
Η υψηλή γαστρονομία έχει το τίμημά της – και μάλιστα αστρονομικό. Από την Ισπανία και την Κίνα, μέχρι την Ιαπωνία και τη Νέα Υόρκη, τα εστιατόρια με αστέρια Michelin που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας χρεώνουν εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες δολάρια για ένα μενού γευσιγνωσίας.
Σύμφωνα με έρευνα του Chef’s Pencil, που ανέλυσε τα μενού περίπου 500 βραβευμένων εστιατορίων με αστέρια Michelin παγκοσμίως, τα 10 πιο ακριβά εστιατόρια βρίσκονται κυρίως σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι τιμές ανά άτομο συχνά ξεπερνούν τα 400 δολάρια το πιάτο, ενώ στα μενού γευσιγνωσίας οι τιμές απογειώνονται.
Στην κορυφή βρίσκεται το Sublimotion στην Ίμπιζα, Ισπανία, όπου το πλήρες μενού 20 πιάτων κοστίζει 1.740 δολάρια (1.500 ευρώ) ανά άτομο. Το εστιατόριο, που χαρακτηρίζεται ως η «πρώτη γαστρονομική παράσταση στον κόσμο», συνδυάζει υψηλή κουζίνα με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας, ειδικά εφέ φωτός και ήχου. Δημιουργός του είναι ο Εντουάρντο Γκονζάλες, ενώ επικεφαλής της κουζίνας βρίσκεται ο βραβευμένος με Michelin σεφ Πάκο Ρονσέρο.
Η λίστα συνεχίζεται με το Ultraviolet στη Σαγκάη (1.422 δολάρια) και το Kitcho Arashiyama Honten στο Κιότο (910 δολάρια). Η Ιαπωνία κυριαρχεί στη δεκάδα, εμφανιζόμενη τέσσερις φορές, γεγονός που επιβεβαιώνει την κορυφαία θέση της στην παγκόσμια γαστρονομία.
Τα 10 πιο ακριβά εστιατόρια Michelin
1. Sublimotion, Ίμπιζα, Ισπανία – 1.740 δολάρια
2. Ultraviolet, Σαγκάη, Κίνα – 1.422 δολάρια
3. Kitcho Arashiyama Honten, Κιότο, Ιαπωνία – 910 δολάρια
4. Azabu Kadowaki, Τόκιο, Ιαπωνία – 825 δολάρια
5. Masa, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ – 800 δολάρια
6. Joel Robuchon, Τόκιο, Ιαπωνία – 637 δολάρια
7. Kikunoi Honten, Κιότο, Ιαπωνία – 637 δολάρια
8. Gion Maruyama, Κιότο, Ιαπωνία – 637 δολάρια
9. Guy Savoy, Παρίσι, Γαλλία – 615 δολάρια
10. Piazza Duomo, Άλμπα, Ιταλία – 580 δολάρια
Αξιοσημείωτο είναι ότι το μοναδικό εστιατόριο των ΗΠΑ στη λίστα, το Masa στη Νέα Υόρκη, σερβίρει ιαπωνική κουζίνα, δείχνοντας την παγκόσμια απήχηση της γαστρονομικής κουλτούρας της Ιαπωνίας.