Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στους… χαμένους της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται ο ελληνικός τουρισμός, με τις επιπτώσεις από την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 4°C να δύνανται να οδηγήσουν μελλοντικά σε συρρίκνωση της τουριστικής ζήτησης σε ποσοστό που μπορεί να υπερβεί ακόμη και το 9% σε συγκεκριμένους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον ευρωπαϊκό τουρισμό αναδεικνύει η έκθεση με τίτλο «Regional Impact of Climate Change on European Tourism Demand» της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει μία θέση μεταξύ των μεσογειακών χωρών που θα πληγούν περισσότερο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σενάριο που προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C και 4°C, αναμένονται σημαντικές αλλαγές ως προς τη ζήτηση, με προορισμούς που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη να γίνονται περισσότερο ελκυστικοί για τους ταξιδιώτες σε αντίθεση με περιοχές της Νότιας Ευρώπης και συγκεκριμένα της Μεσογείου που εκτιμάται ότι θα αποδυναμωθούν τουριστικά.

Στο σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4°C, η τουριστική ζήτηση για το 80% των περιοχών αναμένεται να ενισχυθεί σε σχέση με το 2019. Προβλέπονται, δε, ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 3% σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων για συνολικά 106 περιοχές της Ευρώπης, τη στιγμή που 52 ευρωπαϊκοί προορισμοί που βρίσκονται στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία εκτιμάται ότι θα μετρήσουν απώλειες σε επίπεδο αφίξεων.

Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Οι παράκτιες και νησιωτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ως εκ τούτου, όπως προκύπτει από την έκθεση, στο σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4°C, σε σύγκριση με το 2019, τα νησιά του Ιονίου ενδέχεται να καταγράψουν απώλειες κατά μέσο όρο 9% σε επίπεδο ζήτησης, τη στιγμή που προορισμοί όπως η Ουαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα σημειώσουν αύξηση σε ποσοστό 16%.

Σε κάθε περίπτωση, τις μεγαλύτερες απώλειες (<-5%) θα τις σημειώσουν περιοχές της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, ενώ περισσότερο θα επωφεληθούν προορισμοί που βρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όπως η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δημοφιλέστερες περίοδοι

Αλλαγές εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθούν και ως προς τις περιόδους που θα επιλέγουν οι ταξιδιώτες για διακοπές. Είναι ενδεικτικό ότι από πλευράς ζήτησης τη μεγαλύτερη μείωση θα καταγράψει ο Ιούλιος.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι η υστέρηση της ζήτησης θα κυμανθεί από -0,06% στο σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5°C έως -5,72% στο χείριστο σενάριο αύξησης των 4°C. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης στην Ευρώπη προβλέπεται τον Απρίλιο, με εκτιμώμενη άνοδο 8,89% σε σύγκριση με την τρέχουσα κατάσταση στο σενάριο αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4°C.