
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Ενθουσιασμός, δισταγμός και περιφερειακές αντιθέσεις διαμορφώνουν τη στάση που έχουν οι ταξιδιώτες απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), όπως αποκαλύπτει η παγκόσμια έρευνα της Booking.com σε πάνω από 37.000 άτομα σε 33 αγορές.
- Το 91% είναι ενθουσιασμένο με την AI και το 79% είναι εξοικειωμένο με την τεχνολογία, αν και τα επίπεδα ποικίλλουν μεταξύ των περιοχών.
- Παρά τον εκτεταμένο ενθουσιασμό, μόνο το 6% εμπιστεύεται πλήρως την AI.
- Η πλειονότητα (91%) έχει τουλάχιστον μία ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις της.
- Μόνο το 12% αισθάνεται άνετα με την AI να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα, γεγονός που υπογραμμίζει ένα σαφές όριο όσον αφορά την πλήρη παράδοση του ελέγχου στον αυτοματισμό.
- Το 89% επιθυμεί να την χρησιμοποιήσει στον μελλοντικό προγραμματισμό για αποδράσεις.
- Βοηθούς AI επιλέγει το 24%, με το εργαλείο να θεωρείται πλέον πιο αξιόπιστη πηγή από τους ταξιδιωτικούς bloggers (19%) και τους influencers σε social media (14%).
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές περιφερειακές διαφορές. Eνώ ορισμένοι ενστερνίζονται τις δυνατότητες της AI άλλοι την προσεγγίζουν με προσοχή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υπεύθυνη εφαρμογή που εξισορροπεί τις ευκαιρίες με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Αυτές οι νέες γνώσεις και προοπτικές θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση του επόμενου κεφαλαίου της AI στον τουρισμό και όχι μόνο.
Ανάλυση συναισθήματος για AI
- Πάνω από το ένα τρίτο (36%) δηλώνουν λάτρεις και ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες της.
Το 13% είναι υποστηρικτές της, τονίζοντας τα οφέλη και την υπεύθυνη υιοθέτηση της.
Οι περισσότεροι εκτιμούν πως θα κάνει τη ζωή ευκολότερη (69%), θα εξοικονομήσει χρόνο από λιγότερη προσπάθεια (51%), θα ενισχύσει την παραγωγικότητα (40%) και θα επεκτείνει τις ευκαιρίες μάθησης (48%). - Ο ενθουσιασμός όμως, συνυπάρχει με σημαντική επιφύλαξη. Ενώ το 91% εκφράζει ενθουσιασμό για την AI, ένα ίσο ποσοστό αναφέρει τουλάχιστον μία ανησυχία σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις της. Περίπου το 13% αυτοπροσδιορίζεται ως επιφυλακτικό απέναντιστην ανάπτυξη ή τη χρήση της.
- Αξιοσημείωτο είναι πως ένας στους τέσσερις (25%) δηλώνει επικριτής της, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό τμήμα που αντιστέκεται στην υιοθέτηση της.
Περιφερειακές παραλλαγές
Η Λατινική Αμερική (LATAM) ηγείται παγκοσμίως σε ενθουσιασμό και εξοικείωση (98%) και το 89% να κατανοεί πώς λειτουργεί.
Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC) ακολουθεί από κοντά, δείχνοντας την υψηλότερη προθυμία ενσωμάτωσης της AI στην καθημερινή ζωή. Το 41% την χρησιμοποιεί για τις μεταφορές.

Η Βόρεια Αμερική (NORAM), η Ευρώπη και Μέση Ανατολή (EME), από την άλλη πλευρά, αναδεικνύονται ως σκεπτικιστικά οχυρά, προσεγγίζοντας την με μεγαλύτερη προσοχή και δυσπιστία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το 77% έχει τουλάχιστον κάποια εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη, σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) σπάνια ή ποτέ δεν εμπιστεύεται τις πληροφορίες που παράγονται από αυτήν, με τη δυσπιστία να είναι η υψηλότερη σε αυτές τις δύο περιοχές (32% σε NORAM και 29% σε EME).

Βοήθεια έναντι αυτονομίας
- Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ενσωματωθεί βαθιά στην καθημερινή ζωή, με το 98% να χρησιμοποιεί αναζήτηση με την υποστήριξη της.
- Το 86% να χρησιμοποιεί προτάσεις ροής.
- Το 77% ασχολείται με εργαλεία δημιουργικής AI.
Ωστόσο, η έλλειψη ανθρώπινης επαφής δημιουργεί αμφιβολίες, με το 35% να την θεωρεί απρόσωπη και η πλειονότητα να ελέγχει διπλά τα αποτελέσματα της ακόμη και όταν την εμπιστεύεται.
- Το 42% ελέγχει πάντα τα γεγονότα.
- Το 29% τσεκάρει μερικές φορές.
- Μόνο το 6% την εμπιστεύεται πλήρως.
Αυτός ο δισταγμός δημιουργεί ένα σαφές όριο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να παραχωρήσουν την πλήρη λήψη αποφάσεων στην AI.
- Μόνο το 12% αισθάνεται άνετα με την AI να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα.
- Το 25% παραμένει αβέβαιο.
- Το 10% αισθάνεται πολύ άβολα, αρνούμενο να την εμπιστευτεί χωρίς ανθρώπινη έγκριση.
Η μεγαλύτερη ευκαιρία έγκειται στην τοποθέτηση της εν λόγω τεχνολογίας ως υποστηρικτικού εργαλείου που ενισχύει, αντί να αντικαθιστά, την ανθρώπινη κρίση.
Ο ρόλος της AI στα ταξίδια
- Η AI γίνεται γρήγορα βασικό κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας, με το 65% να αναμένει ότι ο αυτόνομος σχεδιασμός ταξιδιών θα γίνει ευρέως διαδεδομένος στο εγγύς μέλλον.
- Δύο στους τρεις (67%) την έχουν ήδη χρησιμοποιήσει σε κάποια πτυχή του ταξιδιού και από αυτούς, σχεδόν όλοι έχουν στραφεί σε αυτήν για σχεδιασμό ή κράτηση (98%) ή ενώ βρίσκονται ήδη σε ένα ταξίδι (96%). Αυτό αντανακλά τόσο την αυξανόμενη εξάρτηση από εργαλεία που υποστηρίζονται από την AI όσο και το άνοιγμα των τουριστών στην τεχνολογία που βελτιώνει τα ταξίδια τους.
Κατά τον σχεδιασμό μίας απόδρασης, οι ταξιδιώτες την χρησιμοποιούν συχνότερα για να:
- Αναζητήσουν προορισμούς και την καλύτερη εποχή για να επισκεφθούν (38%).
- Βρουν τοπικές εμπειρίες ή πολιτιστικές δραστηριότητες (37%).
- Λάβουν προτάσεις για εστιατόρια (36%).
Μόλις ολοκληρωθεί το ταξίδι, τα εργαλεία AI χρησιμοποιούνται συχνότερα για δυνατότητες μετάφρασης (45%), προτάσεις δραστηριοτήτων στον προορισμό (44%), προτάσεις εστιατορίων (40%) και πλοήγηση σε άγνωστες τοποθεσίες ή μέσα μεταφορών (40%).
Μετά την επιστροφή στην πατρίδα, η κορυφαία περίπτωση χρήσης της είναι η επεξεργασία φωτογραφιών (38%).
Πέρα από το γεγονός ότι τα ταξίδια γίνονται ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά, ένα πλεονέκτημα που αναγνωρίζει το 66%, υπάρχει επίσης μια έντονη επιθυμία να χρησιμεύσει η AI ως δύναμη για το καλό.
Η πλειονότητα (71%) εκτιμά τις προτάσεις της που την βοηθά να αποφεύγει υπερπλήρεις προορισμούς ή τις ώρες αιχμής του ταξιδιού.
Οι τουρίστες λαμβάνουν όλο και περισσότερο υπόψη τον αντίκτυπο στην κοινότητα. Το 60% επιθυμεί να αναδεικνύει η AI εμπειρίες που ωφελούν θετικά τα τοπικά μέρη που επισκέπτονται.
Όπως υπογραμμίζει ο ο James Waters, Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων στην Booking.com «η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) αντιπροσωπεύει μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές αλλαγές της εποχής μας, αναδιαμορφώνοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους.
Καθώς αυτή η τεχνολογία ωριμάζει, όχι μόνο μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο εταιρείες προβλέπουν και ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών, αλλά ανεβάζει επίσης τον πήχη για το τι περιμένουν οι ταξιδιώτες από κάθε αλληλεπίδραση».