Σύνταξη: tourismtoday.gr

Περιορισμένο αντίκτυπο στην πρόθεση των διεθνών τουριστών για ταξίδια στην Ευρώπη έχει μέχρι στιγμής ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Long-Haul Travel Barometer της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC) και την Eurail BV, η διάθεση των τουριστών από χώρες εκτός της Γηραιάς Ηπείρου για ταξίδια το διάστημα Μαΐου-Αυγούστου σε ευρωπαϊκούς προορισμούς παραμένει κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, αν και έχει βελτιωθεί ελαφρώς σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Συγκεκριμένα, η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τον ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό τομέα, αλλά φαίνεται ότι είχε περιορισμένο αντίκτυπο στην πρόθεση των τουριστών για αποδράσεις, με εξαίρεση τους Ρώσους και τους Κινέζους. Και αυτό, επειδή η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (76%) δηλώνει ότι η σύγκρουση δεν έχει επηρεάσει την πρόθεσή τους για ταξίδι. Μάλιστα, με βάση τα αποτελέσματα, η ανησυχία για τη νόσο COVID-19, το κόστος που σχετίζεται με τα ταξίδια και η έλλειψη βολικών ταξιδιωτικών συνδέσεων αποτελούν τους κύριους αποτρεπτικούς παράγοντες για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων αυτό το καλοκαίρι.

Λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, η επιθυμία των Ρώσων ταξιδιωτών να επισκεφθούν την Ευρώπη έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί (78 μονάδες). Επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από το συναίσθημα που εκφράστηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας (87 μονάδες το διάστημα Μαΐου-Αυγούστου 2020), όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν τεθεί σε αυστηρούς περιορισμούς.

Βραχυπρόθεσμα, περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους που ερωτήθηκαν (60%) δεν σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ). Μεταξύ των λίγων Ρώσων (20%) που έχουν σχέδια να ταξιδέψουν, αλλά όχι στην Ευρώπη, το 9% δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση έχει επηρεάσει αρνητικά το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν τη Γηραιά Ηπειρο τους επόμενους μήνες, ενώ το 7% εξακολουθεί να θεωρεί την περιοχή ελκυστικό προορισμό και θα ήθελαν πολύ να το επισκεφτούν στο μέλλον.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα έχει αποτρέψει τους Κινέζους ταξιδιώτες (19%) από τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού την Ευρώπη. Ωστόσο, ο πόλεμος δεν είναι το πρωταρχικό μέλημα για τους Κινέζους ταξιδιώτες. Η πανδημία είναι ο παράγοντας που λειτουργεί αποτρεπτικά στα εξερχόμενα ταξίδια (30%). Η επιθυμία για επίσκεψη στην Ευρώπη έχει ελαφρώς αυξηθεί (+6 μονάδες) σε σύγκριση με το περασμένο καλοκαίρι. Αυτός ο αριθμός εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί περαιτέρω προς το τέλος του έτους, όταν και εκτιμάται ότι η Κίνα μπορεί να άρει τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια. Πάντως, η ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών πόλεων έχει ενισχυθεί μεταξύ των κατοίκων της Κίνας σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2021.

Αμερικανοί και Καναδοί

Ο δείκτης ταξιδιωτικού κλίματος στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός από το περασμένο καλοκαίρι (109 μονάδες), ωστόσο, η διάθεση για ταξίδια στην Ευρώπη έχει ελαφρώς επιδεινωθεί (93 μονάδες). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αυτή η τάση σχετίζεται κυρίως με ανησυχίες σχετικά με την επίδραση του πληθωρισμού στον οικογενειακό προϋπολογισμό και το αυξημένο κόστος ταξιδιού.

Ο Ιούνιος και ο Αύγουστος είναι πιθανό να είναι οι πιο δημοφιλείς μήνες για τους Αμερικανούς που σχεδιάζουν διακοπές στην Ευρώπη. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς που δήλωσαν την πρόθεσή τους να ταξιδέψουν στην Ευρώπη κατά τη θερινή περίοδο δεν έχουν κλείσει ακόμη τα αεροπορικά τους εισιτήρια.

Αντίστοιχα, οι Καναδοί είναι το ίδιο διστακτικοί για το πότε θα κάνουν τις επόμενες διακοπές τους στη Γηραιά Ηπειρο και μόνο το 30% έχει κλείσει τα αεροπορικά εισιτήριά του για το καλοκαίρι του 2022. Οι ερωτηθέντες από τον Καναδά επιθυμούν να επισκεφτούν παράκτιους και μητροπολιτικούς προορισμούς με τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο να κατατάσσονται ως οι πιο δημοφιλείς χώρες για επίσκεψη.

Βραζιλιάνοι

Οι Βραζιλιάνοι είναι εκείνοι που έχουν την πιο αισιόδοξη στάση για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στην Ευρώπη (10 μονάδες). Η επανέναρξη των πτήσεων προς δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς έχει επηρεάσει θετικά το ταξιδιωτικό κλίμα, με 1 στους 2 Βραζιλιάνους να ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ευρώπη τους επόμενους τέσσερις μήνες. Από αυτά τα άτομα, το 45% έχει ήδη κλείσει τα αεροπορικά του εισιτήρια, με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να είναι οι πιο δημοφιλείς μήνες διακοπών. Οι Βραζιλιάνοι προτιμούν παραθαλάσσιους προορισμούς, καθώς και ταξίδια στα βουνά.

Ιάπωνες

Σε χαμηλά επίπεδα (79 μονάδες) παραμένει η διάθεση των Γιαπωνέζων για ταξίδια μακριών αποστάσεων. Το συναίσθημα για επίσκεψη στην Ευρώπη είναι κάπως υψηλότερο (93), αλλά μόνο το 14% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να κάνει ένα ταξίδι στην περιοχή το καλοκαίρι του 2022. Ειδικότερα, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι κακές ταξιδιωτικές συνδέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ιαπωνίας είναι η κύρια αιτία που δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ευρώπη. Αυτό ήταν αναμενόμενο μετά την ακύρωση πολλών πτήσεων μεταξύ των δύο προορισμών λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Για εκείνους, πάντως, που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να είναι οι πιο ελκυστικοί προορισμοί.

Το LHTB από εξετάζει τις ταξιδιωτικές προθέσεις σε έξι αγορές του εξωτερικού – Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες κάθε τέσσερις μήνες. Η πρόθεση για ταξίδι μετράται σε έναν δείκτη που αντανακλά το κυρίαρχο συναίσθημα που εκφράζεται από μια αγορά, είτε θετικό είτε αρνητικό. Τιμές πάνω από 100 μονάδες δείκτη υποδηλώνουν θετική εξέλιξη, ενώ τιμές κάτω από 100 υποδηλώνουν αρνητικές στάσεις απέναντι στα ταξίδια σε μια δεδομένη περίοδο.