέσο όρο περίπου 10% ετησίως μεταξύ 2015 και 2019» και είπε: «Υπάρχει κάποια προσοχή ως προς το αν θα επιστρέψτε σε αυτό το ποσοστό».

Ωστόσο, προέβλεψε αύξηση 11% στον διεθνή τουρισμό στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη φέτος, αν και η χώρα προσελκύει μόνο το 1% των διεθνών επισκεπτών στην περιοχή. Η Ελλάδα προσελκύει 40%, η Κροατία 20% και η Βουλγαρία 10%.