Καλό σας μήνα.

Γλυτώσαμε την πτώχευση αλλά είναι αδύνατον να γλυτώσουμε από τον κακό μας εαυτό. Τέτοια καφρίλα σε περίοδο κρίσης δεν την περίμενα. Σας το παραθέτω όπως το βρήκε ο σμπίρος μου στο υπουργείο Εργασίας για να σας αποδείξω πόσο κακό κάνουν ορισμένοι εκπρόσωποι φορέων στον τουρισμό, ο οποίος ως κλάδος οφείλει συνεχώς να διεκδικεί…

Ενώ για πρώτη φορά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο επιχειρεί τον εξορθολογισμό του Κοινωνικού Τουρισμού για τον κλάδο των ξενοδοχείων δίδοντας με την πρόταση του δυνατότητες επιλογών στον καταναλωτή (κακώς κάποιοι νομίζουν ότι το ΞΕΕ προτείνει διαχείριση), την ίδια ώρα έρχεται η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος και πάει να τορπιλίσει την προσπάθεια ακολουθώντας τη λογική του… «να γκρεμίσω το καλό σπίτι του γείτονα και όχι να αποκτήσω και εγώ το ίδιο καλό σπίτι».

Αντί να ζητήσει να μπει απλά και αυτή –που έτσι και αλλιώς είναι- στο πρόγραμμα κάνοντας προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον κλάδο των ενοικιαζομένων και να εισέλθουν στο πρόγραμμα μόνο τα ενοικιαζόμενα με ειδικό σήμα λειτουργίας προσφέροντας ένα έτοιμο προϊόν, είτε μέσω του διαδικτύου ή καταλόγων ανά περιοχή εμμέσως πλην σαφώς κατηγορεί τα ξενοδοχεία. Κύριοι οφείλετε να κάνετε και εσείς μια πρόταση ανάλογη του επιμελητηρίου.

Το κείμενο :

Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κύριο Κουτρουμάνη Γεώργιο.

Θέμα: Διαχείριση Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού του πρώην Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πληροφορούμαστε ότι τα προγράμματα για τον κοινωνικό τουρισμό πρόκειται να διατηρηθούν σε ισχύ, ακόμη και μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος σας εκφράζει με την παρούσα την ικανοποίηση του κλάδου για την σχετική απόφασή σας, με το σκεπτικό ότι, από τα συγκεκριμένα, ιδιαίτερα επιτυχημένα, προγράμματα, συντηρούνται σχεδόν αποκλειστικά χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, ειδικά στους λιγότερο προνομιούχους προορισμούς της χώρας.

Σύμφωνα ωστόσο με τις πρόσφατες εξελίξεις και την πρόταση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, τη διαχείριση των προγραμμάτων αυτών προτίθεται να αναλάβει το ίδιο το ΞΕΕ, εκφράζουμε τις σαφείς επιφυλάξεις μας καθώς, ο συγκεκριμένος Οργανισμός έχει ως μέλη του μόνο τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ, ενώ δεν ανήκουν στη δύναμή του οι συνάδελφοί μας επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, οι οποίοι οργανώνονται στα τοπικά βιομηχανικά και εμπορικά Επιμελητήρια.

Ο κλάδος μας εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για μία τέτοια εξέλιξη, καθώς, όπως είναι φυσικό, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο θα προνοήσει στην κατανομή των προγραμμάτων πρώτα για τα μέλη του, ξενοδοχεία και κάμπινγκ και κατόπιν για τα δικά μας τουριστικά καταλύματα που δεν ανήκουν στην δύναμή του.

Δεδομένων των ως άνω και εάν αποφασιστεί να ανατεθεί τελικά η διαχείριση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού σε τρίτους φορείς και όχι απευθείας στο Υπουργείο σας, παρακαλούμε ώστε τα συγκεκριμένα προγράμματα να κατανεμηθούν αντιστοίχως ανάμεσα στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και στα τοπικά Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, ώστε να εξασφαλισθεί η ισομερής και δίκαιη κατανομή των προγραμμάτων αυτών σε όλο το φάσμα των επιχειρηματιών τουριστικής διαμονής στη χώρα μας.

Παρακαλούμε επίσης, σε ανάλογα, πανελλαδικής φύσης, θέματα που αφορούν τον τουρισμό, να συμπεριλάβετε στους φορείς διαβούλευσης και τη Συνομοσπονδία μας. Εκπροσωπούμε 40.000 οργανωμένους επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους σε όλη την επικράτεια, με συλλογική συγκρότηση και συνείδηση και μπορούμε με την εμπειρία που διαθέτουμε στο χώρο να συμβάλλουμε στη θεσμοθέτηση ενός λειτουργικού και ολοκληρωμένου πλαισίου για τον τουρισμό, το μόνο εργαλείο ανάπτυξης που απομένει για τη χώρα μας.

signs

 

  • Fastjet: Η νέα εταιρεία του Στέλιου

– Μια νέα αεροπορική κοινοπραξία στη Δυτική Αφρική σχεδιάζει να δημιουργήσει τους επόμενους μήνες ο Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της αεροπορικής εταιρείας EasyJet, υπό την ονομασία Fastjet. Σύμφωνα με τους Financial Times, η νέα αερογραμμή αναμένεται να διαθέτει μέχρι 15 τζετ, τα οποία μπορεί να καταστούν η αφρικανική εκδοχή της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους EasyJet. Ο κ. Χατζηιωάννου αναμένεται να αναφέρει τα αποτελέσματα μιας μελέτης δυνατοτήτων της διευθυντικής ομάδας του ομίλου του EasyGroup, για την εταιρεία Rubicon. Η Rubicon, συγκέντρωσε £9 εκ. το Δεκέμβριο ώστε να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία της αερογραμμής. η οποία θα ονομάζεται Fastjet.

  • Ανοίγει ξανά;

– Έτοιμο να ανοίξει πάλι είναι το ξενοδοχείο Life Gallery στην Εκάλη. Μακάρι γιατί θα σωθούν κάποιες θέσεις εργασίας στον τουρισμό γιατί για κέρδη για τον ιδιοκτήτη δύσκολα τα πράγματα.

  • Συνεχίζονται τα πρόστιμα στην Ελλάδα

– Έξι μήνες μετά την ψήφιση του νόμου με ρυθμίσεις για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να επιβάλλει το ημερήσιο πρόστιμο στη χώρα μας, καθώς οι ρυθμίσεις δεν ικανοποίησαν τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και συνεχίζουν να θέτουν εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των ψυχαγωγικών παιχνιδιών. Αυτό γνωστοποιεί η Ομοσπονδία Συλλόγων Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών Ελλάδος (ΟΣΗΠΕ), κοινοποιώντας και την επιστολή της αρμόδιας Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ομοσπονδία ενημερώνει, επίσης, ότι άλλη υπηρεσία της ΕΕ, με επιστολή της στην ελληνική κυβέρνηση, ζητά άμεσα απαντήσεις σχετικά με την κρατική ενίσχυση προς την ΟΠΑΠ Α.Ε., ενδεχομένως με κίνδυνο η ΟΠΑΠ ΑΕ να χάσει την άδεια της για τα VLTs παιγνιομηχανήματα αλλά και την επέκταση του μονοπωλίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιούσε στην εμπεριστατωμένη γνώμη της που απέστειλε την άνοιξη του 2011 ότι η επίμαχη κρατική ενίσχυση, θα θεωρηθεί παράνομη και αν διαπιστωθεί ασύμβατη, θα πρέπει να ανακτηθεί από τους δικαιούχους. Ο πρόεδρος της ΟΣΗΠΕ, Άγγελος Καλλινικίδης, σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις, υπογραμμίζει ότι εξ αρχής η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει ότι οι ρυθμίσεις θα προκαλούσαν νέα εμπόδια στην αγορά των ηλεκτρονικών παιγνίων, τονίζοντας ότι «ευτυχώς» το υπουργείο Οικονομικών την ύστατη στιγμή πριν από την ψήφιση του νόμου «ενήργησε με διορατικότητα» και με τροποποίηση επέτρεψε μεταβατική περίοδο για τις εταιρείες παροχής τυχερών παιχνιδιών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να εντοπιστούν ατέλειες και παραλείψεις και να προκηρυχθεί η έκδοση ελληνικών αδειών «με κριτήριο να δοθούν ευκαιρίες ανάπτυξης στις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική βιομηχανία παιχνιδιών.

  • Arsenal Soccer Schools στο Porto Elounda

– Σειρά δραστηριοτήτων για τα παιδιά εγκαινιάζουν εφέτος τα ξενοδοχεία Porto Elounda DE LUXE RESORT και Elounda Peninsula ALL SUITE HOTEL, στην Ελούντα, της οικογένειας Σπύρου Κοκοτού. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 5 Απριλίου με τις ποδοσφαιρικές σχολές Arsenal Soccer Schools, τις καλύτερες του είδους τους στον κόσμο, που θα φιλοξενούν παιδιά μεταξύ 5 και 16 ετών, στα οποία οι προπονητές θα δώσουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να αναπτυχθούν δημιουργικά και τεχνικά. Επίσης, από 5ης Απριλίου, ένα δυνατό νέο πρόγραμμα για παιδιά ξεκινά με πολλές δράσεις μέσα στο Παιδικό Πάρκο των 7000 τ.μ., το “Children’s Park”, και όλες τους τις εγκαταστάσεις. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: Μαθήματα γκολφ (σε ομάδες από 3 ως 5 παιδιά), μαθήματα τένις (σε ομάδες από 3 ως 5 παιδιά), μαθήματα αυτόνομων καταδύσεων (σε ομάδες 3 παιδιών), μαθήματα κολύμβησης (σε ομάδες 3 παιδιών), μαθήματα σκι ή wakeboard (σε ομάδες από 3 ως 5 παιδιά), μαθήματα ιστιοπλοΐας (σε ομάδες από 7 ως 10 παιδιά). Μια φορά την εβδομάδα, εξάλλου, θα γίνεται ένα ταξίδι ψαρέματος για γονείς με τα παιδιά τους, ενώ το πολυβραβευμένο Six Senses Spa θα εγκαινιάσει ημέρες “μακιγιάζ junior”και “junior μάνι-πέντι” για κορίτσια άνω των 13, καθώς και «γιόγκα για μητέρα και παιδί». Τέλος, το παιδικό πρόγραμμα 2012 περιλαμβάνει ακόμη μια σειρά δραστηριοτήτων άνευ χρέωσης για τα μικρά παιδιά, όπως: νεροτσουλήθρες, πινγκ-πονγκ, ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια στο γκαζόν, εικαστικές και πλαστικές τέχνες, παντομίμα, γλυπτική στην άμμο, βάψιμο προσώπου, κ.α. .

  • Μου ήλθε το βρήκα ενδιαφέρον και σας το παραθέτω:

Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΞΕΝΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι

Σας απευθύνω την επιστολή αυτή ως ένας από τους πολλούς Έλληνες που όλος ο κόσμος αποκαλεί «τεμπέληδες» και «άχρηστους». Ίσως να μην είναι ξεκάθαρη η εικόνα που έχετε για την Ελλάδα και για αυτό θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω και μια άλλη διάσταση αυτής.

Την δεκαετία 2000-2010 πραγματικά η Ελλάδα ξόδευε πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που έβγαζε. Δυστυχώς αυτήν την σπατάλη την εκμεταλλεύτηκαν μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλες τις χώρες για να κερδίσουν εύκολο χρήμα από τους «τεμπέληδες» και «άχρηστους» Έλληνες. Πολλές από αυτές τις πολυεθνικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύτηκαν την άθλια λειτουργία του κράτους και παρανόμησαν επί σειρά ετών κερδίζοντας, παράνομα, πολλά εκατομμύρια ευρω από αυτά που μας κατηγορείται ότι σπαταλήσαμε.

Τα κέρδισαν πουλώντας τα προϊόντα τους σε υπερβολικά υψηλές τιμές, εκμεταλλευόμενες παράνομα την δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά ή την δυνατότητα να επιβάλλουν παράνομους όρους στις συμφωνίες τους με τους «τεμπέληδες» και «άχρηστους» Έλληνες. Τα κέρδισαν γιατί πολλοί έλληνες πολιτικοί από αυτούς που κυβερνούσαν ήθελα να έχουν καλές σχέσεις μαζί τους και φρόντισαν ώστε η τιμωρία τους να είναι αστεία.

Όλες αυτές οι πολυεθνικές εταιρείες διέλυσαν τους Έλληνες ανταγωνιστές τους χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους αλλά και την κάλυψη των ελληνικών κυβερνήσεων. Έτσι η ανταγωνιστικότητα μας έπεσε στο μηδέν.

Όλες αυτές οι πολυεθνικές εταιρείες, με τα παράνομα υπερκέρδη από τους «τεμπέληδες» και «άχρηστους» Έλληνες. Έδωσαν πολλά μεροκάματα σε ανθρώπους στις χώρες τους.

Θα σας δώσω ορισμένα παραδείγματα ώστε να γίνω πιο κατανοητός.

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ PEARSON (FINANCIAL TIMES)

Ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος του κόσμου, ο αγγλικός εκδοτικός οίκος PEARSON συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές για παρανομίες στο δίκαιο του ανταγωνισμού τα έτη 2002 έως 2007. Οι παρανομίες του συνεχίστηκαν έως το 2009.

Για τις παρανομίες τιμωρήθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού με πρόστιμο 1.500.000€ (έχει προσφύγει στο Εφετείο για το πρόστιμο αυτό).

Τα στελέχη του Paul Anderson, John Knight, Kenneth Bristow, John Fallon και Mark Short διώκονται από την Ελληνική δικαιοσύνη γιατί με ευθύνη τους ο εκδοτικός οίκος πουλούσε τα προϊόντα του σε πολύ υψηλές τιμές στην Ελλάδα (βεβαίως όλοι είναι αθώοι έως να αποδειχθούν ένοχοι).

Το ίδιο χρονικό διάστημα (2002-2009) οι πωλήσεις και τα κέρδη της PEARSON από τους «τεμπέληδες» και «άχρηστους» Έλληνες ήταν υπερπολλαπλάσια.

Η εταιρεία αυτή βέβαια είχε τα ίδια παράνομα συμβόλαια και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και μόνο κατόπιν της τιμωρίας της από τους «τεμπέληδες» και «άχρηστους» Έλληνες αναγκάστηκε να τα αλλάξει και να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού (η διαπίστωση αυτή έγινε κατόπιν της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού «Case 39771 Floras Bookshops vs OUP-Burlington-Pearson» ύστερα από καταγγελία ενός «τεμπέλη» και «άχρηστου» Έλληνα).

NESTLE

Η μεγάλη πολυεθνική εταιρεία συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης τα έτη 2002-2006 και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 30.000.000€. Το ίδιο διάστημα είχε κέρδη στην ελληνική αγορά 460.000.000€ Επίσης τιμωρήθηκε με πρόστιμο 4.100.000€ για συμμετοχή σε παράνομες πρακτικές καρτέλ.

COCA COLA HELLAS

Ένας από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές της Coca Cola παγκοσμίως τιμωρήθηκε με πρόστιμο εκατομμυρίων 11.000.000€ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης τα έτη 1991-2006. Τα κέρδη της εταιρείας τα ίδια χρόνια ήταν περίπου 2.000.000.000 ευρω (δυο δισεκατομμύρια)

DIA HELLAS

Η θυγατρική της πολυεθνικής τιμωρήθηκε με πρόστιμο 5.192.000€ για επιβολή παράνομων όρων στην ελληνική αγορά

BRITISH PETROLEUM (BP) and ROYAL DUTCH SHELL

Οι θυγατρικές των παγκοσμίων κολοσσών τιμωρήθηκαν με πρόστιμα 50.000.000€ για παράνομες πρακτικές τα έτη για καρτέλ. Οι πωλήσεις τους το αντίστοιχο διάστημα ήταν περίπου 3.000.000.000€

UNILEVER

Η πολυεθνική τιμωρήθηκε με πρόστιμο 6.946.588€ για παρανομίες τα έτη 2001+2002. Το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις της στην Ελλάδα ήταν 520.000.000€

CAREFURR

Η θυγατρική της πολυεθνικής στην Ελλάδα τιμωρήθηκε με πρόστιμο 12.512.000€ για παρανομίες τα έτη 2003-2008 ενώ το ίδιο διάστημα έκανε πωλήσεις στους «τεμπέληδες» και «άχρηστους» Έλληνες συνολικού ύψους 8.694.000.000€

SIEMENS

Η πολυεθνική γερμανική εταιρεία δωροδοκούσε επί σειρά ετών τους Έλληνες πολιτικούς και εξασφάλιζε έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρω χρεώνοντας υπερβολικά τους «τεμπέληδες» και «άχρηστους» Έλληνες που τώρα καλούνται να ξεπληρώσουν τα χρήματα αυτά.

HEINEKEN

Η θυγατρική της πολυεθνικής στην Ελλάδα (Athenian Brewery) κατηγορείται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Την τελευταία δεκαετία έχει πωλήσεις στους «τεμπέληδες» και «άχρηστους» σχεδόν 4.500.000.000€ και κέρδη σχεδόν 1.000.000.000€

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, εκ μέρους όλων των «τεμπέληδων» και «άχρηστων» Ελλήνων, να δείξετε λίγο συμπάθεια διότι όλα αυτά τα χρόνια της σπατάλης πολλές πολυεθνικές εταιρείες από όλες τις χώρες του κόσμου μας εκμεταλλεύτηκαν και «άρπαξαν» τα χρήματα που δυστυχώς ξοδεύαμε αλόγιστα για να δώσουν κέρδη και δουλειές στους πολίτες των δικών τους χωρών.

Με εκτίμηση Φλωράς Γιώργος

Ένας «τεμπέλης» και «άχρηστος» ΕΛΛΗΝΑΣ