Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου, ως εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με θέμα: “Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης, επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού”.

Η κ. Βέττα αρχικά επεσήμανε το γεγονός ότι, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δεν διαφαίνεται ακόμη ποια είναι τελικά η στρατηγική τουρισμού που έχει για τη χώρα, πέρα από το να φέρνει νομοσχέδια «τακτοποιήσεων» συμφερόντων, φωτογραφικών ρυθμίσεων και μπαλωμάτων υπέρ όσων έχουν πρόσβαση στα γραφεία της πολιτικής ηγεσίας.

Απόδειξη είναι άλλωστε, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν ασχολείται καθόλου με τα φλέγοντα ζητήματα για τον ελληνικό τουρισμό, όπως είναι η προστασία και η ενίσχυση των εργαζομένων, η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ο περιορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης με θεσμικά μέτρα, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία, η ουσιαστική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για ένα ακόμα νομοθέτημα χωρίς όραμα και στρατηγική για το καλό της κοινωνίας, όπου διαφαίνεται η κατεξοχήν πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου για «παραγωγή» φθηνής και ποιοτικά υποδεέστερης εργασίας στον τουρισμό, κατ’ εντολήν των μεγάλων tour operators.

Το Υπουργείο Τουρισμού προχωρά, έτσι, σε φωτογραφικές διατάξεις τακτοποίησης αυθαιρεσιών και “διευκόλυνσης” δραστηριοτήτων υποβάθμισης του περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει με άλλες διατάξεις επαγγέλματα, όπως αυτό των ξεναγών, χωρίς να επιλύει κανένα πρόβλημα λειτουργίας, ούτε των Σχολών Ξεναγών ούτε των Α.Σ.Τ.Ε. και των Σ.Α.Ε.Κ..

Η κ. Βέττα καυτηρίασε ιδιαιτέρως τη μεταφορά του μητρώου παρόχων ιατρικού τουρισμού από το Υπουργείο Υγείας στο Υπουργείο Τουρισμού αλλά και την κατάργηση του μητρώου συνεδρίων και διοργανωτών συνεδρίων. Αποδείχτηκε πως μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει τις σχετικές προβλέψεις, ως δέσμια συγκεκριμένων συμφερόντων, που δεν επιθυμούν καμία απολύτως ρύθμιση.

Η πρόβλεψη, τέλος, για την κάλυψη των εξόδων και δαπανών του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες δικαστικές και εξωδικαστικές ενέργειες αναφορικά με την καταχώριση του εμπορικού σήματος «Turkaegean», 3,5 χρόνια μετά την κατοχύρωσή του από τον Τουρκικό Οργανισμό Τουρισμού, αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την ανεπάρκεια και την επικινδυνότητα για τα εθνικά συμφέροντα του επιτελικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας.

“Τελικά, αυτό το είδος νομοθέτησης δεν απηχεί μόνο την έλλειψη οράματος της κυβέρνησης για μια πραγματικά βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας για τη χώρα είναι τελικά να μην μπορεί η κοινωνία να ονειρευτεί ποτέ ένα καλύτερο αύριο και μια καλύτερη ζωή”, κατέληξε η κ. Βέττα.