Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής εταιρείας της Ευρώπης, TUI Group, κ. Sebastian Ebel, δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες για τον υπερτουρισμό δεν αποτελούν απειλή για την επιχείρηση.

Χιλιάδες άνθρωποι στα Κανάρια Νησιά διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα κατά των επιπτώσεων του μαζικού τουρισμού, ζητώντας όρια στον αριθμό των παραθεριστών και περιορισμό της ανάπτυξης.

Κάτοικοι στις Βαλεαρίδες σχεδιάζουν, επίσης, «αντιτουριστικές» διαδηλώσεις στην Ίμπιζα και τη Μαγιόρκα.

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες στα Κανάρια Νησιά, ο Sebastian Ebel δήλωσε ότι ο TUI Group αντιμετωπίζει το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα και προσοχή, αν και επέμεινε ότι δεν αποτελεί απειλή.

Τόνισε ότι η «κοινωνική βιωσιμότητα» αποτελούσε πάντα μέρος της στρατηγικής του ομίλου και συζητείται με τις τοπικές αρχές στους προορισμούς.

Επιπλέον. διευκρίνισε πως η διαμονή των τουριστών σε ξενοδοχεία δεν επηρεάζει το κόστος στέγασης, καθώς οι πελάτες δεν κοιμούνται σε ιδιωτικές κατοικίες, ενώ οι εργαζόμενοι που αποστέλλονται στα Κανάρια νησιά μένουν σε πολυκατοικίες που έχει κατασκευάσει η Tui.

“Προσλαμβάνουμε ανθρώπους με τυπικές και καλές συμβάσεις, φέρνουμε πελάτες με λεωφορείο, 40-50 άτομα, όχι 50 μεμονωμένα αυτοκίνητα, οι πελάτες μας μένουν 10 με 11 νύχτες στα Κανάρια Νησιά και όχι τρεις ημέρες.

Εξηγούμε ποιες είναι οι διαφορές και υποστηρίζουμε όλες τις ενέργειες που γίνονται για να μειωθεί η επιβάρυνση των ανθρώπων. Αν οι ντόπιοι είναι ευχαριστημένοι, οι πελάτες μας είναι ευχαριστημένοι” κατέληξε.

Το θέμα των διαδηλώσεων εξετάστηκε επίσης στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, η οποία ανέφερε: «Παρά τις διαμαρτυρίες που αναδεικνύουν ζητήματα όπως η αύξηση των τιμών των κατοικιών και η κατανάλωση πόρων, το γενικότερο κλίμα απέναντι στους τουρίστες παραμένει θετικό. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να εξισορροπήσουμε τα οφέλη του τουρισμού με την ευημερία της κοινότητας».

Ο Ebel τόνισε, επίσης, ότι μια νέα πολιτική του ομίλου για την ποικιλόμορφη, βιώσιμη και ηθική προμήθεια θέτει στόχους για τη μείωση των εκπομπών και τη μείωση της χρήσης πλαστικών.

Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που έχει χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στις κρουαζιέρες εισάγεται τώρα στα ξενοδοχεία, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με νέους προορισμούς που θα μπορούσαν να βρίσκονται στο ραντάρ του TUI, σχολίασε: «Είμαι μεγάλος θαυμαστής της Αλβανίας. Θα έπρεπε και θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα και είναι στην ατζέντα μας να την εξετάσουμε».

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει συζητήσεις για την Αλγερία, αλλά η κατάσταση ασφαλείας εξακολουθεί να μην είναι κατάλληλη για τους ταξιδιώτες.