Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τις προηγούμενες ημέρες, με απευθείας πτήσεις από Στουτγάρδη, Ζυρίχη και Παρίσι σε Ηράκλειο, Ρόδο και Κέρκυρα αντίστοιχα κατέφθασαν οι πρώτοι επισκέπτες από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα των τακτικών απευθείας πτήσεων της AEGEAN προς τα νησιά και τις 7 περιφερειακές βάσεις της εταιρείας για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Με ικανοποιητικές πληρότητες για την εποχή στις πρώτες αυτές πτήσεις, που ξεπερνούν το 70% κυρίως στα δρομολόγια από το εξωτερικό προς Ελλάδα, καταγράφεται ένα πρώτο θετικό μήνυμα για τη φετινή χρονιά, που αν και ξεκινάει αργά υπάρχει γενικευμένη προσδοκία ότι θα πάει καλύτερα από την προηγούμενη.

Και γιατί όχι εφόσον συντρέξουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις , όπως η πρόοδος των εμβολιασμών στην Ευρώπη, η άμεση εφαρμογή του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού, η αποκατάσταση της διασυνδεσιμότητας με τη Ρωσία  και το άνοιγμα της αγοράς της Αγγλίας, ίσως και ακόμη καλύτερη. Σε κάθε περίπτωση σημαντικό παράγοντά θα επιτελέσουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με τον ανταγωνισμό για την προσέλκυση των last moment κρατήσεων, μεταξύ των παραδοσιακών προορισμών του ευρωπαϊκού νότου να είναι έντονος.

Σταδιακά, τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται και από τις υπόλοιπες περιφερειακές βάσεις της εταιρείας και τα υπόλοιπα τακτικά εβδομαδιαία δρομολόγια στις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ελβετίας, του Ισραήλ, της Αυστρίας, των Σκανδιναβικών χωρών κ.α. και μόλις αποκατασταθεί και η διασυνδεσιμότητα της χώρας με τη Ρωσία, θα ξεκινήσουν και τα δρομολόγια από και προς τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη αποκαθιστώντας συνολικά το δίκτυο της εταιρείας μετά από μια μακρά περίοδο περιορισμένης πτητικής δραστηριότητας λόγω των διαδοχικών lockdowns.

Το δίκτυο

Ένα πρόγραμμα που ειδικά για το 2021 περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο δίκτυο με πολλές περισσότερες απευθείας πτήσεις στην περιφέρεια και τα νησιά, ανταποκρινόμενo στην τάση των επισκεπτών το προηγούμενο έτος, να μεταβαίνουν απευθείας και χωρίς μετεπιβιβάσεις στον προορισμό τους, να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στον τουριστικό προορισμό που επιλέγουν στη χώρα μας για τις διακοπές τους, να αποφεύγουν τους συχνούς συνδυασμούς 2-3 προορισμών (island hopping) , και να επιλέγουν προορισμούς με χαμηλούς επιδημιολογικούς δείκτες, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και για την επόμενη περίοδο καθώς η πανδημία θα εξασθενεί.

Με περισσότερα από 20 αεροσκάφη που θα επιχειρούν απευθείας και αποκλειστικά από τις 7 περιφερειακές της βάσεις της εταιρείας, και 65 συνολικά αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και τα ολοκαίνουργια Airbus A320 kai 321 neo σε περισσότερα από 100 συνολικά δημοφιλή δρομολόγια του εξωτερικού με τακτικές αλλά και ναυλωμένες πτήσεις, η AEGEAN ενισχύει τη δραστηριότητά της στην περιφέρεια, συμβάλλοντας στις προϋποθέσεις για ανάκαμψη του τουρισμού, τη νέα τουριστική περίοδο.

Έχοντας σχεδιάσει ένα μεγάλο πρόγραμμα απευθείας πτήσεων εξωτερικού από και προς την περιφέρεια και τα νησιά, η AEGEAN έχει την ετοιμότητα, την προσδοκία και τη διάθεση να φέρει τον επισκέπτη σε αγαπημένα μέρη με απώτερο σκοπό την στήριξη για την ανάκαμψη του τουρισμού.

Οι πρώτες ενδείξεις

Οι πρώτες ενδείξεις από τα συστήματα κρατήσεων και την ταξιδιωτική αγορά, κυρίως για τους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κρήτη, κ.λπ. είναι ενθαρρυντικές καθώς ιδίως τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και οι πωλήσεις σταδιακά αυξάνονται από τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία να πρωτοστατούν, ενώ κάποια πρώτα δειλά σημάδια ανάκαμψης αρχίζουν να φαίνονται και για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο με ημερομηνία ταξιδιού από τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου.

Άλλωστε όλους τους προηγούμενους μήνες το ενδιαφέρον των δυνητικών επισκεπτών για τη χώρα μας, όπως αυτό καταγράφονταν στις αναζητήσεις των μεγάλων μηχανών αναζήτησης ήταν έντονο με τη χώρα μας να βρίσκεται διαρκώς στο top 5 των αναζητήσεων.

Εφόσον η αυξητική τάση στις κρατήσεις αυτή επιβεβαιωθεί και τις επόμενες 4 έως 5 εβδομάδες θα μπορέσουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα να θεωρήσουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή της εξόδου από την κρίση.

Φυσικά σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας εξακολουθεί να αποτελεί τόσο η αποκατάσταση της διασυνδεσιμότητας της χώρας με τη Ρωσία όσο και η πολιτική που θα εφαρμόσει η Αγγλία τις προσεχείς εβδομάδες καθώς πρόκειται για δυο εξαιρετικά σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό.

Οι προσδοκίες

Μια χρονιά καλύτερη από την περυσινή, εκτιμά ότι θα έχουμε στο ξεκίνημα της σαιζόν η AEGEAN ο μεγαλύτερος ελληνικός αερομεταφορέας με το δίκτυο των περισσότερων από 100 προορισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μια σαιζόν που αν και ξεκινάει αργά, με τον κύριο όγκο της δραστηριότητας να αναμένεται από τα μέσα του Ιουλίου και μετά, εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να μπορούσε ίσως να υπερβεί τις συγκρατημένες προσδοκίες και να δείξει την αρχή της εξόδου από την κρίση.