
Μετά την “μάχη” κατά της κλιματικής αλλαγής, στα χιονοδρομικά κέντρα της Γαλλίας, σειρά έχει τώρα Βόρεια Αμερική.
Οι επιστήμονες χτυπούν “καμπανάκι”, σχετικά με τον χιονοδρομικό τουρισμό και την αλλαγή του κλίματος. Όπως επισημαίνουν μια επιτυχημένη συμφωνία για το κλίμα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ακμάζουσας βιομηχανίας σκι.
Αμφίβολο το μέλλον του χιονοδρομικού τουρισμού
Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Waterloo δείχνει ότι για να σωθεί ο τομέας χρειάζονται δυναμικές δράσεις. Και η βιομηχανία σκι στη Βόρεια Αμερική βρίσκεται σε σημαντικό σταυροδρόμι.
Για να λειτουργεί, θα πρέπει προσαρμοστεί. Να συνεχίσει την πορεία της με τις δεσμεύσεις της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού. Διαφορετικά το μέλλον της βιομηχανίας είναι πολύ αμφίβολο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
“Το μέλλον της βιομηχανίας σκι που αποφέρει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια εξαρτάται από τις επιλογές μας για το κλίμα, δήλωσε ο Daniel Scott, καθηγητής και εκτελεστικός διευθυντής του Διεπιστημονικού Κέντρου για την Αλλαγή του Κλίματος (IC3) του Waterloo.
Για να το διατηρήσουμε και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας απαιτείτε να επιτύχουμε μια μετάβαση με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα. Αν δεν επιτευχθεί η Συμφωνία των Παρισίων, στο δεύτερο μισό του αιώνα, μόνο οι περιοχές υψηλού υψόμετρου του Βερμόντ και του Νιού Χάμσαϊρ και οι επιλεγμένες περιοχές σκι στο Κεμπέκ θα μπορούν να διατηρούν σεζόν 100 ημερών και να ανοίγουν τακτικά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς”.
Οι κλιματικές πολιτικές, σημαντικές για το μέλλον των χιονοδρομικών
Η έρευνα του Daniel Scott σε συνεργασία με συναδέλφους του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία και το Αθλητικό Πανεπιστήμιο στο Πεκίνο αποδεικνύει ότι κάποιες απώλειες θα είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο, η συμφωνία του Παρισιού μπορεί να περιορίσει τις απώλειες σε 12%-13% σε Βόρεια Αμερική στα μέσα του αιώνα.
“Η παραγωγή χιονιού είναι ακόμα πιο σημαντική για τη βιομηχανία σκι σε έναν θερμότερο κόσμο που πρέπει να γίνει ουδέτερος από άνθρακα, υπογραμμίζει ο Daniel Scott.
Οι κυβερνήσεις των χώρων σκι πρέπει να συνεργαστούν με τα κοινοτικά σχέδια δράσης για το κλίμα και να υποστηρίξουν έντονα τις κλιματικές πολιτικές που είναι τόσο σημαντικές για το μέλλον τους”.