
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Μία όχι και τόσο απαισιόδοξη εικόνα για την προοπτική ανάκαμψης του ταξιδιωτικού τομέα της Ισπανίας, της μεγαλύτερης ανταγωνίστριας της Ελλάδας σε επίπεδο τουρισμού, παρουσιάζει λίγες ημέρες πριν από το τέλος του 2021 η ForwardKeys. Βέβαια, όπως αναφέρεται, η εμφάνιση της μετάλλαξης «Ομικρον» και η αύξηση των περιορισμών σε βασικές χώρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν χιλιάδες ταξιδιώτες σε ακυρώσεις πτήσεων και παράλληλα τις αεροπορικές εταιρείες σε μείωση της χωρητικότητάς τους.
Οι προοπτικές για την εγχώρια αγορά
Παρά το γεγονός ότι η «Ομικρον» και τα νέα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά, τα τρέχοντα στοιχεία εγχώριας αεροπορικής χωρητικότητας για τον Δεκέμβριο, είναι μόνο 8% κάτω από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2019, ενώ οι επιβεβαιωμένες κρατήσεις σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού στην Ισπανία είναι 1% πάνω από τα επίπεδα πριν από την κρίση.
«Η Μαδρίτη, η Τενερίφη και η Πάλμα ντε Μαγιόρκα είναι τα κύρια αεροδρόμια όσον αφορά τον όγκο των πτήσεων, ενώ το Λανθαρότε και η Μάλαγα έχουν αυτήν τη στιγμή τις καλύτερες προοπτικές για αφίξεις εσωτερικού όταν αναλύονται επιβεβαιωμένα εισιτήρια για αφίξεις από άλλα μέρη της Ισπανίας αυτόν τον μήνα», λέει ο Χουάν Γκόμεζ, επικεφαλής Market Intelligence στη ForwardKeys.
Προοπτικές για τη διεθνή αγορά
Εν τω μεταξύ, η χωρητικότητα διεθνών θέσεων είναι μόλις 19% κάτω από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2019, με τα επιβεβαιωμένα εισιτήρια για διεθνείς αφίξεις στην Ισπανία να είναι 24% κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα.
«Παρά την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων, οι προοπτικές για τις πιο ανθεκτικές αγορές-πηγές στην Ισπανία φέτος,τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, παραμένουν πολύ θετικές».
Η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και η Μάλαγα είναι τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη διεθνή χωρητικότητα. «Ωστόσο, η Λανθαρότε (+ 17%), η Γκραν Κανάρια (+ 8%) και η Τενερίφη (+ 7%) είναι μακράν οι προορισμοί που έχουν ανακτήσει τη μεγαλύτερη αεροπορική χωρητικότητα, ακόμη και σε επίπεδα πάνω από εκείνα του 2019», λέει ο Γκόμεζ.
Η εικόνα των αεροπορικών εταιρειών
Οι προγραμματισμένες πτήσεις, η χωρητικότητα σε θέσεις και ο αριθμός των αεροπορικών εταιρειών που πετούν είναι κρίσιμα για την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα.
Η Ryanair συνεχίζει να είναι η κυρίαρχη αεροπορική εταιρεία στην Ισπανία, με περισσότερες από 10.300 πτήσεις αυτόν τον μήνα, τόσο για εσωτερικά όσο και για διεθνή δρομολόγια. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019. Η Iberia κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, με λίγο περισσότερες από 10.000 πτήσεις, αριθμός που αντιπροσωπεύει μείωση 19% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
Σύμφωνα με τον Χουάν Γκόμεζ, τα αποτελέσματα αυτά και ο ρυθμός ανάκαμψης είναι αναμενόμενα. «Τα μακροπρόθεσμα στοιχεία μάς δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις στην Ισπανία αναμένεται να φτάσουν το 38% των επιπέδων του 2019 μέχρι το τέλος του έτους. Τα εγχώρια στοιχεία είναι πολύ καλύτερα, φτάνοντας το 79% των επιπέδων του 2019. Το ίδιο ισχύει και για τη χωρητικότητα σε θέσεις, με την εγχώρια χωρητικότητα να είναι 71% των επιπέδων του 2019 σε σύγκριση με τη διεθνή χωρητικότητα στο 48% του επιπέδου του 2019».