Οι οικονομίες της G20 διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση του βιώσιμου μετασχηματισμού στον τουριστικό τομέα, σύμφωνα με τον Τουρισμό του ΟΗΕ.
Μιλώντας στην πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Τουρισμού της G20 στο Belém της Βραζιλίας, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού του ΟΗΕ Zurab Pololikashvili τόνισε την ανάγκη ο τουρισμός να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του για τη δημιουργία ενός δικαιότερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη.
Ο Pololikashvili τόνισε την ανάκαμψη του κλάδου, σημειώνοντας ότι ο παγκόσμιος τουρισμός πρόκειται να φτάσει τα προ-πανδημικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2024. Καθώς ο τουρισμός ανακάμπτει, η εστίαση πρέπει να στραφεί στην προώθηση της ένταξης, στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην ιεράρχηση θετικών για τη φύση δράσεων . «Ο τουρισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιοποικιλότητα, τη σταθερότητα του κλίματος και τους φυσικούς πόρους», είπε ο Pololikashvili.
«Η επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα στον τουρισμό είναι κρίσιμη για την ανθεκτικότητα του κλάδου και των κοινοτήτων υποδοχής».
Η ηγεσία της Βραζιλίας στην προώθηση της ένταξης και της βιωσιμότητας μέσω της Προεδρίας της G20 έλαβε ιδιαίτερο έπαινο. Ο υπουργός Τουρισμού της χώρας, Σέλσο Σαμπίνο , επιβεβαίωσε αυτές τις προτεραιότητες στη Διακήρυξη του Μπελέμ, τονίζοντας τη συλλογική δέσμευση για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας.
Το μέλλον του τουρισμού συνδέεται με τις δεξιότητες και τη δράση για το κλίμα
Στη συνάντηση της G20, ο Τουρισμός των Ηνωμένων Εθνών τόνισε την κρίσιμη σημασία της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων για το μέλλον του κλάδου και τον μετασχηματισμό του. «Τα στοιχεία της ΔΟΕ δείχνουν ότι περίπου 880.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό ετησίως θα απαιτούν εξειδικευμένη κατάρτιση μέχρι το 2030 και ότι το 25% των συμμετεχόντων στον τουρισμό αναφέρει σημαντικές ελλείψεις σε ειδικευμένους υπαλλήλους, ιδιαίτερα στην εξυπηρέτηση πελατών και τους διευθυντικούς ρόλους», σημείωσε ο κ. Pololikashvili.
«Για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών και των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών, ο τουρισμός είναι σημαντική πηγή απασχόλησης, εσόδων από συνάλλαγμα και φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, ο τομέας εξακολουθεί να παραβλέπεται ως εργαλείο ανάπτυξης, με τις συνολικές εκταμιεύσεις της Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας για τον τουρισμό να παραμένουν κάτω από το 0,25% της συνολικής ΕΑΒ» είπε.
Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε και επαίνεσε τη Διακήρυξη του Belem που εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Τουρισμού της G20, η οποία υπογραμμίζει το Στατιστικό Πλαίσιο για τη Μέτρηση της Αειφορίας του Τουρισμού (SF-MST) ως εργαλείο για την παραγωγή αξιόπιστων, συγκρίσιμων και ολοκληρωμένων δεδομένων για τα οικονομικά, κοινωνικά και τουριστικά δεδομένα του τουρισμού. περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς και η Πλατφόρμα Τουρισμού και Στόχων Ανάπτυξης της G20 που αναπτύχθηκε από την G20 Tourism σε συνεργασία με τον Τουρισμό του ΟΗΕ.
Οικονομίες της G20: Οι δυνάμεις του τουρισμού
Οι οικονομίες της G20 αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% όλων των διεθνών αφίξεων και εσόδων τουριστών που παράγονται παγκοσμίως και το 82% του παγκόσμιου ΑΕΠ του τουρισμού. Το 2023, ο κλάδος αντιπροσώπευε άμεσα το 3,1% του ΑΕΠ της G20, το 5% του συνόλου των εξαγωγών του ομίλου και το 23% του συνόλου των εξαγωγών υπηρεσιών του.
Ο διεθνής τουρισμός ανέκαμψε το 97% των προπανδημικών επιπέδων του στις οικονομίες της G20 το επτάμηνο του 2024. Η αξία του άμεσου ΑΕΠ για τον τουρισμό της G20 ανέκαμψε πλήρως ήδη το 2023 στα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.