Έτος ρεκόρ πρόκειται να αποτελέσει το φετινό για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Ισπανίας. Τα στοιχεία του DoubleTrade δείχνουν αύξηση 64,8% σε νέες ξενοδοχειακές εργασίες και ανακαινίσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, συνολικού ύψους 412 έργων αξίας 1.958 εκατ. ευρώ.

Η περιοχή της Μάλαγα έχει τις πιο σημαντικές επενδύσεις στην Ισπανία, με την κατασκευή του Villa Padierna Beach Resort στη Μαρμπέγια, που θα κοστίσει 650 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η σημαντική αύξηση στην κατασκευή και ανακαινίσεις ξενοδοχείων συνεχίζει την ανοδική τάση που παρατηρήθηκε το 2023, όταν η κατασκευή ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 11,9%. Τα δεδομένα προβλέπουν μια εκθετική αύξηση της προσφοράς ξενοδοχείων για να καλύψει την αυξανόμενη τουριστική ζήτηση στην Ισπανία.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η επένδυση για ανακαίνιση και κατασκευή ξενοδοχείων έφτασε σε ιστορικό υψηλό άνω των 1.958 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 622% σε σύγκριση με την αρχή του 2023. Η επένδυση αυτή κατανεμήθηκε σε 412 ξενοδοχειακά έργα.

Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η ισπανική ξενοδοχειακή βιομηχανία θα έχει μια ιστορική χρονιά τόσο ως προς τον όγκο της εργασίας όσο και ως προς τον προϋπολογισμό που της διατίθεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για νέο ορόσημο μετά την περσινή αύξηση κατά 11,9% στην εκτέλεση νέων ξενοδοχειακών έργων και ανακαινίσεων σε 888 έργα, για τα οποία διατέθηκαν 1.112 εκατ. ευρώ, 3,9% περισσότερα από το προηγούμενο έτος.

Η σημαντική δραστηριότητα στην κατασκευή και ανακαίνιση ξενοδοχείων στην Ισπανία στις αρχές του τρέχοντος έτους είναι αξιοσημείωτη και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια χρονιά ρεκόρ.

Τρία μεγάλα ξενοδοχειακά έργα ξεκίνησαν τον Μάρτιο και συνέβαλαν σημαντικά στα στατιστικά στοιχεία του ξενοδοχειακού κλάδου. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Four Seasons στη Marbella πρωτοστατεί, ενώ ακολουθεί ένα τουριστικό και ξενοδοχειακό συγκρότημα υψηλής ποιότητας που ονομάζεται Villa Padierna Beach Resort, αξίας 650 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο κατασκευάζεται από τον Όμιλο Villa Padierna.

Η ακτή της Μάλαγα είναι ο κύριος δικαιούχος αυτού του κύματος επενδύσεων, με το δεύτερο πιο ακριβό έργο να είναι η ανακαίνιση ξενοδοχείου στο Casares για 409 εκατομμύρια ευρώ. Το τρίτο έργο είναι η κατασκευή ενός άλλου ξενοδοχείου στη Marbella για 200 εκατομμύρια ευρώ. Ένα άλλο αξιοσημείωτο έργο είναι το Hotel Torre del Puerto de Málaga, το οποίο έχει προϋπολογισμό 105 εκατ. ευρώ.

Άλλα σημαντικά έργα ξεκίνησαν το 2023, όπως η αναδιαμόρφωση του ξενοδοχείου Rey Juan Carlos I στη Βαρκελώνη, με προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων ευρώ και η κατασκευή του ξενοδοχείου Lunic στο Sagunto της Βαλένθια, για το οποίο έχουν δεσμευτεί 22 εκατομμύρια ευρώ.