της Σοφίας Γκιαούρη

Για την επερχόμενη τουριστική σεζόν και τις αφίξεις, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και για τις προκλήσεις των επόμενων χρόνων, μιλά σε συνέντευξή του στο Tourismtoday ο Πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τουρισμού και Επιχειρήσεων (ΓΕΠΟΕΤ), κος Άρης Μαρίνης.

Πώς κινείται η σεζόν για τα τουριστικά γραφεία και τις επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων;

Η τουριστική σεζόν του 2024 ως συνέχεια του προηγούμενου έτους εξελίσσεται ικανοποιητικά και εκτός απροόπτου αναμένουμε μεγέθη ίδια με αυτά του 2023 ή λίγο καλύτερα. Ιδιαίτερα η Αθήνα δείχνει ήδη να κινείται ανοδικά σε σχέση με πέρυσι και είναι εμφανής η παρουσία ξένων τουριστών στην πόλη. Και η ηπειρωτική Ελλάδα πηγαίνει αρκετά καλά κυρίως λόγω του εγχώριου και δευτερευόντως λόγω του εισερχόμενου τουρισμού. Όσον αφορά τις κρατήσεις των δύο διαδοχικών τριημέρων κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα τόσο σε προορισμούς του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, ενώ και τα μακρινά και πολυήμερα ταξίδια έδειξαν σταθεροποίηση σε υψηλότερα επίπεδα.

Ποιες οι εκτιμήσεις για το 2024;

Όπως προαναφέρθηκε τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκρατήσεων και αφίξεων είναι αρκετά ενθαρρυντικά ενώ και τα μηνύματα από τις τουριστικές εκθέσεις που προηγήθηκαν δείχνουν σημαντική πρόθεση επίσκεψης της χώρας μας στα διεθνή κοινά που πιστεύουμε ότι θα υλοποιηθεί. Άρα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και με συνθήκες σχετικής ηρεμίας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή το 2024 αναμένεται καλύτερο τουλάχιστον σε όρους αφίξεων.

Τι σας προβληματίζει για τη φετινή σεζόν;

Αυτό που προβληματίζει το σύνολο των επαγγελματιών στον τουρισμό είναι η προφανής πλέον έλλειψη υποδομών και η σημαντική υποβάθμιση των υπαρχόντων λόγω παλαιότητας και ελλιπούς συντήρησης τα προηγούμενα έτη. Επιπλέον η ακρίβεια που περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα των επισκεπτών εγχώριων και εισερχόμενων, ο υπερτουρισμός σε συγκεκριμένες περιοχές που δεν είναι ακριβώς υπερτουρισμός αλλά ανεπαρκείς υποδομές που δημιουργούν αυτή την αίσθηση, η κλιματική αλλαγή που πλέον είναι εμφανής και το ενεργειακό κόστος- κόστος καυσίμων που εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη, ιδιαίτερα για τον περιηγητικό τουρισμό.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν λύσεις για το μποτιλιάρισμα που παρατηρείται πέριξ της Διονυσίου Αεροπαγίτου;

Η επιβάρυνση της κυκλοφορίας που παρατηρείται πέριξ της Διονυσίου Αεροπαγίτου συνδέεται με την έλλειψη υποδομών που προαναφέρθηκε και που επιτείνει το φαινόμενο. Αν δεν ληφθούν δραστικές αποφάσεις η κατάσταση θα επιδεινώνεται διαρκώς τα επόμενα έτη. Επομένως οι υποδομές είναι η απάντηση στην ερώτησή σας και προς αυτή την κατεύθυνση η ΓΕΠΟΕΤ, η Ομοσπονδία της οποίας προΐσταμαι έχει προτείνει την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων σε συγκεκριμένο χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Είναι η μόνη λύση, έχει υιοθετηθεί και από άλλες ιστορικές πόλεις και έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα αποτελώντας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Οποιαδήποτε άλλη λύση θα είχε προσωρινό και διαχειριστικό χαρακτήρα με περιορισμένα, αν όχι ανύπαρκτα αποτελέσματα.

Ποιο είδος τουρισμού βλέπετε να πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των επισκεπτών;

Το είδος του τουρισμού που επικρατεί διαφοροποιείται γεωγραφικά αναλόγως αν αναφερόμαστε στα νησιά ή την ηπειρωτική χώρα. Όμως είμαστε πλέον σε θέση να υποστηρίξουμε ότι η χώρα έχει ξεπεράσει το μονοθεματικό μοντέλο «ήλιος- θάλασσα» χωρίς βεβαίως να το εγκαταλείψει και αναγνωρίζεται ως πολιτιστικός και γαστρονομικός προορισμός υψηλού επιπέδου. Παράλληλα παγιώνεται σταδιακά στη συνείδηση του ταξιδιωτικού κοινού και ως χειμερινός προορισμός αξιώσεων.

Ποιες οι προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια;

Οι προκλήσεις των επόμενων ετών συνίστανται στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και του υψηλού ενεργειακού κόστους, στην βελτίωση των υποδομών, στη διατήρηση της χώρας μεταξύ των ασφαλών προορισμών, στη βιωσιμότητα συνολικά της χώρας ως προορισμού και στην εφαρμογή καλών πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσω την υστέρηση που παρατηρείται στη χώρα μας αναφορικά με τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στην οποία δυστυχώς συμβάλλει και η παλαιότητα του στόλου των τουριστικών λεωφορείων. Έχουμε επανειλημμένως θέσει στην πολιτική ηγεσία την ανάγκη αναβάθμισης του στόλου -ο οποίος είναι από τους γηραιότερους της Ευρώπης- με τουριστικά λεωφορεία τελευταίας τεχνολογίας μειωμένων εκπομπών ρύπων, αλλά όχι ηλεκτρικών καθώς μέχρι στιγμή η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν βρίσκει εφαρμογή σε αυτά τα οχήματα. Το κράτος όμως μας αγνοεί, εξαιρώντας μας συστηματικά από τους αναπτυξιακούς νόμους των τελευταίων ετών.

Από ποια χώρα προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών;

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα κρατήσεων επιβεβαιώνουν την επικράτηση των παραδοσιακών αγορών τουριστών όπως η Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία. Όμως πολύ δυναμικά κινούνται η Βόρεια Ευρώπη αλλά και η Αμερική, στην εντυπωσιακή ανάκαμψη της τελευταίας συμβάλλει ιδιαίτερα η αύξηση των απευθείας πτήσεων. Παράλληλα επιχειρείται εκ νέου άνοιγμα σε αγορές που κατά το παρελθόν εμφάνιζαν ικανοποιητικό αριθμό αφίξεων όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, οι οποίες αναμένεται να επανέλθουν σταδιακά.