
Τα χιονοσκεπή βουνά της Τουρκίας φιλοξενούν πολλά χιονοδρομικά κέντρα που αποτυπώνουν τις δυνατότητες για χειμερινό τουρισμό στην χώρα.
Αυτά τα χιονοδρομικά θέρετρα, που διαθέτουν υπερσύγχρονες μηχανολογικές εγκαταστάσεις και μια ποικιλία επιλογών για διαμονή, από καταλύματα με χαλαρή ατμόσφαιρα έως πολυτελή ξενοδοχεία, προσφέρουν επίσης ορισμένα από τα καλύτερα τουρκικά κρασιά και εδέσματα.
Έρτζιες (Erciyes, Αργαίος): Στην κορυφή της Ανατολίας
Στο κέντρο της χώρας, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από την Καππαδοκία -το απόκοσμο τοπίο με νεραϊδοκαμινάδες, ξενοδοχεία λαξευμένα σε σπήλαια και υπόγειες πόλεις- βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Έρτζιες στην Καισάρεια (Kayseri), στην κορυφή του όρους Έρτζιες (3.916 μ.), του ψηλότερου βουνού στην περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας.
Το χιονοδρομικό κέντρο διακρίνεται για τους διπλούς αναβατήρες τύπου καρέκλας που διαθέτει, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας βάσει διεθνών προτύπων, έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν περίπου 26.750 άτομα την ώρα και μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να απομακρυνθούν γρήγορα.
Από αυτούς τους αναβατήρες καθώς και από τους ανελκυστήρες (τελεφερίκ) τύπου γόνδολα οι σκιέρ έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την ενδημική βλάστηση και την απίστευτη θέα από το όρος Έρτζιες.
Η Καισάρεια, στην οποία βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο και είναι γνωστή για τον απολαυστικό παστουρμά (pastırma) και τα μαντί (mantı, ζυμαρικά φτιαγμένα με τον τουρκικό τρόπο), είναι επίσης γνωστή για τα κρασιά της που παρασκευάζονται από την ποικιλία Εμίρ (Emir) –μια τοπική ποικιλία αμπέλου από την Κεντρική Ανατολία–, καθώς και για τα τοπικά τυριά του Καραμάν (Karaman) «Divle obruk» (Ντιβλέ ομπρούκ) και «Niğde mavi» (νιντέ μαβί, μπλε τυρί).
Παλάντοκεν (Palandöken): Χειμερινή απόλαυση στην κορυφή
Το χιονοδρομικό κέντρο του Παλάντοκεν είναι κατάλληλο για σκι έξι μήνες τον χρόνο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο ορεινό χωριό Μπάσκιοϊ (Başköy), στους πρόποδες του όρους Παλάντοκεν το οποίο υψώνεται στην ανατολική επαρχία Ερζουρούμ (Erzurum) της Τουρκίας.
Έχοντας φιλοξενήσει τους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Πανεπιστημίων του 2011 και το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων του 2017, το όρος Παλάντοκεν διαθέτει φωτιζόμενες πίστες για νυχτερινό σκι και τη μεγαλύτερη πίστα της Τουρκίας.
Το κέντρο κατατάχθηκε στα 20 κορυφαία χιονοδρομικά θέρετρα (από 41 που αξιολογήθηκαν) από τους New York Times. Επιπλέον, διαθέτει 22 πίστες περίφημες για την υφή του χιονιού που μοιάζει με πούδρα και διευκολύνει το σκι, καθώς και πέντε αναβατήρες τύπου καρέκλας και ανελκυστήρες τύπου γόνδολα που εξυπηρετούν τις πίστες.
Το Παλάντοκεν είναι ιδανικό για αλπικά αγωνίσματα, σνόουμπορντ, σλάλομ και γιγαντιαίο σλάλομ.
Στο Ερζερούμ βρίσκονται επίσης ο καταρράκτης Τορτούμ (Tortum), ένας από τους ψηλότερους καταρράκτες στον κόσμο, η λίμνη Τορτούμ, οι νεραϊδοκαμινάδες του Ναρμάν (Narman) και το Ίσπιρ Γεντίκολαρ (İspir Yedigöller). Ένα από τα γνωστά πιάτα της περιοχής είναι το Τσα κεμπάπ (Cağ kebab), καρυκευμένο κρέας σε σουβλάκι που ψήνεται στα κάρβουνα.
Σαρίκαμις (Sarıkamış): Η πλέον ανατολική κορυφή της Τουρκίας
Το Καρς (Kars), ο τελευταίος σταθμός της διάσημης αμαξοστοιχίας Eastern Express της Τουρκίας μετά το Ερζερούμ, είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χειμερινούς προορισμούς της χώρας.
Το χιονοδρομικό κέντρο Σαρίκαμις, σε υψόμετρο 2.100-2.634 μέτρων στο όρος Τσαμουρλού (Çamurlu) κοντά στην πόλη, έχει την ίδια ποιότητα χιονιού με τις παγκοσμίου φήμης Άλπεις.
Η εγκατάσταση διαθέτει δύο μηχανικές πίστες: η πρώτη μπορεί να εξυπηρετεί 1.800 άτομα ανά ώρα και έχει μήκος 1.435 μέτρα, ενώ η δεύτερη εξυπηρετεί 800 άτομα ανά ώρα και έχει μήκος 2.250 μέτρα.
Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει επτά πίστες σκι με όμορφη θέα σε εκτάσεις πεύκων που ανήκουν στο είδος πεύκη η βαριά.
Στην επαρχία του Καρς βρίσκονται επίσης η αρχαία πόλη Ανί (Ani), Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και η λίμνη Τσιλντίρ (Çıldır), στον πάγο της οποίας γλιστρούν έλκηθρα τα οποία σέρνουν άλογα.
Γνωστά εδέσματα του Καρς αποτελούν η απολαυστική ψητή χήνα αλά Καρς, τα τοπικά τυριά, όπως το κασέρι (kaşar) και τη γραβιέρα της Καρς, καθώς και τα παραδοσιακά κρασιά από τις τοπικές ποικιλίες Οκιούσκγκιοζου (Öküzgözü) και Μποάζγκερε (Boğazkere).
Ουλουντάγ (Uludağ): Η λευκή κορυφή της Προύσας (Bursa)
Το χιονοδρομικό θέρετρο του Ουλουντάγ, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Προύσας, συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή θέρετρα της Τουρκίας λόγω της εγγύτητάς του στην Κωνσταντινούπολη. Το χιονοδρομικό κέντρο στους πρόποδες του όρους Ουλουντάγ, του ψηλότερου βουνού της Δυτικής Ανατολίας, βρίσκεται στα 1.750-2.543 μέτρα.
Διαθέτει οκτώ αναβατήρες τύπου καρέκλας, επτά συρόμενους αναβατήρες (T-bar) και 13 διαφορετικές πίστες, ενώ προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού σκι και μαθημάτων από επαγγελματίες εκπαιδευτές.
Επιπλέον, το χιονοδρομικό θέρετρο του Ουλουντάγ διαθέτει πίστες για heli-skiing, σνόουμπορντ, πατινάζ στον πάγο και ποδήλατο χιονιού.
Στην Προύσα, που βρίσκεται κοντά και είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω τελεφερίκ, βρίσκονται κάποια από τα μεγαλειώδη κτίρια της περιοχής Ιν (Inn) της Προύσας, όπως το Κοζά Χαν (Koza Han) και το τέμενος Ουλού (Ulu).
Η Προύσα είναι επίσης διάσημη για το κεμπάπ Ισκεντέρ (Iskender). Αυτό το είδος κεμπάπ ψήνεται στη σχάρα προτού κοπεί σε φέτες και σερβιριστεί πάνω σε ζεστή ψιλοκομμένη πίτα με καυτή σάλτσα ντομάτας και ειδικό βούτυρο.