Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το προφίλ του ενοχλητικού τουρίστα, σκιαγραφούν οι χρήστες στο ταξιδιωτικό φόρουμ του Reddit.
Αποκαλύπτουν ποια είναι τα μεγαλύτερα “όχι” για τους ταξιδιώτες που θέλουν να ενσωματωθούν με τους ντόπιους και να μην “πέσουν σε λάθη”.

Μερικά από τα σοβαρότερα παραπτώματα, που πρέπει να αποφύγουν οι επισκέπτες σε έναν προορισμό, είναι:

Μην χρησιμοποιείτε τους προορισμούς ως σκηνικό για…μοντέλα

Από το όρος Φούτζι Λόουσον της Ιαπωνίας μέχρι μια λίμνη στην Αυστρία που ενέπνευσε την ταινία “Frozen”, τα γραφικά τουριστικά hotspots έχουν κάνει τα πάντα για να περιορίσουν τα πλήθη που έρχονται για να βγάλουν φωτογραφίες ακόμη και να στήσουν οθόνες εμποδίζοντας τη θέα.

Οπως, επισημαίνουν οι χρήστες θα πρέπει να επιδεικνύεται σεβασμός για τους ντόπιους και τη θρησκεία, μεταξύ άλλων με το να μην “ποζάρουν και να μην μιμούνται τον Βούδα στους ναούς στην Ταϊλάνδη -τόσο προσβλητικό και κακόγουστο”- και να μην φωτογραφίζουν τους ντόπιους χωρίς άδεια.

Επίσης, αναφέρουν ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να σκέφτονται τις επιλογές τους όσον αφορά την ενδυμασία σε συντηρητικές χώρες.

“Ανατριχιάζω όταν βλέπω influencers να ποζάρουν μπροστά στις πυραμίδες φορώντας ένα μικροσκοπικό crop top και σορτσάκι. Να έχετε λίγο σεβασμό για τα τοπικά έθιμα και τον πολιτισμό”, λέει ένας χρήστης.

Μην υποθέτετε ότι οι άνθρωποι δεν μιλούν τη γλώσσα σας

Μπορεί να είναι δελεαστικό να χρησιμοποιήσετε τη μητρική σας γλώσσα για να κάνετε “ιδιωτικά” σχόλια όταν ταξιδεύετε, αλλά χρειάζεται προσοχή.

“Αν είστε τουρίστας, μην μιλάτε άσχημα για τους άλλους ανθρώπους (τουρίστες και ντόπιους) νομίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τη γλώσσα σας”, συμβουλεύει ένας χρήστης του Reddit.

Αποφύγετε επίσης “να συλλογίζεστε δυνατά γιατί κάτι γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο απλώς και μόνο επειδή γίνεται διαφορετικά από την χώρα καταγωγή σας”.

Μην φράζετε το πεζοδρόμιο

Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων καταγγέλλουν επίσης τους τουρίστες “που περπατούν πολύ αργά ενώ καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο, αναγκάζοντας τους ντόπιους που πρέπει πραγματικά να πάνε κάπου να περπατήσουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας μόνο και μόνο για να περάσουν”.

Το ίδιο ισχύει και για τους επισκέπτες που σταματούν στη μέση του μονοπατιού για να ελέγξουν έναν χάρτη ή έναν οδηγό ή για να βγάλουν φωτογραφίες.

Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας τους τοπικούς κανόνες όταν περπατάτε. Για παράδειγμα, σε ορισμένες πόλεις, όπως το Άμστερνταμ και το Βερολίνο, οι τουρίστες που μπαίνουν σε ποδηλατόδρομους αποτελούν καθημερινή ενόχληση.

Στη Γερμανία που τηρεί τους κανόνες, το jaywalking αποτελεί σοβαρή απαγόρευση -ακόμη και σε άδειο δρόμο- προειδοποιεί ένας χρήστης του Reddit.

Μην παζαρεύετε πολύ σκληρά

Αν και είναι σύνηθες και αποδεκτό να παζαρεύετε σε πολλές χώρες, οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν το κάνουν.

“Βρίσκω πάντα βαθιά αποκρουστικό να βλέπω έναν τουρίστα να προσπαθεί να παζαρέψει έναν φτωχό πωλητή στον τρίτο κόσμο, τονίζει χρήστης του Reddit.
Με κάθε τρόπο παζαρέψτε και προσπαθήστε να πληρώσετε μια δίκαιη τιμή. Αλλά μην ανησυχείτε για ένα ασήμαντο χρηματικό ποσό”.

“Δεν πρόκειται να ξοδέψω χρόνο προσπαθώντας να εξοικονομήσω ένα ή δύο δολάρια σε μια χώρα όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι μικρότερος από ό,τι βγάζω εγώ σε μια μέρα”, συμφωνεί ένας άλλος.

Μην τολμήσετε να βγείτε απροετοίμαστοι

Οι πρόσφατοι θάνατοι πεζοπόρων κατά τη διάρκεια του καύσωνα στην Ελλάδα αποκάλυψαν τις τραγικές συνέπειες της υποτίμησης του καιρού. Εκτός Ευρώπης, αυτό είναι ένα πολύ πιο συνηθισμένο φαινόμενο.

“Ευρωπαίοι, σταματήστε να περιπλανιέστε στις ερήμους μας και να πεθαίνετε από έλλειψη προετοιμασίας, παρακαλεί ένας χρήστης του Reddit από τις ΗΠΑ.

Είναι τεράστιο κρίμα, γιατί μας αρέσει που σας γοητεύει η αμερικανική νοτιοδυτική περιοχή και θέλουμε να περάσετε με ασφάλεια.
Οι πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες, οπότε παρακαλούμε να ενημερωθείτε πριν έρθετε εδώ”.

Παρομοίως, ένας Αυστραλός προειδοποιεί τους επισκέπτες να “σταματήσουν να περιπλανώνται στις ερήμους μας και να πεθαίνουν από τη δίψα και να μη βάζετε τα κεφάλια σας στα στόματα των κροκοδείλων. Αυτά τα προϊστορικά τέρατα δεν αστειεύονται”.

Η αντιμετώπιση των επικίνδυνων ζώων με σεβασμό είναι ένα κοινό θέμα, με έναν χρήστη να επικρίνει το ότι “οι άνθρωποι στα Εθνικά Πάρκα συμπεριφέρονται στα ζώα σαν να είναι αξιοθέατα θεματικών πάρκων.
Είναι τρελό να βλέπεις πόσοι άνθρωποι βγαίνουν από τα αυτοκίνητά τους για να βγάλουν φωτογραφίες με αρκούδες”.