Οι τέσσερις αυτοτελείς ενότητες που συνθέτουν το εργαστήριο comics και αφήγησης που διοργανώνει η Comicdom Press, εισάγουν τα παιδιά στην έννοια της αφήγησης και στην τέχνη των comics και τα μαθαίνουν να δημιουργούν μικρές ή μεγαλύτερες ιστορίες χρησιμοποιώντας τη «γραμματική» και το «συντακτικό» της 9ης τέχνης.

Κάθε ενότητα λειτουργεί ως αυτόνομο εργαστήριο, αλλά όλες μαζί αποτελούν έναν ολοκληρωμένο κύκλο μαθημάτων.

Ενότητα 1η: Εισαγωγή στην έννοια της αφήγησης και στην τέχνη των comics

Στην ενότητα αυτή καλούνται τα παιδιά να γνωρίσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της αφήγησης και των comics. Τι σημαίνει εικονογραφημένη αφήγηση; Ποια η διαφορά των comics από την εικονογράφηση και τη ζωγραφική; Πώς συνδυάζεται ο λόγος και εικόνα στην τέχνη των comics; Τι σημαίνει αρχή-μέση και τέλος μιας ιστορία; Ποια είναι τα βασικά συστατικά που χρειάζεται κανείς για να κάνει μια ιστορία comics;  Στη συνέχεια ενθαρρύνονται τα παιδιά, μέσα από παιχνίδια και δημιουργικές ασκήσεις να εφαρμόσουν αυτά που έμαθαν.

Ενότητα 2η: Φτιάχνοντας μια μικρή ιστορία: εισαγωγή στα comic strips

Η δεύτερη ενότητα εισάγει τα παιδιά στην έννοια της δράσης σε μια αφήγηση. Με αφορμή κλασσικά comic strips (Peanuts, Garfield κλπ) μαθαίνουν πώς να δημιουργούν σύντομες ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος. Πώς κατανέμουμε τη δράση στα καρέ; Πώς χρησιμοποιούμε τα σύμβολα των comics (μπαλονάκι, εφέ ήχου κλπ); Τι σημαίνει η έννοια της αφαίρεσης στην αφήγηση;

Ενότητα 3η: Δημιουργία χαρακτήρα

Κάθε ιστορία γίνεται μοναδική εξαιτίας των πρωταγωνιστών της. Σε αυτή την ενότητα μαθαίνουμε πώς πλάθουμε διαφορετικούς χαρακτήρες. Χρησιμοποιώντας δημιουργικά παιχνίδια ερεθίζεται η φαντασία των παιδιών προκειμένου να δημιουργήσουν, τόσο αφηγηματικά, όσο και στο χαρτί το δικό τους χαρακτήρα και στη συνέχεια να τον τοποθετήσουν μέσα σε μια ιστορία.

Ενότητα 4η: Αποδόμηση και δόμηση μιας σελίδας comic

Με αφετηρία μια γνωστή ιστορία/παραμύθι, αποδομούμε την αφηγηματική της δομή και την ξαναχτίζουμε. Πώς επιλέγουμε  τα βασικά στοιχεία μιας ιστορίας; Πώς γίνονται οι μεταβάσεις από την κάθε σκηνή;  Χρησιμοποιώντας τους κώδικες των comics και τις τεχνικές της αφήγησης φτιάχνουμε από την αρχή μια ολοκληρωμένη σελίδα comic.

Συντελεστές στην προσπάθεια αυτή είναι η αφηγήτρια, Βασιλεία Βαξεβάνη και ο δημιουργός comics, Μιχάλης Διαλυνάς.

Πληροφορίες
Μέρες εργαστηρίων:  Κάθε Σάββατο από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου από τις 11.00 έως τις 13.00.
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (κάθε ενότητα) και 15 ευρώ αν πρόκειται για αδέρφια. Επίσης, 10% έκπτωση αν κάποιος πάρει όλο το πακέτο (4 σεμινάρια) του πρώτου κύκλου
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δημοτικού, (Β’, Γ’,Δ’, Ε, ΣΤ’ Δημοτικού).
Πληροφορίες / Συμμετοχές: 210 3210179/:6932438195

Ανδρέας Αλειφέρης