Ρεκόρ επισκεψιμότητας κατέγραψαν το 2011 τρία μουσεία στη Μαδρίτη  το Πράδο, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia) και το Τίσεν Μπορνεμίτσα.

Ο κύριος λόγος της αύξησης αυτής είναι η άνοδος του αριθμού των τουριστών στην πρωτεύουσα, παρά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Το ιδιωτικό Μουσείο Τίσεν Μπορνεμίτσα, το οποίο εκθέτει τα έργα μιας σειράς ζωγράφων της χρονικής περιόδου από τον Ελ Γκρέκο έως τον Πικάσο, σημείωσε αύξηση της τάξης του 30,4% σε ένα χρόνο.

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου, Μιγκέλ Άνχελ Ρέτσιο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτή η αύξηση οφείλεται στην επιτυχία επτά περιοδικών εκθέσεων, σε ένα μεγαλύτερο εύρος των ωραρίων λειτουργίας και στην αύξηση των τουριστών στη Μαδρίτη. Και πρόσθεσε : «Όλα αυτά συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών. Οι μισοί από τους επισκέπτες είναι Ισπανοί και οι άλλοι μισοί ξένοι. Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά τη διάρκεια ενός έτους της κρίσης αντανακλά την καλή ποιότητα της προσφοράς μας και το μεγάλο εύρος των ωραρίων».

Ελπινίκη Τζουάνου