της Εύας Οικονομάκη

Την ενίσχυση του στόλου της στον δρόμο προς την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο προετοιμάζει η SKY express, η οποία για το 2024 θα προσφέρει συνολικά 6,4 εκατ. θέσεις στην ελληνική αγορά.

Τα αεροσκάφη

Σήμερα η αεροπορική εταιρεία παραλαμβάνει ένα ακόμη καινούργιο αεροσκάφος Airbus A320 neo και τον Ιούλιο αναμένεται να εντάξει στον στόλο της ένα καινούργιο ATR 72-600, αναβαθμίζοντας έτι περαιτέρω τον στόλο της, ο οποίος με την τελευταία προσθήκη ενός ακόμη Airbus 320neo το 2025, θα ανεβάσει τον αριθμό των αεροσκαφών της SKY express στα 30.

Την ίδια στιγμή, οι επιτελείς της εταιρείας στο περιθώριο εκδήλωσης για τα μελλοντικά σχέδια της SKY express τόνισαν πως βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Airbus για την περαιτέρω ανάπτυξη του στόλου της.

«Ο στόλος της εταιρείας θα καλύψει το μεγαλύτερο δίκτυο της Ελλάδας με 33 προορισμούς εσωτερικού. Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα στην Ευρώπη και φέτος θα πετάξει σε 37 προορισμούς που βρίσκονται σε 15 χώρες», τόνισε o Γεράσιμος Σκαλτσάς, Chief Commercial Officer της SKY express.

Η εικόνα για το 2024

Η εταιρεία το 2024 θα προσφέρει συνολικά στην ελληνική αγορά είναι 6,4 εκατ. θέσεις, εκ των οποίων το 80% αφορά θέσεις σε δρομολόγια από και προς την Αθήνα.

«Η SKY express είναι ένας πραγματικά πολύτιμος συνεργάτης. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Έχει ένα μερίδιο αγοράς 13%. Πέρυσι το μερίδιο ήταν λίγο χαμηλότερο. Η εταιρεία καταγράφει συνεχιζόμενη και δυναμική ανάπτυξη. Από την έναρξη της λειτουργίας της μέχρι τώρα, η SKY express έχει μεταφέρει από και προς την Αθήνα 12 εκατ. επιβάτες, εκτελώντας περισσότερες από 210 χιλιάδες πτήσεις. Είναι εντυπωσιακά τα νούμερα», επισήμανε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Marketing του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Η αεροπορική εταιρεία έχει πολύ συνεκτική και έξυπνη στρατηγική. Όταν όλοι οι άλλοι στην αεροπορική αγορά το 2021 βρίσκονταν σε μια κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της πανδημίας, η SKY express πήρε την απόφαση να ξεκινήσει το διεθνές δίκτυό της και να επεκτείνει το υφιστάμενο δίκτυό της. Τώρα πια κάθε τέτοια εποχή η εταιρεία ανακοινώνει νέα δρομολόγια για τον χειμώνα. Μία ακόμη πολύ σημαντική στρατηγική της SKY express είναι ότι κάθε χρόνο ξεκινά κατά μέσο όρο τρία δρομολόγια στην αρχή της χειμερινής περιόδου και υποστηρίζει την πολιτική μας για τον προορισμό Αθήνα. Συμβάλλει στην προσπάθειά μας να αμβλύνουμε την εποχικότητα και να αυξήσουμε τη ζήτηση κατά τις περιόδους εκτός αιχμής. Αυτή η στρατηγική ανάπτυξης μας ενώνει με τη SKY express. Άλλο ένα στοιχείο που ενώνει μας είναι η περιβαλλοντική υπευθυνότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη», συμπλήρωσε η Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Στην κατεύθυνση επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν στην Κρήτη, η αεροπορική θα διατηρήσει φέτος για πρώτη φορά το δρομολόγιο Ηράκλειο – Παρίσι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Το Χρηματιστήριο

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, ο Γιάννης Γρύλος, ιδρυτής του ομίλου IOGR στον οποίο ανήκει και η αεροπορική, τόνισε στο περιθώριο της εκδήλωσης: «Το Χρηματιστήριο είναι για να αντλήσεις κεφάλαια. Εμείς ανάγκη για άντληση κεφαλαίων δεν έχουμε. Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο κεφαλαιοποιεί επί της ουσίας την προσπάθεια που κάνεις και επιπλέον είναι και θέμα prestige. Από την άλλη έχει και ευθύνες. Λέμε ναι όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, δεν το έχουμε απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο».

Οι επιδόσεις του 2023

Επιτυχημένη χρονιά χαρακτήρισε το 2023 για την αεροπορική ο Γ. Σκαλτσάς. «Το 2023 ήταν μια άκρως επιτυχημένη και κερδοφόρος χρόνια για τη SKY express. Εδραιώθηκε η ανοδική πορεία της εταιρείας και κερδίσαμε τη εμπιστοσύνη 4,4 εκατ. επιβάτες. Επεκτείναμε το δίκτυό μας στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης, ενισχύοντας την παρουσία μας στη Γερμανία με την προσθήκη του Ντίσελντορφ και της Φρανκφούρτης και ανοίξαμε τα φτερά μας στη Βαρσοβία. Το 2024 συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε και να εξελισσόμαστε», επισήμανε. Τόνισε, δε, πως εκτός από τις στρατηγικές συμμαχίες της SKY express με την British Airways και Etihad, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, τον Ιούλιο ξεκινά η συνεργασία της εταιρείας με την Gulf Air.