
Tην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ψηφιακού χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές γραμμές που απαιτούνται για διαφανείς, γρήγορες και αδιαμφισβήτητες επενδυτικές συναλλαγές και αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και του πρωτογενούς τομέα, τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γιώργος Στασινός το φιλόδοξο έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 10-15 εκατ. ευρώ και μπορεί να εκπονήσει το ΤΕΕ ή άλλος φορέας «έρχεται να παράσχει στους υποψήφιους επενδυτές, οποιοδήποτε μεγέθους, με ένα κλικ όλες εκείνες τις πληροφορίες που για να τις λάβουν σήμερα χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα έως 30 μήνες».
Με τον ψηφιακό χάρτη θα μπορεί, ο κτηνοτρόφος για παράδειγμα, που επιθυμεί να φτιάξει μια μονάδα, μπαίνοντας δωρεάν στην σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή, να περιηγηθεί εικονικά και να βρει το σημείο που επιθυμεί να κτίσει, λαμβάνοντας όλες τις πληροφορίες που αφορούν την έκταση, δηλαδή αν είναι δασική, αν συνορεύει με αρχαιολογικό χώρο, αν είναι αιγιαλός, τη χρήση γης, τους όρους δόμησης κ.λπ.
Πατώντας ένα κλικ θα μπορεί να εκτυπώσει μια βεβαίωση, η οποία –επιθυμεί το ΤΕΕ- να έχει χαρακτήρα διοικητικής πράξης, ώστε ο ενδιαφερόμενος, να αποφύγει την ταλαιπωρία της εγχώριας γραφειοκρατίας και τις επισκέψεις στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες.
«Δεν μας ενδιαφέρει μόνο η διευκόλυνση των μεγάλων επενδυτών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ «αλλά η ευκολία όλων εκείνων των πολιτών (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ.) στην καθημερινότητά τους».
Η δημιουργία του ψηφιακού χάρτη εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση πάταξης της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς κατά τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, καθώς το έργο θα ενημερώνεται αυτόματα για τυχόν αλλαγές της νομοθεσίας.