
Σε ηχηρή προειδοποίηση για σοβαρές καθυστερήσεις στις αερομεταφορές κατά τους θερινούς μήνες του 2025 προχώρησε η Ryanair, δημοσιεύοντας τη δική της «λίγκα των καθυστερήσεων» στην Ευρώπη, με ευθύνη να αποδίδεται στις ελλείψεις προσωπικού και στη «κακή διαχείριση» των κρατικών Υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας (ATC).
Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, το 2024 καταγράφηκε ρεκόρ καθυστερήσεων στην εναέρια κυκλοφορία, παρά το γεγονός ότι οι πτήσεις ήταν κατά 5% λιγότερες σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο. Η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται το 2025, ιδιαίτερα κατά την πρώτη πρωινή «κύμα» αναχωρήσεων, που επηρεάζει την ομαλή ροή των δρομολογίων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η Ryanair επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια για τη βελτίωση των υπηρεσιών, ενώ την ίδια ώρα τα τέλη ATC προς τις αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες αυξήθηκαν κατά 35% μετά την πανδημία — δηλαδή υπερδιπλάσια του πληθωρισμού.
Η λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία κατατάσσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. βάσει της συχνότητας και της σοβαρότητας των καθυστερήσεων, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο του 2025. Αν και δεν αποκάλυψε τα ακριβή στοιχεία ανά χώρα, η Ryanair τόνισε ότι ορισμένα κράτη παρουσιάζουν διαχρονική ανεπάρκεια, επισημαίνοντας πως οι καθυστερήσεις είναι «αχρείαστες και απολύτως προβλέψιμες».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ryanair, Michael O’Leary, κάλεσε τους υπουργούς Μεταφορών της Ε.Ε. να αναλάβουν δράση, σημειώνοντας ότι οι κρατικές Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας γνωρίζουν τα προγράμματα πτήσεων σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα και θα έπρεπε να έχουν επαρκές προσωπικό.
«Οι καθυστερήσεις της πρωινής ζώνης διαχέονται σε όλο το πρόγραμμα πτήσεων της ημέρας, προκαλώντας γενικευμένες δυσλειτουργίες. Αν οι ευρωπαϊκές αρχές φρόντιζαν για επαρκή στελέχωση και θωράκιζαν τις πτήσεις από τις επιπτώσεις των απεργιών, θα μπορούσαν να εξαλείψουν έως και το 90% των καθυστερήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Ryanair έχει διαχρονικά αναλάβει ενεργό ρόλο στην πίεση για μεταρρυθμίσεις στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας, ζητώντας μεταξύ άλλων την προστασία των υπερπτήσεων σε περιόδους απεργιακής κινητοποίησης, όπως συμβαίνει στη Γαλλία και αλλού.