Η χρηματοοικονομική αβεβαιότητα τροφοδοτεί τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με έρευνα πρακτόρων από το τμήμα της Ταξιδιωτικής Ένωσης Ασίας-Ειρηνικού (PATA) Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας.

Ειδικότερα, το 39% των ταξιδιωτικών πρακτόρων που ερωτήθηκαν έχουν παρατηρήσει μια τάση late bookings το 2024, με το 26% να αναφέρει ότι είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου έτους.

Για τις κρατήσεις από έτος σε έτος κατά τον Μάιο ειδικά, για ταξίδια το καλοκαίρι σχεδόν οι μισοί από τους πράκτορες (48%) ανέφεραν αύξηση κατά 10-20%.

  • Το 59% των πρακτόρων ανέφερε την οικονομική αβεβαιότητα ως τον κύριο λόγο για κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Το 27% ανέφερε ότι αναζητούσε ευκαιρίες late bookings.
  • Τo 70% ανέφερε υψηλό κόστος αεροπορικών εισιτηρίων στις κρατήσεις διακοπών. Το 57% τόνισε την οικονομική αβεβαιότητα που επηρεάζει τη δέσμευση των καταναλωτών για προκαταβολικές κρατήσεις.

Η Ασία κατατάσσεται 2η στις κρατήσεις τελευταίας στιγμής που έγιναν τον Μάιο του 2024 για ταξίδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού Ασίας, η Ταϊλάνδη αναδείχθηκε ως η πιο δημοφιλής επιλογή για καθυστερημένες κρατήσεις που έγιναν τον Μάιο του 2024, με εντυπωσιακό μερίδιο 70%.

Ζητήθηκε επίσης από ταξιδιωτικούς πράκτορες να προβλέψουν προορισμούς που είναι πιθανό να κρατηθούν τον Ιούνιο για ταξίδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κορυφαία επιλογή αναδείχθηκε η Ασία, με το 52% των ερωτηθέντων να την επέλεξε.

Όταν ρωτήθηκαν για τη συνολική απόδοση των ταξιδιωτικών πωλήσεων της περιοχής του Ειρηνικού Ασίας το 2024, πάνω από το ένα τρίτο των αντιπροσώπων (36%) ανέφεραν ότι οι πωλήσεις ήταν υψηλότερες από το προηγούμενο έτος.