Ανακοινώσεις για το φορολογικό σύστημα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Στο επίκεντρο οι χρηματοδοτήσεις πράσινης μετάβασης σε ενέργεια, μεταποίηση και κατασκευές, με έμφαση στις ανακαινίσεις κτιρίων

Στην εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση ριζικής αναθεώρησης της και σε αλλαγές στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίες θα γίνουν μετά το καλοκαίρι αναφέρθηκε ο προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού της προεδρίας της κυβέρνησης, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τίτλο: “Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο”.

Οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ που πραγματοποιείται στις 13 και 14 Ιουνίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το διεθνές στερέωμα ανάδειξαν επίσης σημαντικές πληροφορίες για τις δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις χρηματοδότησης έργων και προγραμμάτων πράσινης μετάβασης, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, μεταποίησης και των κατασκευών, με έμφαση στην ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού απόθέματος.

Έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες

Η συμβολή και του τραπεζικού κλάδου στην αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της Ελένης Βρεττού, Διευθύνουσας Συμβούλου της Attica Bank και του Νίκου Βέττα Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ και καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μιλώντας στο πάνελ «Αειφόρος Ανάπτυξη και Περιβάλλον: Η Συμβολή του Τραπεζικού Κλάδου» γενικότερα για τον δρόμο προς την πράσινη μετάβαση ο κ. Βέττας είπε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να δημιουργεί πλεονάσματα και για την πορεία προς την πράσινη μετάβαση, εκτός από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα γεγονός που αποτελεί μια πρόκληση, αλλά δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλει. για την προσπάθεια που πρέπει να γίνει αλλά και για το μέγεθος των πλεονασμάτων που απαιτούνται.

Εστιάζοντας στην πράσινη ανάπτυξη ο κ.Βέττας είπε ότι το κενό χρηματοδότησης- όταν τελειώσει το Ταμείο Ανάκαμψης- μέχρι το 2030 είναι περίπου 30 δις ευρώ. Το ποσό αυτό είναι σημαντικό και δεν μπορεί να προέλθει μόνο από δημόσιο χρήμα, χρειάζονται διαδικασίες και πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τις χρηματοδοτήσεις, είπε.

Αναφερόμενος στις τράπεζες είπε ότι οι τράπεζες συνολικά θα πρέπει να πάρουν λελογισμένα ρίσκα, στο δρόμο των πράσινων χρηματοδοτήσεων ενώ ταυτόχρονα να προχωρήσουν σε συνέργειες και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς (venture capitals κλπ).

Η κ.Βρεττού στην παρέμβαση της επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει τεράστια δύναμη και προσαρμοστικότητα σε όλες τις αλλαγές, συμπεριλαμβανόμενης και της πράσινης μετάβασης.

Έδωσε μεγάλη έμφαση στο δρόμο μετάβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς οι μεγαλύτερες σε μέγεθος έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμογής. Αναφέρθηκε στις θέσεις που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πιο ομαλή πράσινη μετάβαση και όχι απότομη με μεγαλύτερη διαβούλευση προς όφελος των απλών καταναλωτών.

Μιλώντας για τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Ελλάδα προς τις επιχειρήσεις στο δρόμο προς την πράσινη μετάβαση είπε ότι υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχευση τις ΜμΕ τα οποία έχουν ως στόχο να εντάξουν και τις πιο μικρές μονάδες της οικονομίας προς την κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης, σε συνδυασμό και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Αναφέρθηκε και στη σημασία της εκπαίδευσης των ΜμΕ επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να περάσεις σε αυτές το μήνυμα ότι η πράσινη μετάβαση είναι επένδυση και όχι μόνον κόστος. Μια επένδυση που θα τους δώσει πρόσβαση σε νέες δουλειές και ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της.

Αναφερόμενη στις ίδιες τις τράπεζες, είπε ότι τόσο οι συστημικές, όσο και μικρότερες σε μέγεθος βρίσκονται σε φάση υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών που προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδογιάννης, Διευθυντής του businessDaily.gr.

Η ευκαιρία και τα εμπόδια στη χρηματοδότηση για το κλιματικό κίνδυνο

Οι «Βιώσιμες στρατηγικές χρηματοδότησης και ο κλιματικός κίνδυνος» ήταν αντικείμενο συζήτησης στο ειδικό Round Table Discussion που ακολούθησε με συντονιστή το δημοσιογράφο σε Mega, Τα Νέα, ot.gr, Νίκο Φιλιππίδη.

Ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς, Θεόδωρος Τζούρος, ανέφερε στη χώρα αυξήθηκαν οι επενδύσεις σε ΑΠΕ εντός της τετραετίας και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς αυξήθηκε από τα 5 MW στ 12 GW με τη χρηματοδότηση να προέρχεται κυρίως από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν υιοθετηθεί τα corporate PPAS και οι τράπεζες χρηματοδοτούν βάσει αυτών.

Ωστόσο, σημειώνεται πτώση στις μετοχές των εισηγμένων στο κλάδο των ΑΠΕ κατά 30-40% το τελευταίο καθώς τα έργα αυτά έχουν υψηλή μόχλευση. Όσον αφορά την Ελλάδα υπάρχει, ανέφερε, ότι υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του οποίου έχουν χρηματοδοτηθεί επενδύσεις συνολικής αξίας 3 δισ. Ευρώ με σταθερά επιτόκια που διαμορφώνονται μεταξύ του 0,3% και 1%.

Σχετικά με τους επιβραδυντικούς παράγοντες επισήμανε την πτωτική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, θα μειωθούν κατά 50 δισ. € στο μέλλον οι πόροι για τα μεγάλα έργα και το electrification της οικονομίας. Για τις επενδύσεις του μέλλοντος επισήμανε τις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας και τα δίκτυα.

Ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής, Head of Commercial Real Estate, Finance, Eurobank, Κωνσταντίνος Ψαλτόπουλος, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το luxuryhospitality, τα logistics, και κυρίως τα πράσινα γραφεία.

Μάλιστα για τα τελευταία ανέφερε ότι υπάρχουν μόνο 50 σε όλη τη χώρα και υπάρχει μία σημαντική ευκαιρία ώστε να ανανεωθεί το υφιστάμενο στοκ των γραφείων.

Χαρακτήρισε, δε, ως μονόδρομο τα κριτήρια ESG και τα πράσινα γραφεία καθώς οι πολυεθνικές προτιμούν μόνο αυτά τα ακίνητα. Ως κινδύνους παρουσίασε την έλλειψη εργατικού και διοικητικού προσωπικού, τα μακροοικονομικά γεγονότα και το ρίσκο του ESG.

O Πρόεδρος της EuroxxSecurities, ΤζουζέπεΤζιάνο, τόνισε ότι ο συνδυασμός της άμεσης χρηματοδότηση με την αυξημένη ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών είναι μία αρκετά καλή περίσταση. Σχολίασε ότι οι κίνδυνοι είναι η ελλιπής διεκπεραίωση μαζί με τη μη θέσπιση των αρχών βιωσιμότητας σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση των πράσινων πόρων.

Ο Investment Director, ALPHA Asset Management, Χρήστος Μποσόλης τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να στηρίξουν τη χρηματοδότηση για τα έργα ΑΠΕ και ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές όπως τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών μέσων ΑΜΚ και δημοσίων προτάσεων και οι κρατικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Πρόσθεσε ότι παρά την αύξηση των πράσινων ομολόγων η χώρα μας είναι αρκετά πίσω καθώς έχουν εκδοθεί πράσινα ομόλογα κάτω των 4 δισ. Ευρώ ενώ σε όλο τον κόσμο το συνολικό ποσό των εκδόσεων ξεπερνά τα 700 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δήλωσε ότι το 2024 δεν έχει γίνει καμία έκδοση πράσινου ομολόγου στην Ελλάδα και ότι θα έπρεπε οι επιχειρήσεις να στραφούν περισσότερο προς αυτά.

Σχετικά με τους παράγοντας που μεταβάλλουν τις επιδόσεις των ΑΠΕ ανέφερε τον πληθωρισμό, την άνοδο των επιτοκίων, που έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κατασκευαστικού και χρηματοδοτικού κόστους, αλλά και την αβεβαιότητα λόγω των κρίσεων και τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Α. Πατέλης: Στόχος μας η ενίσχυση του ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους

Η ενίσχυση του ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους, μεταξύ των οποίων και ο τραπεζικός, θα είναι από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα τόνισε ο προϊστάμενος στο οικονομικό γραφείο της γενικής γραμματείας πρωθυπουργού της προεδρίας της κυβέρνησης, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με τίτλο: “Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο”.

Μιλώντας για τις «Επενδύσεις στην Ελλάδα και το Διεθνές μεταβαλλόμενο περιβάλλον», ο Α. Πατέλης τόνισε ότι «η τόνωση του ανταγωνισμού σε όλους τους κλάδους, και όχι μόνο στον τραπεζικό, θα είναι ένας στόχος της κυβέρνησης.

Να σκεφτούμε ότι την δεκαετία της κρίσης πολλές εταιρείες χρεοκόπησαν περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό στην αγορά. Κάτι ανάλογο έγινε και στον τραπεζικό κλάδο. Πρέπει να δούμε πώς θα τονώσουμε τον ανταγωνισμό σε όλους τους κλάδους».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το αν αυτό θα συνοδευτεί από αύξηση των κρατικών δαπανών και χορήγηση περισσότερων επιδομάτων, ο Α. Πατέλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

«Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι έγινε στις αγορές μετά τις εκλογές στη Γαλλία» σημειώσει. «Το κόστος για το γαλλικό ομόλογο αυξήθηκε, καθώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν ένα μεγαλύτερο ρίσκο. Πρέπει να διαφυλάξουμε τη δημοσιονομική αξιοπιστία που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια και αποδίδει με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις και ταχύτερη ανάπτυξη.

Ο λαός δε ζήτησε δημοσιονομική χαλαρότητα, αντιθέτως το κόμμα που πρότεινε δαπάνες με επιπλέον 45 δισεκατομμύρια ευρώ έλαβε 15%. Ο κόσμος ζήτησε βελτίωση της καθημερινότητάς του, βελτίωση του κράτους, μεταρρυθμίσεις, καλύτερη υγεία και μεταφορές, να αυξηθούν ταχύτερα οι μισθοί.»

Ο Α. Πατέλης προανήγγειλε μεταρρύθμιση στο ευρύτερο καθεστώς χορήγησης των επιδομάτων, με βασικό άξονα τις σχετικές προτάσεις του ΟΟΣΑ.

Για παράδειγμα, μελέτη του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στο υπουργείο Εργασίας για το επίδομα ανεργίας, αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με το ύψος του μισθού και την προϋπηρεσία των δικαιούχων.

Επίσης, ο Α. Πατέλης χαρακτήρισε ως «αντικίνητρο» για την είσοδο στην αγορά εργασίας το εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Ο Α. Πατέλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αναθεώρησης της μεταρρύθμισης για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν προσφύγει ενάντια στον φόρο που τους έχει καταλογιστεί «δεν είναι υψηλός».

Προανήγγειλε επίσης νέες αλλαγές στο καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, μετά το καλοκαίρι, με παρεμβάσεις στα χρονικά όρια και τη φορολόγηση, διαβεβαιώνοντας ότι «σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει περίοδος προσαρμογής» για την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.

«Οι επενδυτές ζητούν πιο γρήγορη δικαιοσύνη, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερους εργαζόμενους» ανέφερε, τονίζοντας ότι η διεύρυνση του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα μπορεί να προέλθει από τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας των γυναικών, των νέων, των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων, των ΑΜΕΑ αλλά και με την επιστροφή Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό.

«Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις Βιώσιμες Στρατηγικές του Αύριο»:

Τα πιεστικά και επείγοντα ζητήματα που έχει δημιουργήσει η κλιματική αλλαγή και οι οποίες δημιουργούν νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες, οι κατασκευαστικές εταιρείες και ο τεχνικός κόσμος της χώρας μεταξύ άλλων, βρίσκονται το επίκεντρο των συζητήσεων.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η χαρτογράφηση και ανάδειξη αυτών των προκλήσεων, των κινδύνων και των καίριων ζητημάτων, υπό το πρίσμα της ελληνικής και παγκόσμιας εμπειρίας, αλλά και των νέων επιστημονικών δεδομένων.

Χορηγοί Συνεδρίου (αλφαβητικά ανά κατηγορία)

SILVER: ΔΕΗ

BRONZE: ARKITON, COSMOS, EUROXX, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ, ΣΤΑ.ΣΥ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

SUPPORTERS: ALANTRA, ALPHA ASSET MANAGEMENT, AS BUILD, DOT SOFT, ELDON’S, EUROBANK, GENERALI, INTRAKAT, IOLCUS, PIRAEUS BANK, ΜΤ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ, VODAFONE

ΕΙΔΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: ΑΛΦΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, EUROLAMP, GRANT THORNTON, ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, ΜΙΧΑΗΛ Μ. ΤΣΟΝΤΟΣ, NOVA, ΟΔΟΣ, ΤΕΚΑΛ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ