Έρευνα δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί ταξιδιώτες δεν εμπιστεύονται την τουριστική βιομηχανία για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι καταναλωτές παγκοσμίως καθώς η τεχνητή νοημοσύνη (AI) χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για τη διάπραξη ταξιδιωτικής απάτης.

Σύμφωνα με την έρευνα Jumio 2025 Online Identity Study, το 44% των ερωτηθέντων παγκοσμίως δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την τουριστική βιομηχανία να τους προστατεύσει επαρκώς από περιστατικά απάτης με AI, όπως η κλοπή ταυτότητας ή η υποκλοπή λογαριασμών.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε με δραματικό τρόπο όταν ένα παραπλανητικό βίντεο, δημιουργημένο μέσω AI, οδήγησε ηλικιωμένο ζευγάρι στη Μαλαισία να ταξιδέψει σε τοποθεσία όπου – όπως αποδείχθηκε – δεν υπήρχε ποτέ το υποτιθέμενο αξιοθέατο. Το περιστατικό, το οποίο έγινε viral στο TikTok και το Facebook, ανέδειξε πόσο εύκολο είναι να χειραγωγηθεί το κοινό μέσω εντυπωσιακών, αλλά ψεύτικων, ψηφιακών περιεχομένων.

Οι ταξιδιώτες μοιράζονται ευαίσθητα δεδομένα – αλλά νιώθουν εκτεθειμένοι

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σιγκαπούρη και Μεξικό, καταγράφει ευρεία έλλειψη εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα σε πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, όπως τα βραχυχρόνια καταλύματα. Εκεί, το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν νιώθει επαρκώς προστατευμένο.

Η ευαισθησία εντείνεται από το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες παραχωρούν συχνά δεδομένα υψηλής αξίας, όπως διαβατήρια και διπλώματα οδήγησης, για να κάνουν κρατήσεις πτήσεων, ξενοδοχείων ή αυτοκινήτων. Με το καλοκαίρι στο απόγειό του, η έκθεση σε πιθανή απάτη εντείνεται, με τους ίδιους τους καταναλωτές να το αναγνωρίζουν.

Η ασφάλεια δεν μπορεί να είναι δευτερεύουσα προτεραιότητα

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα εμφανίζεται πρόθυμη να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στον έλεγχο ταυτότητας, αν αυτό διασφαλίζει την προστασία τους. Το 74% των καταναλωτών παγκοσμίως δηλώνει πρόθυμο να επενδύσει χρόνο για την επαλήθευση ταυτότητας σε τουριστικές πλατφόρμες – ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2024. Στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, η πρόθεση αυτή φτάνει το 80%.

Ωστόσο, σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, ενώ τα ποσοστά παραμένουν υψηλά, καταγράφεται ελαφρά μείωση της προθυμίας των καταναλωτών να επενδύσουν χρόνο για την προστασία τους, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς. Αν και η Σιγκαπούρη είναι ένας από τους σημαντικότερα κόμβους τουρισμού στην Ασία, το 37% των πολιτών δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται τις τουριστικές πλατφόρμες για την αποτροπή AI απάτης – το χαμηλότερο ποσοστό παγκοσμίως.

Ο τουριστικός κλάδος καλείται να καινοτομήσει

«Οι πελάτες περιμένουν σήμερα από τις τουριστικές επιχειρήσεις την ίδια φροντίδα για την ασφάλειά τους όπως και από τις τραπεζικές υπηρεσίες», σημειώνει ο Bala Kumar, Chief Product & Technology Officer της Jumio. «Οι παραδοσιακές μέθοδοι προστασίας δεν αρκούν πλέον — απαιτούνται νέες τεχνολογίες και έξυπνες λύσεις, ικανές να συνδυάσουν την ασφάλεια με την ευκολία, σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο απειλών».

Η προστασία της ψηφιακής ταυτότητας εξελίσσεται έτσι σε κρίσιμο πεδίο για την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών, σε μια περίοδο που η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μεν νέες δυνατότητες, αλλά εγκυμονεί και σημαντικούς κινδύνους.