του Χάρη Ντιγριντάκη

Την αναρρίχηση των μεγεθών του κλάδου του real estate σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ειδικότερα σε νεότευκτα ακίνητα, την υψηλή ζήτηση λόγω των υψηλών αποδόσεων λόγω και των χαμηλών τιμών καταδεικνύει στην συνέντευξη του ο κ. Κυριάκος Ξύδης, Managing  Partner  της  Berkshire  Hathaway HomeServices of Athens Properties. Όπως σημειώνει στο κάδρο της ζήτησης οι κλάδοι των σύγχρονων αποθηκών και των σύγχρονων πράσινων γραφείων επικυριαρχούν, ενώ από κοντά είναι και ο κλάδος του τουρισμού.

Ποιες οι νέες τάσεις και η δυναμική της αγοράς ακινήτων στις φετινές προκλήσεις του real estate κλάδου.

Ξεκινώντας από την αγορά κατοικιών, παρατηρούμε μια ισχυρή αυξητική τάση στις τιμές, αν και σημαντικά διαφοροποιημένη από περιοχή σε περιοχή, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να παρατηρούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο κλάδος των ιδιωτικών κατασκευών ακολουθεί επίσης έντονη ανοδική πορεία και η ζήτηση για νεότερα ακίνητα είναι σημαντικά αυξημένη έναντι αυτής για παλαιότερα ακίνητα, με αποτέλεσμα ο οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (ηλικίας έως 10 ετών) να αυξάνονται περισσότερο.

Ο κλάδος των σύγχρονων αποθηκών και τα νέα και σύγχρονα κτίρια γραφείων γνωρίζει μεγάλη ζήτηση, ειδικά λόγω του πολύ μικρού αποθέματος και προσφοράς.

Ο τουρισμός έχει εκτιναχθεί και η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχισθεί, με τους καταναλωτές (τουρίστες) να αποζητούν ολοένα και καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία μας, με την υποστήριξη και της μητρικής μας Berkshire Hathaway HomeServices στις Η.Π.Α., αποφάσισε πρόσφατα να μπει στον κλάδο της διαχείρισης οικιστικών και τουριστικών ακινήτων, ξεκινώντας από Αθήνα και Μύκονο.

Τι εικόνα διαλαμβάνει το ελληνικό real estate σήμερα και ποια η δυναμική του

Παρά τις έντονες προκλήσεις στη εγχώρια και διεθνή οικονομία, η αγορά ακινήτων στην χώρα μας εξακολουθεί να κινείται με θετικό πρόσημο. Ας μην ξεχνάμε ότι για περισσότερο από 10 χρόνια, ο ρυθμός ανάπτυξης του real estate στην Ελλάδα ήταν από εξαιρετικά χαμηλός έως και αρνητικός. Οι αποδόσεις είναι ακόμα ελκυστικές και σε συνδυασμό με τις τιμές των ακινήτων αναμένουμε να συνεχίσουν να προσελκύουν τους επενδυτές. Η ανοδική αυτή τάση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένουμε να διατηρηθεί, τόσο στο χώρο της αγοράς ακινήτων, όσο και στο χώρο των κατασκευών αλλά και στο χώρο της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Που υπάρχουν ευκαιρίες στον κλάδο στην Ελλάδα και σε ποιους τομείς ;

Πέραν των κλάδων των σύγχρονων αποθηκών και των σύγχρονων πράσινων γραφείων, που αυτή την στιγμή παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες, κυρίων λόγω της μεγάλης ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς, ο κλάδος του τουρισμού πάντοτε θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Μην παραμελούμε όμως το γεγονός ότι το τουριστικό προϊόν είναι ένα άκρως ανταγωνιστικό προϊόν που πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και επαγγελματισμό.

Η διαχείριση ακινήτων (property management) που προσφέρει η εταιρία μας, βασίζεται σε όλες τις σύγχρονες δοκιμασμένες πρακτικές και τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές εφαρμογές (property and channel management servicesdynamic pricing toolscompetition analysisoperations and marketing services κλπ).

Μήπως οι προσφερόμενες τιμές στην Ελλάδα ορισμένες φορές ξεφεύγουν από τις ρεαλιστικές συνθήκες της αγοράς;

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις επισκεπτών και επενδυτών απ’ όλο τον κόσμο, ως ο “μαγευτικός παράδεισος” της Ευρώπης, αφού συνδυάζει το εξαιρετικό ιστορικό υπόβαθρο και τον διαχρονικό πολιτιστικό πλούτο, με τις εκπληκτικές ακτές και τα τοπία, κάνοντας πολλούς να αναζητούν στην Ελλάδα τη μόνιμη κατοικία τους.

Δυστυχώς για εμάς τους Έλληνες, οι τιμές των ακινήτων, ειδικά στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και ειδικότερα στο κέντρο αυτών, εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα σε πολύ ελκυστικά επίπεδα, πάντοτε συγκρινόμενη με αυτή των μεγάλων πόλεων της Δυτικής (και όχι μόνο)  Ευρώπης.

Θεωρώ, όσο περίεργο και αν ακουστεί αυτό, ότι οι τιμές πχ στο ευρύτερο κέντρο των Αθηνών θα υπερδιπλασιασθούν  τα επόμενα χρόνια με αιχμή του δόρατος τα «μικρά, νέα σχετικά και σύγχρονα» ακίνητα που θα προσφέρουν αφενός υψηλές αποδόσεις στους κατόχους τους και αφετέρου την πολυτέλεια να διατηρούν ένα διαμέρισμα στο κέντρο μιας μεγαλούπολης.

Πόσο βοηθά τη δουλειά σας το μπαράζ πλειστηριασμών ακινήτων;

Σίγουρα δεν βοηθά. Το πρόβλημα είναι ότι έχει λήξει η περίοδος γενικής προστασίας η οποία ήταν και αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού. Οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών είναι ελάχιστες. αυτών που προβλέπονται στους τρεις τελευταίους πτωχευτικούς κώδικες. Τέλος, βρισκόμαστε σε μια επιθετική φάση ως προς τις απαιτήσεις των funds μέσω των τραπεζών και των εταιρειών που τα αντιπροσωπεύουν. Από την άλλη πρέπει όλοι να γνωρίζουν ο υπερθεματιστής σε έναν πλειστηριασμό διατρέχει τον κίνδυνο από την άσκηση ένδικων βοηθημάτων από τον τελευταίο κύριο του ακινήτου. Η εταιρία μας, στο πλαίσιο αυτό, έχει συνειδητά αποφασίσει να μην συμμετέχει σε κανέναν πλειστηριασμό ακινήτου.

Ποιο το προφίλ της εταιρείας σας και σε πόσες χώρες δραστηριοποιείται ; Που θεωρείτε ότι διαθέτετε από τον ανταγωνισμό ;

Η Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties ξεκίνησε με το όραμα να γίνει η πρώτη επιλογή στην αγορά μεσιτικών γραφείων και διαχείρισης οικιστικών ακινήτων της Ελλάδας.

Η Berkshire Hathaway HomeServices είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα δίκτυα franchise μεσιτικών γραφείων στον κόσμο, με περισσότερους από 50.000 επαγγελματίες μεσίτες, περίπου 1.500 γραφεία στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Μεξικό, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, με τον κύκλο εργασιών να υπερβαίνει τα 138 δισεκατομμύρια δολάρια σε όγκο πωλήσεων ακινήτων. Το δίκτυο, ένα από τα λίγα που δικαιούνται να χρησιμοποιούν το παγκοσμίου φήμης σήμα Berkshire Hathaway, φέρνει στην αγορά μεσιτείας ακινήτων μια αδιαμφισβήτητη σφραγίδα εμπιστοσύνης, ακεραιότητας, σταθερότητας και μακροζωίας.

Πρόσφατα μπήκαμε στο χώρο της διαχείρισης ενοικιαζόμενων κατοικιών (vacation rental management / AirbnbBookingVRBO etc management system). Έχουμε επενδύσει σε ένα μοναδικό Λογισμικό Διαχείρισης Ακινήτων για Ενοικίαση διακοπών και Διαχείριση καναλιών που κλιμακώνεται με την επιτυχία, των πελατών μας και την δική μας.