Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στο νομό Ηλείας, Γιώργος Κοντογιάννης, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Υποδομών, ζητά την άμεση προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών για να γίνει η δημοπράτηση του πολιτικού Αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Τονίζει πως η δημοπράτηση πρέπει να προχωρήσει ακόμα και χωρίς την υλοποίηση των έργων αναβάθμισης του στρατιωτικού αεροδρομίου, εξ αιτίας των οποίων φαίνεται το έργο να έχει μπλοκάρει και πάλι.

Στο πλήρες κείμενο της ερώτησης, αναφέρονται τα εξής:

«Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ιωάννης Μαγκριώτης κατά την απάντηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης για το Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας το Δεκέμβριο 2011 είχε δηλώσει τα εξής: ‘Το αεροδρόμιο θα συνεχίσει να είναι και στρατιωτικό (σ.σ. μετά τη λειτουργία του και ως πολιτικού); Πρέπει να συνδυαστούν οι δύο δραστηριότητες. Γι’ αυτό χρειάζεται συναπόφαση. Επειδή αθροιστικά οι υποδομές που πρέπει να αναπτυχθούν ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, με βάση τον κανονισμό του ΕΣΠΑ, θα πρέπει να συνοδεύει το έργο η μελέτη κόστους-οφέλους, η οποία θα αξιολογηθεί και θα εγκριθεί από τις εθνικές αρχές αλλά και τις κοινοτικές; Βρισκόμαστε στη τελική φάση και περιμένουμε από το ΓΕΑ, που σε συνεργασία με την ΥΠΑ έχουν αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για το διάδρομο και την αναβάθμισή του.

Κατά την επίσκεψή του στην Ηλεία στις 31/1/12, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα: «Έχω δώσει οδηγίες να εκπονηθεί μια πλήρης μελέτη, ώστε παρά το γεγονός ότι έχουμε δημοσιονομικές πιέσεις αυτόν τον καιρό μέσω άλλων προγραμμάτων, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση αυτού του αεροδρομίου».

Είναι προφανές ότι ενώ από τον Ιούλιο του 2011 έχει εκδοθεί η απόφαση της ΥΠΑ για την έγκριση νέου ποσού ύψους 31,5 εκατ. ευρώ για το πολιτικό Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, οπότε και διεφάνη πως η δημοπράτηση του έργου από την ΕΥΔΕ

αεροδρομίων Ν. Ελλάδος, μετά από δεκαετίες αναμονής και χιλιάδες προσκόμματα που ετέθησαν από όλες τις κατευθύνσεις, ήταν θέμα ημερών να γίνει, ο συνδυασμός της λειτουργίας του πολιτικού αεροδρομίου με έργα αναβάθμισης του στρατιωτικού αεροδρομίου έχει μπλοκάρει και πάλι το έργο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Εφόσον έχουν εξασφαλιστεί τα ποσά (από την ΥΠΑ και το ΕΣΠΑ-περίπου 20 εκατ., ευρώ) για την υλοποίηση των έργων που απαιτούνται για τη λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου της Ανδραβίδας, γιατί δε γίνεται η δημοπράτηση του έργου, χωρίς τα έργα αναβάθμισης του στρατιωτικού αεροδρομίου, τα οποία δεν είναι απαραίτητα για την λειτουργία του πολιτικού αεροδρομίου, με δεδομένη μάλιστα και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα;
2. Πότε θα γίνει επί τέλους η δημοπράτηση του πολιτικού αεροδρομίου της Ανδραβίδας;».

Ανδρέας Αλειφέρης