της Εύας Οικονομάκη

Αλλεπάλληλες ζυμώσεις και επαφές με φορείς του τουρισμού, πρέσβεις άλλων χωρών στην Ελλάδα και επαγγελματίες του κλάδου συνθέτουν την εικόνα του πρώτου μήνα ανάληψης των καθηκόντων της Ολγας Κεφαλογιάννη ως υπουργού Τουρισμού. Με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με ολοκλήρωση της διασύνδεσης προορισμών και διάχυση επισκεπτών σε όλη τη χώρα, τον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, την ενίσχυση της εικόνας και της ταυτότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στο διεθνές περιβάλλον και την αναβάθμιση της εθνικής τουριστικής εκπαίδευσης, η Ολγα Κεφαλογιάννη διαμορφώνει την ατζέντα με τα μείζονα ζητήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό τουρισμό.

Όπως τόνισε, άλλωστε η ίδια, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεών της, ο ελληνικός τουρισμός, ενταγμένος πρωταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον έχει να αντιμετωπίσει κεντρικές προκλήσεις μεταξύ των οποίων την κλιματική αλλαγή, τον υπερτουρισμό, τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα, τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, την εναρμόνιση με τις ψηφιακές εξελίξεις, τη διαφοροποίηση τάσεων και προτιμήσεων ταξιδιωτών και τον έντονο ανταγωνισμό που επανακάμπτει.

Συναντήσεις με φορείς

Στην κατεύθυνση αυτή, η υπουργός Τουρισμού αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της συναντήθηκε με το προεδρείο και τα μέλη της εισηγητικής επιτροπής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν σήμερα τον τουρισμό, καθώς και οι προοπτικές παρεμβάσεων νομοθετικών, λειτουργικών, και άλλων προκειμένου να στηριχθεί περαιτέρω ο ελληνικός τουρισμός.

Καταγράφηκαν νέες αγορές στόχευσης, θέματα ανταγωνισμού, υποδομών, και ειδικών μορφών τουρισμού και προσδιορίστηκε ότι το τρίπτυχο επενδύσεις-υποδομές-προορισμοί αποτελεί βάση των επόμενων κινήσεων στις οποίες θα εστιάσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό φορείς και το υπουργείο Τουρισμού.

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επικεντρώθηκε στην πρόσθεση του υπουργείου να επεκταθεί περαιτέρω η τουριστική περίοδος και να υπάρξει ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και όλων των προορισμών, ενώ ενέδειξε ιδιαίτερα την ανάγκη ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας του ελληνικού τουρισμού. Στην ίδια λογική, η υπουργός Τουρισμού πραγματοποίησε σύσκεψη και με τους εκπροσώπους του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού. Απώτερος στόχος η διάχυση ευκαιριών αλλά και η ορθολογική ανάπτυξη του τουρισμού με σεβασμό στα χαρακτηριστικά κάθε τόπου.

Οι προτεραιότητες προσαρμογής του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου στις σύγχρονες προκλήσεις του τουριστικού τομέα βρέθηκαν ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης της υπουργού Τουρισμού με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρο Βασιλικό. Με γνώμονα, δε, τα βασικά μεγέθη του κλάδου και τις πραγματικές ανάγκες που διαμορφώνονται, συμφωνήθηκε μια γενική κατεύθυνση ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος ως κρίσιμου εργαλείου για την ισόρροπη διάχυση του πλούτου που παράγει στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Η Ολγα Κεφαλογιάννη είχε επίσης συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Δημήτρη Φραγκάκη, και την πρόεδρο του Οργανισμού, Αντζελα Γκερέκου, με στόχο, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω αναβάθμιση της υπόστασης του ΕΟΤ που εδώ και 70 χρόνια έχει αναλάβει την προώθηση και προβολή του ελληνικού τουρισμού και την ενίσχυση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Οι δυνατότητες ανέλιξης της Αθήνας στην παγκόσμια κατάταξη των μητροπολιτικών τουριστικών προορισμών, καθώς επίσης και ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των Αθηναίων πολιτών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Τουρισμού με τον Κώστα Μπακογιάννη, δήμαρχο Αθηναίων. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η περαιτέρω συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού, του δήμου Αθηναίων και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ) για την ενίσχυση της προοπτικής αναβάθμισης της τουριστικής προσφοράς της ελληνικής πρωτεύουσας.

Στόχος η εξωστρέφεια

Με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού τουρισμού η αρμόδια υπουργός είχε συνάντηση με τον ομόλογό της από τη Μάλτα, Clayton Bartolo, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρέσβη της Μάλτας στην Αθήνα, Joseph Cuschieri, και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Τουρισμού της Μάλτας, Simon Stellini. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η υπογραφή Συμφώνου Τουριστικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με την Ολγα Κεφαλογιάννη να παρουσιάζει τους βασικούς άξονες του προγράμματος στρατηγικής ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και τις προτεραιότητες που υπάρχουν για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Στο τραπέζι των ζυμώσεων «έπεσε» και η δημιουργία κοινών προγραμμάτων προσέλκυσης τουριστών από μακρινούς προορισμούς. Στη συνάντηση, μάλιστα, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της τουριστικής προβολής και της ανάπτυξης κοινών δράσεων σε σχέση με τη λειτουργία των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Tουριστικών Προορισμών, με την Ελληνίδα υπουργό Τουρισμού να επισημαίνει την προοπτική ανάδειξης νέων τουριστικών προορισμών, παράλληλα με την ανάγκη στήριξης των ήδη υπαρχόντων.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση της Ολγας Κεφαλογιάννη με τον πρέσβη της Σερβίας, Dusan Spasojevic. Οι δύο πλευρές εστίασαν στους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδας – Σερβίας στον τομέα του τουρισμού.

Η υπουργός Τουρισμού συναντήθηκε επίσης με τον Πρέσβη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, Saad Alamar, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Αντίστοιχα, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Noam Katz, επιβεβαίωσε, στο πλαίσιο συνάντησής του με την Ελληνίδα υπουργό Τουρισμού, ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σε επιλογή προορισμό των Ισραηλινών. Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι η χώρα μας αποτελεί ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις από το Ισραήλ.

Στην ίδια κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση μεταξύ της Ολγας Κεφαλογιάννη και του ομολόγου της υπουργού Τουρισμού του Λιβάνου, Walid Nassar, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρέσβη του Λιβάνου στην Ελλάδα, Ghady El Khoury. Συνάντηση πραγματοποίησε η Ολγα Κεφαλογιάννη και με τον ομόλογό της στον Λίβανο, Walid R. Nassar.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών διενεργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας (ΜοU) στον τομέα του Τουρισμού μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Λιβάνου το οποίο υπογράφηκε προσφάτως. Μεταξύ προτεραιοτήτων και συναφών προτάσεων επισημάνθηκε η σημασία του εν λόγω Μνημονίου το οποίο σκοπεύει στη διευκόλυνση και ενίσχυση των τουριστικών ροών μεταξύ των τριών χωρών.

Η επίσημη πρώτη

Στην κατεύθυνση εμπλουτισμού του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, συναντήθηκε με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η συνάντηση είχε σαν κεντρικό θέμα την επικαιροποίηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στον Τομέα του Προσκυνηματικού Τουρισμού μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο είχε συνυπογραφεί την 15η Ιανουαρίου 2013.

Εγινε δε ανταλλαγή απόψεων εκατέρωθεν και συζητήθηκε η από κοινού κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου προώθησης και προβολής στο εξωτερικό, με μετρήσιμους στόχους, των ιερών μνημείων, των τόπων προσκυνήματος, των ιερών κειμηλίων και όλων των σημαντικών οδοιπορικών πίστης της Ελλάδας. Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη αναβάθμισης των δομών φιλοξενίας των Ιερών Μονών προκειμένου να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν προσκυνητές και προσκυνήτριες.

Παράλληλα, εξετάσθηκε το ενδεχόμενο σύνθεσης νέου δυναμικού πλαισίου συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με το υπουργείο Τουρισμού και η ανανέωση της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής με στόχο την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου δράσεων προώθησης και προβολής του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών ανάληψης των νέων της καθηκόντων, η Ολγα Κεφαλογιάννη πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρόδο, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην προοπτική αλλά και στη συνεργασία μεταξύ υπουργείου Τουρισμού, τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, η Ολγα Κεφαλογιάννη, η υφυπουργός Τουρισμού Ελενα Ράπτη και ο γ. γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη επίσκεψη της νέας πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού τουρισμού στη Ρόδο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Περιεφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικοί φορείς.

Η υπουργός Τουρισμού τόνισε πως «άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού, φέρνοντας θέσεις εργασίας και εισόδημα στην ελληνική οικονομία». Επιπλέον, τόνισε πως μέσω της συνεργασίας και του διαλόγου, μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα αειφορίας «Co-Lab Rhodes» μπορεί πράγματι να αναδειχθεί η Ρόδος πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, ένα παράδειγμα με παγκόσμια απήχηση.