Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η απόφαση της κυβέρνησης στην Ιταλία να δώσει στο κύριο αεροδρόμιο του Μιλάνου Μαλπένσα το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι -ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 86 ετών- έχει προκαλέσει σάλο στη χώρα.

Η είδηση ​​χαιρετίστηκε από το κεντροδεξιό κόμμα του εκλιπόντος Forza Italia, αλλά πυροδότησε την κατακραυγή των πολιτικών της αντιπολίτευσης.

Εκτός από το κύμα αγανάκτησης προκάλεσε επίσης και ειρωνικά σχόλια στα social media, σχετικά με τα περίφημα πάρτι του Μπερλουσκόνι «Bunga Bunga».

Η καταγγελία στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης, έγινε αρχικά από την κεντροαριστερή ομάδα Partito Democratico (PD) της Λομβαρδίας. Ζητά από τις αρχές να επανεξετάσουν την απόφαση έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 16.000 υπογραφές, μέχρι στιγμής.

Η «καταιγίδα» ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή. Ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη νότια Ιταλία ότι η εθνική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ENAC) ενέκρινε αίτημα της περιφέρειας της Λομβαρδίας να μετονομαστεί το αεροδρόμιο Μαλπένσα προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού.

«Η τελική απόφαση ανήκει στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και είμαι έτοιμος να βάλω την τελευταία υπογραφή, με περηφάνια και συγκίνηση, έγραψε ο Ματέο Σαλβίνι στο X.

Στη μνήμη του φίλου μου Σίλβιο, ενός μεγάλου επιχειρηματία, ενός σπουδαίου Μιλανέζου και ενός σπουδαίου Ιταλού. Πάντα μαζί μας».

Η ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις από κόμματα και ομάδες της αντιπολίτευσης που είναι αντίθετες στο να ταυτιστεί ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους της Ιταλίας με ένα τόσο αμφιλεγόμενο πρόσωπο.

Ο τρεις φορές πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας των Μέσων Ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε για φορολογική απάτη και ενεπλάκη σε πολυάριθμες νομικές διαμάχες και σεξουαλικά σκάνδαλα όλα αυτά τα χρόνια.

Δριμεία κριτική στην απόφαση ασκεί και ο Nicola Di Marco, επικεφαλής του κινήματος Movimento 5 Stelle στη Λομβαρδία, κάνοντας λόγο σε ανάρτηση του στο Facebook «για σημάδι της παρακμής των θεσμών. Ο κόσμος θα γελάει μαζί μας».

Οπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων «στην Ιταλία, περάσαμε από την ονομασία αεροδρομίων με το όνομα του Φαλκόνε και του Μπορσελίνο στον Μπερλουσκόνι, από εκείνους που πολέμησαν τη Μαφία σε εκείνους που ντρόπιασαν την Ιταλία στον κόσμο για χρόνια στην πολιτική σκηνή, για να μην αναφέρουμε τα δικαστικά προβλήματα.»

Η αναφορά της PD, που ξεκίνησε την Κυριακή, υποστηρίζει ότι το αεροδρόμιο αξίζει ένα όνομα «που θα ενσωματώνει αξίες ειλικρίνειας, ακεραιότητας και υπηρεσίας προς την κοινότητα», προσθέτοντας ότι «ο Μπερλουσκόνι δεν αντικατοπτρίζει αυτές τις αξίες, όπως αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες ποινικές καταδίκες του όλα αυτά τα χρόνια».