
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UN Tourism), το Ίδρυμα TUI Care και το Κέντρο Ανθεκτικότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης (CRSD) του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ξεκίνησαν το Tourism Food for Good.
Πρόκειται για μια νέα παγκόσμια πρωτοβουλία για τη συνδημιουργία βιώσιμων και κυκλικών συστημάτων τροφίμων σε όλη την αλυσίδα αξίας του τουρισμού.
Το Food for Good φέρνει κοντά υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ακαδημαϊκούς, επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τις τοπικές κοινότητες για να επανασχεδιάσουν τον τρόπο με τον οποίο παράγονται, προμηθεύονται, σερβίρονται και επαναχρησιμοποιούνται τα τρόφιμα στον τουρισμό.
Αντιμετωπίζει τόσο τις αναπτυξιακές επιταγές όσο και την επείγουσα ανθρωπιστική πρόκληση της επισιτιστικής ανασφάλειας. Προωθεί αλλαγές πολιτικής και λύσεις που ελαχιστοποιούν την απώλεια και τη σπατάλη σε τρόφιμα, ενισχύουν την αναδιανομή των πλεονασμάτων και δίνουν μεγαλύτερη αξία στα υποπροϊόντα εντός των κυκλικών αλυσίδων αξίας.
Όπως δήλωσε η Zorica Urosevic, Εκτελεστική Διευθύντρια σε UN Tourism «ο τουρισμός κατέχει μια μοναδική δύναμη να οδηγήσει σε συστημικές αλλαγές σε όλες τις τεράστιες αλυσίδες αξίας του.
Η πρωτοβουλία Tourism Food for Good αξιοποιεί αυτό το δυναμικό και ο στόχος της είναι φιλόδοξος – να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα που σχετίζεται με τα τρόφιμα, προωθώντας παράλληλα την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Με μια εκτίμηση από 20 έως 40% της σπατάλης τροφίμων στον τομέα, πρέπει να υιοθετήσουμε ένα κυκλικό μοντέλο και να δράσουμε τώρα. Καλούμε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών να συμμετάσχουν μαζί μας, από την έναρξη και την πιλοτική φάση, για να καταστήσουμε τα τρόφιμα μια πραγματική δύναμη για το καλό.»
Ισχυρότερες αλυσίδες εφοδιασμού, λιγότερα απόβλητα
Η πρωτοβουλία θα αναπτύξει τον Χάρτη Πορείας για τον Αντίκτυπο του 2040 για Βιώσιμα Συστήματα Τροφίμων στον Τουρισμό, ένα πλαίσιο για τον εντοπισμό σημείων μόχλευσης για μετασχηματισμό.
Το Food for Good βασίζεται στον Παγκόσμιο Χάρτη Πορείας του UN Tourism για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων στον Τουρισμό, ο οποίος αναπτύχθηκε με το UNEP στο πλαίσιο του Προγράμματος Βιώσιμου Τουρισμού One Planet.
Υποστηρίζεται επίσης μέσω του παγκόσμιου προγράμματος Field to Fork του Ιδρύματος TUI Care, το οποίο συνδέει αγρότες, ξενοδοχεία και ταξιδιώτες για την ενίσχυση των τοπικών αλυσίδων εφοδιασμού και τη μείωση των αποβλήτων.
Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Πράσινο Ακρωτήριο, με τα αποτελέσματα να προσαρμόζονται και να κλιμακώνονται σε άλλους προορισμούς.
Η πρωτοβουλία εφαρμόζει τις μεθοδολογίες Impact Roadmapping και Cambridge Policy Boot Camp (CPBC) του CRSD, οι οποίες συνδυάζουν τη συστημική σκέψη, τη συλλογική νοημοσύνη και τη συμμετοχική έρευνα.
Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι τα επιστημονικά στοιχεία και η τοπική εμπειρία συμβάλλουν από κοινού στον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων στον τουρισμό.