Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις απαντάνε οι Ελληνες ναυτικοί στην κατάργηση ή συγχώνευση φορέων που καλύπτουν την  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αφορούν στην πρόνοια.

Με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, την Δευτέρα 19 Μαρτίου ξεκινούν 48ωρες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεων.

Τα ναυτεργατικά σωματεία είναι αποφασισμένα να μην κάνουν πίσω εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους. Η σύγκρουση με την κυβέρνηση αναμένεται να είναι καταμέτωπη. Ανακωχή θα υπάρξει μόνο την 25η Μαρτίου λόγω της αναμενόμενης έκρυθμης κατάστασης που θα δημιουργηθεί στη διάρκεια των παρελάσεων.

Την ίδια ώρα οι παραγωγικές τάξεις από το σύνολο σχεδόν της νησιωτικής χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και με επιστολές τους προς την ΠΝΟ υπογραμμίζουν ότι οι ζημίες από τις κινητοποιήσεις θα είναι τεράστιες σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Καλούν την ομοσπονδία να βρει άλλους τρόπους για να διεκδικήσει τα αιτήματά της.

Οι Ελληνες ναυτικοί θεωρούν ότι η ναυτιλία έχει αφεθεί στη μοίρα της από την Πολιτεία και ζητούν άμεσα τον ορισμό ενός πολιτικού προϊσταμένου στον τομέα.

Η ΠΝΟ «απορρίπτει και αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε σκέψη να μη διατηρηθεί ο ΕΛΟΕΝ ως αυτοτελής λογαριασμός και φορέας ιδιωτικού δικαίου. Είναι κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας και την υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ. Πάγια είναι η θέση της για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Γραφείου και τη χωρίς άλλη καθυστέρηση ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών.

Σε ό,τι αφορά το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), η ΠΝΟ απαιτεί την αυτοτελή διατήρησή του και την άμεση επιχορήγησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, τονίζει ότι «η επιδείνωση του επιπέδου της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτεργατών και των οικογενειών τους και η επαπειλούμενη ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ από τον Οίκο Ναύτου, όπου σήμερα καλύπτονται, τους έχει οδηγήσει κυριολεκτικά σε απόγνωση».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε τονίσει ότι «με τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση οδηγείται σε αφανισμό η ελληνική ναυτιλία, ενώ επανέλαβε τη θέση της ναυτεργασίας περί της ανάγκης επανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας».

Πηγή: protothema.gr