“Κοινή γραμμή χειρισμών” ,σύνεση και υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού σε τοπικό επίπεδο απαιτείται από τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς επιχειρηματίες της Πιερίας , τονίζεται σε ανακοίνωση από την Πρόεδρο και τον ΓΓ.. της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά και Ηρακλής Τσιπλακίδης

Η ανακοίνωση:

<<Μέσα στη δίνη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα από τις αρχές του 2010 έως σήμερα ο κλάδος μας – όπως και ολόκληρος ο παραγωγικός κόσμος της χώρας – υπέστη απανωτά πλήγματα. Χαράτσια, υπέρμετρη φορολόγηση, χρηματοδοτική στενότητα, ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον, αβεβαιότητα, capital controls. Μέσα σε όλα αυτά παλέψαμε και σταθήκαμε όρθιοι προσφέροντας φιλοξενία, συνεχίζοντας να στηρίζουμε την τοπική μας οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και παράγοντας πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα για τον τόπο μας. Ο καθένας από εμάς δικαιούται να αισθάνεται για αυτό περήφανος.

Μέσα σ’αυτή λοιπόν την κατάσταση ήρθε στην πλέον ακατάλληλη χρονική στιγμή να προστεθεί και ένα άλλο πρόβλημα με τραγική ανθρωπιστική διάσταση, που η ήδη καταπονημένη χώρα μας καλείται σε άδικο και δυσανάλογο βαθμό να αντιμετωπίσει. Τη μαζική μετακίνηση ανθρώπων από εμπόλεμες περιοχές (και όχι μόνο) προς την Ευρώπη που κλείνοντας τα σύνορά της τείνει να καταστήσει την Ελλάδα “αποθήκη ψυχών”.

Η αντιμετώπιση λοιπόν αυτής της κατάστασης και σε τοπικό επίπεδο απαιτεί από μέρους όλων μας “κοινή γραμμή χειρισμών”, σύνεση και υπευθυνότητα.

• Λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων οι ανάγκες για άμεση στέγαση είναι τεράστιες. Παρόλα αυτά ο κάθε συνάδελφος θα πρέπει να γνωρίζει πως το θέμα της εκμίσθωσης του ξενοδοχείου ή της επιχείρησής του για αυτό το σκοπό είναι σοβαρό και δεν μπορεί να αποτελεί ευκαιρία για εύκολο και γρήγορο κέρδος. Οφείλει να λάβει υπόψη του τις συνέπειες που θα προκύψουν για την ίδια την επιχείρησή του, τις γειτονικές επιχειρήσεις, τους συναδέλφους του την ευρύτερη περιοχή και κυρίως το τουριστικό προϊόν της Πιερίας για το οποίο αγωνιζόμαστε να αναβαθμίσουμε και να προωθήσουμε.
• Έχει αποδειχθεί ότι τη μεγαλύτερη διάσταση του προβλήματος την προκαλούν οι καταστάσεις πανικού και οι έντονες συγκρουσιακές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Ας αποφύγουμε λοιπόν την καταστροφολογία και ας κρατήσουμε τους τόνους χαμηλά αφού σε αντίθετη περίπτωση η ζημιά που θα προκαλέσουμε στον τόπο μας σε επίπεδο επικοινωνίας και φημών θα είναι δύσκολα αναστρέψιμη.
• Σε περίπτωση που μας γίνει οποιαδήποτε ερώτηση είτε από συνεργάτη μας στο εξωτερικό είτε από κάποιο μέσο ενημέρωσης καλό θα ήταν να απαντήσουμε ψύχραιμα, και με συντομία χωρίς υπερβολές και απόπειρες δημιουργίας εντυπώσεων και πάντα με θετικό μήνυμα για τον τόπο μας.
Πάνω από όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα θέμα με παγκόσμιες διαστάσεις χωρίς πολλά περιθώρια για δραστική παρέμβαση από την πλευρά μας. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι όπως πάντα σωστά τη δουλειά μας, παρέχοντας ποιοτική φιλοξενία στον τουρίστα, αλλά και δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπό μας σε ανθρώπους που χωρίς να είναι επιλογή τους έχουν χάσει τα πάντα.
Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και με μπροστάρη τον τουρισμό θα καταφέρουμε να ανορθώσουμε την οικονομία μας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.>>