Oι Κινέζοι τουρίστες επιστρέφουν δυναμικά στην παγκόσμια τουριστική “σκηνή”, με αύξηση 392% στις κρατήσεις εξερχόμενων ταξιδιών από την ηπειρωτική Κίνα για το 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Sabre.

Αν σκεφτεί κανείς ότι, πριν από την πανδημία, οι Κινέζοι τουρίστες πραγματοποίησαν 155 εκατ. διεθνή ταξίδια, ξοδεύοντας συνολικά 245 δισ. δολ., δεν είναι περίεργο ότι ο κόσμος περίμενε πως και πως την Κίνα να επανέλθει στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Ωστόσο, με την αχανή ασιατική χώρα να χαλαρώνει πιο αργά τους ταξιδιωτικούς της περιορισμούς σε σύγκριση με άλλα κράτη, ακόμη και μετά το άνοιγμα των συνόρων, η επιστροφή δεν ήταν γρήγορη.

Η σημαντική ανάκαμψη των εξερχόμενων κινεζικών ταξιδιών που κάποιοι περίμεναν το 2023 δε συνέβη.

Αυτή η εικόνα αλλάζει γρήγορα το 2024 και αυτό που είναι σαφές από την ανάλυση των δεδομένων του κλάδου της Sabre (η οποία εξετάζει τις κρατήσεις ταξιδιών από την ηπειρωτική Κίνα στις 31 Μαρτίου 2024) είναι ότι υπάρχει μια τεράστια όρεξη μεταξύ των Κινέζων για διεθνή ταξίδια.

Αν και τα εξερχόμενα ταξίδια δεν έχουν ανακάμψει στα επίπεδα προ πανδημίας, οι κρατήσεις για ταξίδια σε βασικά μέρη του κόσμου κατά τη διάρκεια τυπικών ημερομηνιών τουριστικής αιχμής έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση. Οι κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου πριν από το “διάλειμμα” της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς του 2024 για ταξίδια από την ηπειρωτική Κίνα σε χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, για παράδειγμα, ήταν στο 106% των επιπέδων του 2019.

Τα βασικά συμεπεράσματα από τη Sabre

Τα εξερχόμενα ταξίδια από την ηπειρωτική Κίνα έχουν αυξηθεί κατά ένα εντυπωσιακό 392% συνολικά, παγκοσμίως για το 2024, με ορισμένους προορισμούς να σημειώνουν άνοδο άνω του 2.000% (!).

Οι Κινέζοι ταξιδιώτες επωφελούνται από τις αμοιβαίες συμφωνίες χωρίς βίζα με χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν περιορίζουν το που ταξιδεύουν.

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων μειώνονται, καθιστώντας τα ταξίδια πιο προσιτά για τους Κινέζους ταξιδιώτες.

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες διαδρομές παγκοσμίως για τους Κινέζους ταξιδιώτες το 2024 περιλαμβάνουν το Μακάο, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και το Μπαγκλαντές.
Οι Κινέζοι ταξιδιώτες επανέρχονται στα ταξίδια Business Class και η ζήτηση για ταξίδια με Premium Economy αυξάνεται.

Η χωρητικότητα των διεθνών αεροπορικών εταιρειών αυξάνεται κατά περισσότερο από 3.000% σε ορισμένα δρομολόγια, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν τη ζήτηση.

Τα εξερχόμενα ταξίδια επιστρέφουν δυναμικά

Η ανάλυση δεδομένων κρατήσεων του κλάδου της Sabre δείχνει ότι ο αριθμός των τουριστών που προέρχονται από την ηπειρωτική Κίνα (είτε έχουν ήδη ταξιδέψει είτε έχουν κάνει κράτηση για ταξίδι κατά τη διάρκεια του 2024, έως 31 Μαρτίου 2024) έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα ταξίδια που κρατήθηκαν την ίδια ημερομηνία έως το 2023, μια συνολική αύξηση 392%.

=Τα εξερχόμενα ταξίδια σε όλες τις περιοχές του κόσμου έχουν αυξηθεί σημαντικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με την ανάλυση της Sabre. Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι ταξιδιώτες κάνουν κράτηση εκ των προτέρων για ολόκληρο το έτος, δείχνοντας ισχυρή εμπιστοσύνη στο ταξιδιωτικό τοπίο. Κρατήσεις για

Ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι σημαντικά αυξημένοι μεταξύ των περιοχών, καταγράφοντας περισσότερο από 1000% από έτος σε έτος για όλες τις περιοχές, και συγκεκριμένα, περισσότερο από 2000% για αυτούς τους μήνες για ταξίδια στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Για ταξίδια σε άλλες χώρες της Ασίας Ειρηνικού (APAC) από την Κίνα, οι ταξιδιώτες προγραμματίζουν τα ταξίδια τους πολύ εκ των προτέρων, με τους αριθμούς κρατήσεων να παρουσιάζουν μεγάλες αυξήσεις, σε σύγκριση με το 2023, για ολόκληρο το έτος. Ο Οκτώβριος, όταν θα πέσει η περίοδος διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας, καταγράφει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις κρατήσεις στο 1347%.

Τα εξερχόμενα ταξίδια από την Κίνα προς την περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής (EMEA) κορυφώθηκαν το α’ τρίμηνο του έτους, τον Ιανουάριο με αύξηση 676%. Και πάλι, υπάρχουν αυξήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με σημαντική ώθηση από έτος σε έτος τον Δεκέμβριο.

Για την Αμερική, τα ταξίδια στη Βόρεια Αμερική το α΄ τρίμηνο κατέγραψαν τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση από έτος σε έτος, μετά την APAC, με 336%, και τα ταξίδια στη Λατινική Αμερική αυξάνονται επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με τις πιο σημαντικές αυξήσεις κρατήσεων για την τελευταίο τρίμηνο του 2024. Ο όγκος των κρατήσεων θα εξελίσσεται όσο περνάει το έτος.

Οι Κινέζοι ταξιδιώτες φημίζονται για το ότι ξοδεύουν πολύ όταν ταξιδεύουν, ξοδεύοντας κατά μέσο όρο 1.000 $ την ημέρα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Κατά την εννεαετία έως το 2023, διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα διπλασιάστηκε περίπου στην Κίνα, κάτι που σημαίνει δυνητικά περισσότερα χρήματα για ταξίδια. Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια συλλογική δύναμη δαπανών των Κινέζων ταξιδιωτών, αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες σε μια προσπάθεια να είναι ο προορισμός της επιλογής τους.

Πολλές χώρες παγκοσμίως έχουν μια στρατηγική για να προσελκύσουν αυτούς τους τουρίστες με υψηλές δαπάνες. Για παράδειγμα, η Νότια Αφρική, η Κένυα και η Τανζανία έχουν ξεκινήσει στρατηγικές μάρκετινγκ για να προσελκύσουν περισσότερους Κινέζους ταξιδιώτες, όπως και η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία.