
Αύξηση 9% κατέγραψαν οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2025 σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα υβριδικά οχήματα ενίσχυσαν το μερίδιό τους εντυπωσιακά. Ωστόσο, σε επίπεδο τετραμήνου, η συνολική αγορά εμφανίζει πτώση 4,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΣΕΑΑ
Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών οχημάτων τον Απρίλιο 2025 ανήλθαν σε 14.656, καταγράφοντας αύξηση 9% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2024. Αντίστοιχα, οι ταξινομήσεις φορτηγών αυξήθηκαν κατά 12,7% και των λεωφορείων κατά 19,8%.
Ωστόσο, για την περίοδο Ιανουαρίου–Απριλίου 2025, οι συνολικές ταξινομήσεις επιβατικών οχημάτων ανήλθαν σε 47.851, μειωμένες κατά 4,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024. Μείωση καταγράφηκε και στα φορτηγά (-10,5%), ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στα λεωφορεία (+107,6%).
Μεταβολές στα segments και στην κατηγορία καυσίμου
Η εικόνα των πωλήσεων ανά κατηγορία οχήματος (segment) δείχνει μικρές διακυμάνσεις, με τα B-SUV να κυριαρχούν, αγγίζοντας το 35,6% του μεριδίου για το τετράμηνο. Σημαντική άνοδος σημειώνεται στα μικρότερα Α-segment (κατηγορία πόλης), με αύξηση μεριδίου κατά 3,8 μονάδες τον Απρίλιο.
Στην κατανομή ανά τύπο καυσίμου, οι μεγάλες αλλαγές είναι εμφανείς:
● Τα υβριδικά (HEV) κατέχουν πλέον σχεδόν τη μισή αγορά, φτάνοντας το 48,5% στις ταξινομήσεις τετραμήνου (+12,1 μονάδες).
● Αντιθέτως, η βενζίνη υποχώρησε κατά 7,3 μονάδες (34,4%), ενώ το πετρέλαιο καταγράφει πτώση 6,6 μονάδων, περιοριζόμενο μόλις στο 3,7%.
● Τα αμιγώς ηλεκτρικά (BEV) εμφανίζουν μικρή ενίσχυση (5,5%, +1,2 μονάδες), ενώ τα plug-in υβριδικά (PHEV) παραμένουν στάσιμα (6%).
● Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του υγραερίου (LPG), που αν και με μικρότερο μερίδιο (1,9%), εμφανίζει σταθερά ανοδική τάση.
Η εικόνα στην ΕΕ
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ACEA, η αγορά επιβατικών αυτοκινήτων εμφάνισε στασιμότητα τον Μάρτιο του 2025 (-0,2% σε σχέση με τον Μάρτιο 2024), ενώ στο τρίμηνο Ιανουαρίου–Μαρτίου κατέγραψε μείωση 1,9%.
Η Ελλάδα, ωστόσο, κινήθηκε αντίθετα: +2% τον Μάρτιο και -9,5% στο πρώτο τρίμηνο.
Η ελληνική αγορά οχημάτων εμφανίζει αντοχές σε επίπεδο μηνιαίας απόδοσης, με τον Απρίλιο να καταγράφει θετικά πρόσημα σε όλες τις βασικές κατηγορίες. Ωστόσο, η εικόνα του τετραμήνου παραμένει μεικτή, με τη στροφή προς υβριδικά και SUV να κυριαρχεί. Η προοπτική ενίσχυσης των πωλήσεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των τιμών, την οικονομική εμπιστοσύνη και τις πολιτικές για την ηλεκτροκίνηση.