«Σφήνα» στο εγχείρημα της Cosco να αποκτήσει τον ΟΛΠ στα πλαίσια ιδιωτικοποίησής του, αποτελεί ο διορισμός, χθες, από την Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ως τεχνικού σύμβουλου της γερμανικής HPC Hamburg Port Consulting GmbH.

 Η εν λόγω εταιρεία αποτελεί θυγατρική του ομίλου Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) που λειτουργεί το λιμάνι Αμβούργου.

Ναυτιλιακοί κύκλοι και παράγοντες των οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών σχολίαζαν στο Capital.gr πως η HHLA αποτελεί εν δυνάμει ανταγωνιστή του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ, αφού αποτελεί την Βόρεια Πύλη της Ευρώπης μέσω της οποίας διοχετεύονται εμπορεύματα και στην ανατολική Ευρώπη. Η είσοδος τους από τον Πειραιά, ο οποίος έχει αναδειχθεί πλέον σε Νότια Πύλη, αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις φτηνότερη και γρηγορότερη λύση.

 Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα πως -η κατά τα άλλα πολύ καλή γερμανική εταιρεία- μπορεί να αποφύγει θέματα ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων. Επιπλέον εκτιμάται πως το Πεκίνο, που έχει επανειλημμένα διατυπώσει ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του για την αγορά ολόκληρου του ΟΛΠ, δεν θα δει απαραίτητα με καλό μάτι την συνεργασία αυτή μετά και από μια σειρά μεγάλων καθυστερήσεων στην πώληση του ΟΛΠ.

Η. Μπέλλος

Πηγή: capital.gr