Για να βοηθήσει τις χώρες να προετοιμαστούν καλύτερα για μελλοντικές πανδημίες, o ICAO συνέβαλε σε μια νέα πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την παροχή καθοδήγησης σχετικά με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για «απόκριση σε οποιοδήποτε παθογόνο του αναπνευστικού, όπως η γρίπη ή κορωνοϊό».

Η νέα πρωτοβουλία Preparedness and Resilience for Emerging Threats Initiative ή PRET, ενσωματώνει τα πιο πρόσφατα εργαλεία και προσεγγίσεις για κοινή μάθηση και συλλογική δράση που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και άλλων πρόσφατων έκτακτων περιστατικών δημόσιας υγείας.

Το PRET απαντά στην έκκληση για τεχνική καθοδήγηση και υποστήριξη για την προώθηση και την ενίσχυση της ολοκληρωμένης ετοιμότητας και ανταπόκρισης, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας.

Ο ΔΟΠΑ έχει συνεργαστεί με τον ΠΟΥ σε θέματα υγείας που σχετίζονται με την αεροπορία εδώ και δεκαετίες. Αυτή η συνεργασία επικεντρώνεται στις αεροπορικές πτυχές της αντιμετώπισης της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που σχετίζονται με τον συντονισμό και τη συνεργασία, τον σχεδιασμό ετοιμότητας, τον μετριασμό της μετάδοσης, τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων επί του πλοίου, τη διατήρηση της ασφάλειας εν πτήσει και τη διευκόλυνση της διέλευσης των συνόρων.

Η πανδημία του COVID-19 και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία έχουν δείξει ότι οι χώρες πρέπει να είναι επιχειρησιακά έτοιμες να ανταποκριθούν σε απειλές μολυσματικών ασθενειών, με προσαρμοσμένα σχέδια ετοιμότητας και καλύτερο συντονισμό και συνεργασία με άλλους τομείς όπως η αεροπορία, τα τελωνεία και η μετανάστευση, άλλοι τρόποι μεταφορές και γεωργία.

Οι δραστηριότητες ετοιμότητας, πρόληψης και ανταπόκρισης δεν πρέπει να ανήκουν αποκλειστικά στον τομέα της υγείας», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Όπως τα επείγοντα περιστατικά υγείας έχουν αντίκτυπο σε πολλούς τομείς, έτσι και οι προσπάθειές μας για ετοιμότητα και ανταπόκριση πρέπει να καλύπτουν τομείς, κλάδους και παθογόνους παράγοντες. Είναι κρίσιμο, επίσης, ότι η κοινοτική δέσμευση και η ισότητα είναι το κέντρο των προσπαθειών μας, ειδικά για εκείνους τους πληθυσμούς που είναι περιθωριοποιημένοι και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο».

«Η διασφάλιση μιας ασφαλούς, βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης για τις διεθνείς αεροπορικές υπηρεσίες βρίσκεται στο επίκεντρο του οράματος του ICAO για το μέλλον του παγκόσμιου δικτύου πτήσεων», παρατήρησε ο Δρ. Ansa Jordaan, Επικεφαλής Αεροπορικής Ιατρικής του ICAO, ο οποίος ηγήθηκε των συνεισφορών του ICAO σε αυτήν την πρωτοβουλία.

«Η Πρωτοβουλία του ΠΟΥ για την ετοιμότητα και την ανθεκτικότητα για τις αναδυόμενες απειλές θα βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων στην υγεία μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και στην πρόληψη των καταστροφικών επιπτώσεων στην αεροπορική συνδεσιμότητα που παρατηρήθηκαν στις πρώτες φάσεις της πανδημίας COVID-19. Η πρωτοβουλία αποτελεί παράδειγμα της κρίσιμης σημασίας της πολύτιμης συνεργασίας του ICAO (που περιλαμβάνει όχι μόνο το πρόγραμμα CAPSCA, αλλά διάφορα άλλα τμήματα εντός του ICAO) με τον ΠΟΥ για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στις προσπάθειές τους να επιτύχουν μια παγκόσμια συντονισμένη απάντηση σε αυτές τις παγκόσμιες προκλήσεις.

Το PRET είναι μια εξέλιξη στην προσέγγιση του ΠΟΥ για την ετοιμότητα για πανδημία μέσω της εφαρμογής ενός τρόπου φακού μετάδοσης, αντί της εστίασης σε συγκεκριμένες ασθένειες. Ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να διαδίδει οδηγίες για συγκεκριμένες ασθένειες, όπως απαιτείται.

Η Πρωτοβουλία PRET εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την ετοιμότητα για πανδημίες και αντιπροσωπεύει μια εξέλιξη των βασικών δραστηριοτήτων του ΠΟΥ για την υποστήριξη όλων των κρατών μελών στην ενίσχυση της ετοιμότητας, της πρόληψης και της ανταπόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Η πρωτοβουλία μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για την υλοποίηση των στόχων και των διατάξεων της Συμφωνίας για την Πανδημία, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ.