
Το Μπαχρέιν θα φιλοξενήσει το 9ο Παγκόσμιο Φόρουμ Τουρισμού του ΟΗΕ για τον γαστρονομικό τουρισμό στις 18-19 Νοεμβρίου, με θέμα «Τουρισμός Γαστρονομίας: Ένας κινητήριος μοχλός οικονομικής διαφοροποίησης και ενσωμάτωσης».
Θα είναι η πρώτη φορά που το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στη Μέση Ανατολή.
Συγκεντρώνοντας παγκόσμιους ηγέτες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εμπειρογνώμονες του κλάδου και φημισμένους σεφ, η εκδήλωση θα τονίσει τη μεταμορφωτική δύναμη του γαστρονομικού τουρισμού στην προώθηση της οικονομικής ανθεκτικότητας, της συμπεριληπτικότητας, της βιωσιμότητας και της οικοδόμησης μιας ισχυρής εικόνας για τους προορισμούς.
Σε συνδιοργάνωση με το Basque Culinary Center (BCC) και με οικοδεσπότη το Βασίλειο του Μπαχρέιν, οι συζητήσεις θα συμμετάσχουν Υπουργοί Τουρισμού από όλο τον κόσμο και από τη Μέση Ανατολή.
Μαζί τους θα είναι βραβευμένοι σεφ, όπως ο σεφ Alejandra Espinoza του Somos Restaurant (Εκουαδόρ) και ο σεφ Rudolf Stefan του Konoba Pelegrini (Κροατία). Η βασική συμμετοχή θα περιλαμβάνει τον Tim Brooke-Webb , Διευθύνοντα Σύμβουλο του 50 Best, την ενδυνάμωση των σεφ παγκοσμίως και την προώθηση ενός παγκόσμιου διαλόγου που αναδεικνύει τη γαστρονομία ως θεμελιώδη πολιτιστική, οικονομική και δημιουργική δύναμη.
Το φόρουμ θα επισημάνει βασικές πρωτοβουλίες που δίνουν έμφαση στην ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων, όπως η πρωτοβουλία της Ιορδανίας «From Farm to Fork», ένα παράδειγμα βιώσιμου γαστρονομικού τουρισμού, και το Collège Culinaire de France , αναγνωρισμένο για την προώθηση της ποιοτικής εστίασης και την υποστήριξη τεχνιτών που είναι αφοσιωμένοι στη διατήρηση της παραδοσιακής savoir-faire. Η εκδήλωση θα παρουσιάσει επίσης την Grupo Sagardi από την Ισπανία, έναν κορυφαίο όμιλο φιλοξενίας που βασίζεται σε γαστρονομικές ρίζες για να προσφέρει αυθεντικές, υψηλής ποιότητας γαστρονομικές εμπειρίες.
Σύμφωνα με τις συζητήσεις για την αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, το φόρουμ θα διερευνήσει βασικά θέματα όπως η χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας για την ενίσχυση του branding προορισμού, τη διατήρηση της γαστρονομικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας και την προώθηση αυθεντικών, καθηλωτικών πολιτιστικών εμπειριών που εμπλέκουν τους ολόκληρη η αλυσίδα αξίας του γαστρονομικού τουρισμού. Εμπειρογνώμονες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), το παγκόσμιο κίνημα Slow Food και το Δίκτυο Δημιουργικού Τουρισμού θα ασχοληθούν με αυτά τα θέματα.
Το κλειδί της καινοτομίας για τη βιωσιμότητα
Η αειφορία θα παραμείνει στο επίκεντρο, με συζητήσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και την προώθηση της τοπικής προμήθειας. Ένα masterclass από την LightBlue Consulting (Ταϊλάνδη) θα εμβαθύνει σε κυκλικές λύσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενώ θα ακολουθήσει μια συνεδρία με συνεισφορές από τη διάσημη σεφ και υπέρμαχος των απορριμμάτων τροφίμων του UNEP για τη Συνταγή της Αλλαγής, Leyla Fathallah (ΗΑΕ), τη συντονίστρια του προγράμματος One Planet Sustainable Tourism (UNEP) και Ehfaaz (ΗΑΕ), μια start-up κυκλικής οικονομίας που ειδικεύεται στην ανακύκλωση κλειστού βρόχου.
Η καινοτομία θα είναι επίσης βασικός πυλώνας της εκδήλωσης, με τη Meta να ηγείται ενός masterclass σχετικά με τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνολογίας στην αναμόρφωση του γαστρονομικού τουρισμού. Μια συζήτηση στο πάνελ θα διερευνήσει περαιτέρω πώς να χτίσετε την εικόνα ενός προορισμού μέσω της γαστρονομίας. Επιπλέον, το Φόρουμ θα φιλοξενήσει τον τελικό του 4ου UN Tourism Global Gastronomy Tourism Startup Competition , όπου startups από όλο τον κόσμο θα παρουσιάσουν καινοτόμες λύσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση προκλήσεων στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού.
Οι ζωντανές επιδείξεις μαγειρικής από σεφ από το Μπαχρέιν θα προσφέρουν στους συμμετέχοντες μια καθηλωτική εμπειρία των μοναδικών γαστρονομικών παραδόσεων του Μπαχρέιν, ενώ παράπλευρες δραστηριότητες θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν την πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της χώρας.
Οι εγγραφές είναι ανοιχτές έως τις 31 Οκτωβρίου 2024.